Производители уверяват, че само в сивия сектор няма ефект от 0% ДДС за хляба

Производители уверяват, че само в сивия сектор няма ефект от 0% ДДС за хляба

© Георги КожухаровКатегорично хлябът ще поевтинее с 20% заради нулевата ставка на ДДС за него и брашното. Всякакви твърдения на некомпетентни баничари колко ще стигне цената на хляба са повече от пошли и неприятни.


Така илюстрира ситуацията пред "Дневник" Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, след като днес в Държавен вестник бе обнародван актуализираният държавен бюджет, в който е заложено, че ставката на ДДС за хляба се сваля от 20% на 0% за 1 година - до юли 2023 г. Брашното също ще се облага с 0% ДДС, от което бюджетът се очаква да има пропуснати приходи 8 млн. лв.


Според Кукушева хлябът ще поевтинее с точно толкова въпреки твърденията на много икономисти, че това няма да се случи, а ще е по-скоро помощ за самите хлебари. По думите й браншът очаква в близките дни Министерството на финансите да публикува изискванията за счетоводната отчетност на бранша, който има няколко дни да сложи книжата си в ред, преди ставката да се задейства ефективно от събота, 9 юли.
"В момента има 3-дневен срок гилдията да приведе в съответствие счетоводството си. Компетентните органи по надзора ще извършат своите проверки, защото идеята е законът да бъде спазен в цялата строгост и да отговори на целите, за които се въвежда това - основно социални, защото крайният потребител плаща винаги ДДС, и затова цените на всички видове хляб и брашна ще бъдат намалени с 20%", подчертава Кукушева.


За кой хляб важи


Една от многото критики към кабинета за антикризисните мерки бе насочена към това, че се сваля до 0 ДДС върху всички видове хляб, а не само върху базовия - какъвто е случаят с отстъпката при горивата например. От окончателния текст на закона се вижда, че мярката важи за всички разновидности.


В обнародвания днес закон е дадено определение за това какво е хляб за целите на счетоводството, от което се вижда, че облекчението засяга всички видове - "продукт, който се получава от изпичането на тесто, получено от смесване на пшенично брашно или друга зърнена култура, самостоятелно или в комбинация, и вода, със или без добавяне на сол, втасало с помощта на хлебна мая или закваска, и технологични добавки (при необходимост)".


Определението за "брашно" е продукт, който се получава от смилането на хлебна пшеница и е годен за производство на хляб и хлебни продукти.


И икономисти, и експерти по счетоводни въпроси прогнозираха още когато за пръв път бе предложена мярката, че чрез нея изведнъж всички ще се окажат производителите на хляб, макар да предлагат банички, пица и др. видове закуски.


Кукушева е убедена, поне що се отнася на сектора на светло, че всички видове закуски ще продължат да включват и 20% ДДС в крайната цена.


"По отношение на моите колеги съм в непрекъсната връзка и няма колега, който да не е наясно какво трябва да направи, така че да се случат нещата към 9 юли...За първи път в България се случи нещо много важно в полза на всички потребители - да намалее крайната цена за брашното и хляба с 20%. И това не са проценти, които се отнасят до промоцията", посочва Кукушева.


Промоциите ще продължат да съществуват, но те ще бъдат след приспадане на 20% от ДДС.Поевтинява ли хлябът


Според нея даже вече е налице такова поевтиняване заради отпадането на данъка във веригата "Лидл". За него през последните дни съобщи вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова. Още на 2 юли в прессъобщение на ведомството бе посочено, че хлябът вече е поевтинял с 20%, макар че законът влиза в сила точно седмица след това. Тя се позова на цените в две вериги - "Лидл" и "Кауфланд", които в този ден правеха промоция на някои хлябове с почти същия размер. Намалението на ДДС за хляба, определяно от икономисти като популистка мярка със спорен ефект, е тъкмо идея на Нинова, която в крайна сметка бе подкрепена от Министерството на финансите. По негови оценки това ще струва на бюджета 60.9 млн. лв. по-малко събрани от ДДС.


След публикации в медиите, че Нинова бърка традиционната промоция с невлязлото още в сила намаление на ДДС за този продукт, днес бе изпратено ново съобщение. В него се потвърждава, че цените в повечето вериги вече отразяват нулевия ДДС, а тези в малките магазини са близки до веригите. Тази информация идва от започналите проверки от страна на Комисията за защита на потребителите, която е на подчинение тъкмо на Министерството на икономиката. Самата Нинова в един момент преди окончателното гласуване на текстовете показа известно колебание за крайния ефект от мярката и допусна, че ако няма поевтиняване, то поне може да има задържане в цената.


И според Мариана Кукушева няма да остане непроверен производител на хляб, за да се види спазва ли закона. Напомни, че спекулата се наказва и по Закона за защита на потребителите, и по Закона за защита на конкуренцията.


Малки срещу големи


Откакто се обсъжда намалението на ДДС за хляба, без да се има предвид приетата впоследствие и за брашното, малки производители на хляб коментират в телевизионни репортажи, че кой-знае какво поевтиняване не може да се очаква, защото разходите за енергия и брашно растат поради непрекъснатото им поскъпване.


Според Кукушева на такива мнения дори не трябва да се дава думата, тъй като нямат общо с факта, че като се начислят разходите по производството на един продукт и от неговата крайна цена се премахне 20% ДДС, то няма как това да не доведе до намаление.


"Пълна некомпетентност е причината да твърдят такова нещо и опит да заблудят обществото и да успокоят себе си, че може и така. В България не са непознати случаите на всякакви тарикатски номера, а всъщност те ще попаднат под ударите на закона. И всеки нарушител на закона ще бъде наказан, както искаме и самите ние като национално представителна браншова организация. В противен случай би се получило неравностойно третиране между сивия сектор, който обикновено представляват малките, и реалния бял сектор, който плаща данъци и работи в услуга на потребителите", заключава тя.


Напомня, че според одобрените и заложени в актуализацията на бюджета мерки компенсацията на бизнеса заради скъпия ток ще продължи. "Всеки продукт има себестойност и цената на тока е един от компонентите и ако някой да твърди, че понеже растели разходите за транспорт и енергия, че няма да намали ДДС за крайния продукт, е повече от глупаво", допълва тя.


Посочва, че няма данни през последните 3 години на пазара да са се появили нови производители на хляб, а и това време е напълно достатъчно да натрупаш оборот, който те задължава да се регистрираш по ДДС. Според нея недостигналите прага за толкова години са работещите в сивия сектор.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK