Отстъпката от 25 ст. за горивата влиза в сила от събота

Отстъпката от 25 ст. за горивата влиза в сила от събота

© Цветелина Белутова, КапиталКрайните потребители на горива ще могат да ползват отстъпка от 25 стотинки на литър бензин А95, дизел, газ или пропан-бутан (втечнен нефтен газ LPG) три дни след обнародването на измененията на Закона за държавния бюджет (ЗДБРБ) в Държавен вестник. Това гласят разяснения на Националната агенция за приходите (НАП). Това означава, че ефективно отстъпката ще може да се ползва от събота, след като днес в "Държавен вестник" е обнародван актуализираният бюджет, в който са заложени антикризисните мерки, част от които е тази отстъпка.


По оценки на кабинета мярката ще струва на бюджета 150 млн. лв. до края на годината. Не е известно дали тя ще продължи и в следващия бюджет.


НАП уточнява, че компенсацията ще се дава при зареждане с гориво на леки автомобили - категория М1, мотопеди или мотоциклети от категория L, собственост на физически лица, като те трябва да представят малкия талон на превозното средство, за да ползват отстъпката.

Друго важно условие за това е и видът гориво да е с най-ниската цена, което означава, че при зареждане на бензин А98 или дизел с добавка няма да може да се приложи намалението от 25 стотинки. Отстъпката ще се предоставя от бензиностанции, които са се съгласили да я дават, а не във всички, като не са предвидени ограничения в броя на зарежданията и количеството гориво, допълват от НАП.
Компенсацията ще се начислява като намаление от крайната цена при плащане за зареденото количество на касата, без значение дали това ще стане в брой или с карта. За горивото с отстъпка бензиностанцията ще издава разширен фискален бон, в който ще са вписани регистрационният номер на превозното средство, вид и количество на зареденото гориво, както и отстъпката от 25 ст. на литър.


Пред БНТ Андрей Делчев, председател на Българската петролна и газова асоциация, каза, че персоналът е подготвен, така че мярката трябва да започне да се прилага безпрепятствено. Той посъветва хората да се информират предварително дали могат да ползват отстъпката в бензиностанцията, където зареждат. Според него големите вериги досега са поели ангажимент, че ще прилагат мярката.


Процесът ще отнеме повечко време пред касите и трябва търпение.За да си получат сумите за компенсацията, бензиностанциите трябва да съставят отделен отчет за издадените разширени фискални бонове, както и протокол, с който да начислят ДДС за извършените от тях доставки на гориво с отстъпка през съответния месец и да ги включат в дневника си за продажби. Заедно с това, до 14-то число на месеца, следващ този, в който са предоставени компенсациите, е необходимо да подадат по електронен път пред НАП декларация, с която да поискат съответните суми.


Агенцията обяви и че за да улесни бизнеса, разработва нова електронна услуга, чрез която да се подават декларациите. Посочената сума в декларацията се възстановява в рамките на 10 дни след изтичане на крайния срок за подаване на справка-декларация по ДДС за съответния период - 14-о число всеки месец.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK