Събев поиска от Google и Apple да свалят приложението за таксиметров превоз "Максим"

Николай Събев

© Министерство на транспорта

Николай СъбевМинистърът на транспорта и съобщенията Николай Събев днес е поискал от Google и Apple да преустановят предлагането на територията на България на приложението за поръчка на автомобил "Максим", съобщиха от Министерството на транспорта и съобщенията.


Уточнява се, че в писмо на Събев до двата технологични гиганта се посочва, че услугата се извършвала в противоречие с нормативите за таксиметров превоз на пътници.


На среща между министъра и представители на таксиметровия бранш, която се състоя в края май, беше обсъдено предприемане на спешни мерки за ограничаване на нерегламентирания превоз на пътници. От бранша потърсиха съдействието на Събев за спиране на платформата "Максим", която според транспортното ведомство извършвала "незаконен превоз на пътници".
Веднага след срещата министърът е сезирал МВР, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и Националната агенция за приходите (НАП). От тези институции обаче от Министерството на транспорта не са получили отговори за това, че са предприети конкретни мерки.


Понастоящем дружеството "Такси Максим" е с прекратена дейност и е в ликвидация. Това според транспортния министър било част от мерките за "категорична борба с незаконните превози".


Спирането на приложението "Максим" започна още при третото правителство на Бойко Борисов под натиск от таксиметровия бранш. Таксиметровият бранш неведнъж е протестирал срещу иновативни компании за споделени услуги за пътуване. През 2019 г. беше проведен протест срещу "Максим", която действа на същия принцип, както и спряната преди години Uber.


Компанията зад "Максим" е руска, основана е през 2003 г., а сайтът ѝ има версии на 15 езика, между които и български. Фирмата разчита на модела на споделени пътувания, при който всеки може да стане шофьор със собствения си автомобил и да кара колкото време желае, без да бъде обвързан с договор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK