Производители уверяват, че само в сивия сектор няма ефект от 0% ДДС за хляба

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Да позная ли? Сега няма да поевтинее, а догодина, когато отпадне изключението, ще поскъпне с 20%.

 2. 2 Профил на Bye Biden
  Bye Biden
  Рейтинг: 546 Неутрално

  https://europa.eu/youreurope/business/taxation/vat/vat-rules-rates/index_bg.htm

  Ставки на ДДС, прилагани в страните от ЕС
  Списък със ставките на ДДС в държавите от ЕС (последна актуализация от 23 март 2022 г.)
  Държава членка Код на държавата Стандартна ставка Намалена ставка Свръхнамалена ставка Паркинг ставка
  Австрия AT 20 10 / 13 - 13
  Белгия BE 21 6 / 12 - 12
  България BG 20 9 - -
  -------------------------
  Специални ставки
  Някои държави от ЕС имат право да прилагат специални ставки на ДДС за определени доставки. Тези специални ставки се използват в страните от ЕС, които са ги прилагали на 1 януари 1991 г.

  Първоначално тези ставки е трябвало да бъдат преходни мерки за по-плавно преминаване към правилата на ЕС за ДДС при влизането в сила на единния пазар на 1 януари 1993 г. и постепенно да бъдат премахнати.

  Има 3 вида специални ставки:

  Свръхнамалени ставки
  Нулеви ставки
  Паркинг ставки
  Свръхнамалени ставки
  Свръхнамалените ставки в размер под 5% се прилагат за продажбата на ограничен списък от стоки и услуги в някои държави от ЕС.

  Нулеви ставки
  Някои държави от ЕС прилагат нулеви ставки по отношение на определени продажби. При прилагане на нулева ставка потребителите не трябва да заплащат ДДС, но вие имате право на приспадане на ДДС, който сте заплатили при покупки, пряко свързани със съответната продажба.

  Паркинг ставки (или междинни ставки)
  Паркинг ставките се прилагат от някои държави от ЕС при определени доставки на стоки и услуги, които не са включени в приложение III към Директивата за ДДС. Тези държави имат право да продължат да прилагат намалени ставки на ДДС по отношение на тези доставки вместо стандартната ставка, при условие че ставката не е по-ниска от 12%.

  ===============================
  Да беха дали направо сайта на ЕС

  #COVFEFE
 3. 3 Профил на Bye Biden
  Bye Biden
  Рейтинг: 546 Разстроено

  Ако в едно семейство се появи проблемен момент с бюджета за даден продукт, то се обсъждат варианти, как да се заобиколи тежка криза. Колко е трудно за управляващите да ни предложат ефектевно трайно и приемливо решение?
  Нали са о т Харвард?

  #COVFEFE
 4. 4 Профил на миро елена на лена
  миро елена на лена
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Да позная ли? Сега няма да поевтинее, а догодина, когато отпадне изключението, ще поскъпне с 20%.
  —цитат от коментар 1 на Камен


  Опасявам се, че вашия оптимизъм за тази година е неоснователен!

 5. 5 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  До коментар [#3] от "Trump":

  Без да искам да звуча като адвокат на Киро и Кокорчо, по никакъв начин нямаше как да предположат че Русия ще нападне и че ще се стигне до тази икономическа блокада. Тази година добивите от зърнени храни са много добри в цял свят, ако не беше войната даже щяхме да говорим за сериозно поевтиняване и нужда от субсидии за зърнопроизводителите! И ако продължим, нямат особенно много ходове за подтискане на инфлацията. Пожелателно би било са се помага на бедните с целеви помощи а не с намаляване на цени на калпак. Но това изисква сериоен административен ресурс, маса промени в закони, много проблеми по тоя път и затова е нереалистично. И затова праскат здрав популизъм и чакат войната да свърши с някакво примирие за да може да се укроти инфлацията.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5264 Неутрално

  Ще поевтинее за 3 месеца. А после как ще мерите, че не е поскъпнал? С хипотетичната му цена с 20% отгоре ? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Бачо Филип
  Бачо Филип
  Рейтинг: 168 Неутрално

  Махаш 20 % от цялата цена. После махаш 20 % от основният продукт, от който се прави нещото и ... нямало логика цената да падне ?!? Как точно хлебо-производителите определят цената на хляба тогава? Питат бащите си - Тате кажи едно число между 3 и 4 ли е методиката?

 8. 8 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3725 Неутрално

  е те паднаха цените на житото на борсите, що да не поевтинее хляба. ддсто след дъжд качулка

  mr. Gorbachev, tear down this wall!
 9. 9 Профил на Bye Biden
  Bye Biden
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#5] от "m17":

  Да се концентрираме на проблема:

  https://money.bg/economics/koi-darzhavi-sa-nay-golemite-iznositelki-na-pshenitsa-i-kade-se-narezhda-balgariya-sred-tyah.html?amp=true
  България е 4та по износ на пшеница в ЕС
  и тези не са в състояние да смъкнат цените надолу, защото ( да позная от раз) -никой никога не си е направил труда да регулира пазара и производството на основен стоков продукт със стратегическо знсчение?
  Тези новите дори мога да ги извиня, ма 30 години безхаберие водят до тук

  #COVFEFE
 10. 10 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Ех тези проценти, много ни мъчат. Ако цената без ДДС е 1 лв., с ДДС - 1.20, като отпадне ДДС намалението би трябвало да е 20:120 = 16.67%, а не "точно 20%", както се е изцепила госпожата. В крайна сметка цената се определя от тъсенето и предлагането, себестойността е само един от факторите.

 11. 11 Профил на Bye Biden
  Bye Biden
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#8] от "karatista":

  В ЕС влиза в сила агенда 2030, но примерно може да се прави разлика между стратегиски важна стока ( каккто е във Франци) .. по този начин освободени от новия измислен данък за карбон не се начислява за пшеницата и производството на хляб

  #COVFEFE
 12. 12 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  До коментар [#9] от "Trump":

  Няма как да "регулираш" цените в смисъла да наложиш забрани и мита в ЕС. То точно това е смисъла от ЕС - свободна търговия. И да, понякога е в наш ущърб - като в случая със зърното или електричеството. Но в повечето други случаи е много изгодно за нас. Така че не, няма какво особенно да се направи.

 13. 13 Профил на Bye Biden
  Bye Biden
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#12] от "m17":

  Ес не го пипаш. Във вътрешния си пазар си обяваваш стоки от първа необходимост за стратегически важни за потреблението на населението ( което е най-бедното в ЕС помежду другото) и схемите за осъществяване на тази стратегия са микс от данъчни и други регулатори - примерно ако си пекарна можже да имаш по-различен наем / както е в Британия с библиотеките/ Желание само да има за работа, без да се нарушава закон в ЕС

  #COVFEFE
 14. 14 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Явно и производителите също толкова неграмотни, като правителството. Или същите лъжци. Във всеки случай още едно доказателство, че играят комбина. Нещо да разкаже умнокрасотата на форума за борбата с мафията? Не е въпрос за ефекта сега, а за след месец (и). Напълно бездарна и/или продажна политика. След месец само, инфлацията ще изяде ефекта. Но баснословните печалби на зърнените мафия ще останат непокътнати. И всичко за сметка на същите телета, дето се радват на Кухото и Кокорещото се.

 15. 15 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#13] от "Trump":

  Има редица други напълно законни методи. Например забрана за износ. Тогава ще бъдат принудени да продават и на по-ниски ценина вътрешния пазар. Особено като им трябват капацитети за съхранение на новата реколта. Или закупувате от чужбина от държавна организация и дъмпинг на цените на вът ешния пазар. Така пак могат да ги принудят да продаватнта по-ниски цени. Или данък свърхпечалба. Тая реколта, която сега спекулативно продават прескъпо, е получена на други цени. Няма закон, който при екстремни обстоятелства да не може да се промени от НС. Явно обаче зърнените мафия не е мафия за ПП. Те са "наши хора"

 16. 16 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1464 Весело

  ма благодарете на Цона
  къде с нейнио глас са прие нулевата ставка
  (сгрешила как гласа умната ххх хохххах ха)
  БРАШНОТО )))

 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5607 Неутрално

  Производители уверяват, че само в сивия сектор няма ефект от 0% ДДС за хляба

  Едни други ще се плюят

 18. 18 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  До коментар [#13] от "Trump":

  Това е точно таргетираната помощ. Която е най-доброто но и най-трудно изпълнимата поради липса на административен капацитет. Според мен не трябва да се подпомагат бизнеси а конкретни хора. Т.е не е правилно да се поема част от цената на тока примерно, трябва да се помогне на конкретни социално слаби хора. Същото и с цената на бензина - няма нужда да подпомагаме собствениците на мощни коли, които си ги карат и харчат много гориво. Има нужда да подпомогнем конкретни социално слаби хора!

 19. 19 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2753 Весело

  А пастите ще поевтинеят ли ?!

 20. 20 Профил на pernikforbg
  pernikforbg
  Рейтинг: 846 Неутрално

  А къде е шарлатанката Марияна Кукушева, която ни обясняваше как цента ще падне? Изглежда, че целия сектор е сив, а ако малка хлебарница не даде касова бележка - сигнал в НАП!

 21. 21 Профил на Mike
  Mike
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Махаш 20 % от цялата цена. После махаш 20 % от основният продукт, от който се прави нещото и ... нямало логика цената да падне ?!?
  —цитат от коментар 7 на Бачо Филип


  Това, че отпадна ДДС-то на брашното няма да има ефект върху цената на хляба. Причината е много проста - за хлебопроизводителя брашното е суровина, което значи, че той така или иначе си възстановява обратно ДДС-то за брашното. Както и за всички останали суровини впрочем, в това число и ток/газ или там каквото ползват за печене. В замяна на това производителя налага ДДС върху крайния си продукт (= хляба). Сега това ДДС върху крайния продукт ще отпадне, което значи, че "изходната" цена на която продава производителя, ще бъде с 20% надолу. Но това не променя факта, че той все още може да се възстановява ДДС-то за суровините, вкл. брашно и енергия. Така че ДДС-то на брашното има абсолютно НУЛЕВ ефект върху цената на хляба.

  Тази мярка с отпадането на ДДС върху брашното има ефект само за брашното като краен продукт, който си купува потребителя. Демек ако си купиш пакет брашно от магазина ще е с 20% по-евтино. Само дето продажбите на брашно на крайни потребители е нищожен дял от общата консумация на брашно. Нямам статистика, но предполагам че над 95% от брашното се консумира чрез производни продукти (хляб, баници, пици, сладкиши, и т.н.)

 22. 22 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 2956 Неутрално

  Това на снимката хляб ли или ...
  Добре че не са живи баба и мама . Живи ще ви опекат .

 23. 23 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3725 Неутрално

  До коментар [#20] от "pernikforbg":

  те тия мошеници лъжат, че продават хляб. ако пробва човек хляб в гърция, няма нищо общо с химическия боклук тук

  mr. Gorbachev, tear down this wall!
 24. 24 Профил на mso351112049
  mso351112049
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#8] от "karatista":
  При условия на българската пазарна търгашеска икономика понижението на международните цени на суровини , желязо ,горива ,енергия , храни ,никога не води до понижение на същите тук , щото няма конкуренция .

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7024 Неутрално

  В павилиончето, от което понякога си купувам хляб, от преди няколко дни той е увеличен с 20 ст. и стана 1,80 лв. Т. е. , ако сега намалят ДДС-то, то вече си е включено.

 26. 26 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3715 Неутрално

  Хлябът се повиши с 20 стотинки ... може би от 0 % ДДС

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 27. 27 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#26] от "dark'star":

  Що пищиш? Същите, дето бранят монопола на зърнопроизводителите, бранят и монопола на Лукойл. Да не ти спрат копейките.

 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3715 Неутрално

  До коментар [#26] от "dark'star":Що пищиш? Същите, дето бранят монопола на зърнопроизводителите, бранят и монопола на Лукойл. Да не ти спрат копейките.
  —цитат от коментар 27 на nabliudatelnica


  Мотивиран съм от унищожението на един завод , не пиша ни за копейки, ни за центове, а за да си мъстя - няма прошка, мяма милост , няма давност.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на Владимир Димитров
  Владимир Димитров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Полусмачкана баничка за 2,40,цял ден кацана от мухи??? Щото няма кой да я купи....

 30. 30 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#21] от "Mike":

  Няма и първи курс икономика да завършиш с тия обяснения. ДДС е данък плащан от крайния потребител. Тоест всички съставки в продукта прехвърлят данъка от участник в производството на участник , докато стигне до последния купувач. В случая клиентът във фурната или супера. И ако отмяната на ДДС няма ефект, то причините са други.

 31. 31 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#28] от "dark'star":

  За какво пък мъстиш? За партийното секретарство в някое ТКЗС? И що ще мъстиш? Кой ти е виновен, че нищо читаво не си се научил да правиш?

 32. 32 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Абсолютно неграмотно действие на кухо-кокорещото се правителство. Действие, което въпреки гръмките дипломи , противоречи на елементарни икономически закони. В състояние на монопол никакви намаления на данъци не помагат, те или отиват директно в джоба на монополиста, или ги изяжда инфлацията. Честито на умнокрасотата. Вие си ги избрахте.

 33. 33 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#5] от "m17":

  Без да искам да звуча като адвокат на Киро и Кокорчо, по никакъв начин нямаше как да предположат че Русия ще нападне и че ще се стигне до тази икономическа блокада.
  Ти на луд ли се правиш или наистина си адвокат на мошеници. Проблемът с цената на хляба е домашно създаден от кухото и кокорещото се. Те не взеха нужните мерки, за да ограничат монопола на зърнената мафия. Защо не е трудно да се досетим.

 34. 34 Профил на nabliudatelnica
  nabliudatelnica
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#22] от "oua58686497":
  Това на снимката хляб ли или ...
  Добре че не са живи баба и мама . Живи ще ви опекат .

  И ако са живи какво? Не са яли цял живот заводски хляб с качество на фураж за животни? Това на снимката е на светлинни години от масовото потребление на българина.

 35. 35 Профил на liverpoolfc
  liverpoolfc
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Премахването на ддс ставката се отразява в приходната част на бюджета. Колкото и малки да са посттпленията - губят се.

  Вече съм в очакване кои данъци ще вдигнат на раята, че да избият всичкия кеш, който раздават на бизнеса.

  Не, че не трябва да се помага на бизнеса. Напротив, когато един селски тарикат издевателства над работниците си, помощта идва под формата на проверка, задължаваща работодателя да се погрижи за по-добрата работна среда и прочее, и прочее.

  При нас не е идвала проверка години. Работя в чисто ново хале. Има три тоалетни - неработещи. Няма и вода все още. Та трябва да ходя 200 метра, когато искам да пия вода или да ползвам тоалетна.
  Иначе всеки ден вадим няколко изделия с базова цена 30к евро. Ама шефа не му се дават 2 бона да оправи едната тоалетна.

  90 процента от работодателите са такива. Така че, не разбирам какви помощи им давате и защо не ги задължите да се грижат по-добре за подчинените си - и не говоря за финансовата част.

  Само в България държавата не даде нищо пряко на суверена по време на ковид простотията.

  Щото не е лесно да се бачка шлосерска работа, когато в помещението е 40 градуса и няма въздух за дишане.

  И не, не желая да се преквалифицирам в ит сферата или да работя удобно седнал в кол център (имам капацитет и за двете всъщност).

  Забрани флаша към Капитал, не позволявай да ти натрапват реклами!!!
 36. 36 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 589 Любопитно

  Дали ще намалят цената а горивата:
  https://m.lenta.ru/news/2022/07/05/down/

 37. 37 Профил на whitemare
  whitemare
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Сега баничарите ще почнат да продават малки хлебчета и пак ще гепят ДДС-то от крайния клиент.

  Фильо и Фобьо са двама неграмотни, комплексирани и прости близнаци
 38. 38 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3394 Неутрално

  До коментар [#5] от "m17":Без да искам да звуча като адвокат на Киро и Кокорчо, по никакъв начин нямаше как да предположат че Русия ще нападне и че ще се стигне до тази икономическа блокада.Ти на луд ли се правиш или наистина си адвокат на мошеници. Проблемът с цената на хляба е домашно създаден от кухото и кокорещото се. Те не взеха нужните мерки, за да ограничат монопола на зърнената мафия. Защо не е трудно да се досетим.
  —цитат от коментар 33 на nabliudatelnica


  Никое правителство не може да вземе подобни мерки! Решението е в оздравяване на правосъдието! Когато има върховенство на Закона, мафиите страдат. И това беше една от целите на правителството. Това е и една от важните цели на ДБ от край време. Затова и има толкова много тролове, които плюят по ДБ.

 39. 39 Профил на BiGman
  BiGman
  Рейтинг: 8967 Весело

  До коментар [#37] от "whitemare":


  Сега баничарите ще почнат да продават малки хлебчета и пак ще гепят ДДС-то от крайния клиент.
  —цитат от коментар 37 на whitemare


  Българина е изобретателен...сиромах човек, жив дявол...

 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  До коментар [#35] от "liverpoolfc":

  Бил съм в подобна ситуаци и искрено ви съчувствам. Хем искаме да има кваливицирани специалсти, хем като някои се излъже да работи с ръцете си го оставяме да се мъчи като куче заради абсолютни битовизми - течаша вода, тоалетна, почистване и консумативи (тоалетна хартия, сапун), вода за пиене, чисто място да седне да хапне. Или някакви дребни гадории с парите, с работното време и сие. И като му писне и си тръгне почва един рев "ама няма хора". Е хубаво де, с тия левчета дето ги спестихте от тоалетна хартия и сапун може ли да си покриете разходите за нов човек?!?

 41. 41 Профил на Nikolai Nikolov
  Nikolai Nikolov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Цена на хляба във веригите спадна но те вдигнаха цени на другите продукти.......

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK