Банка "KBC" и "Райфайзен" официално приключиха сделката по придобиването

Банка "KBC" и "Райфайзен" официално приключиха сделката по придобиването

© Надежда ЧипеваБанката "KBC" и "Райфайзен банк интернешънъл" официално сключиха сделката, обявена на 15 ноември 2021 г., за придобиването на 100% от акциите на българското подразделение на "Райфайзенбанк банк интернешънъл".


Сделката включва също така и 100% от дъщерните дружества на "Райфайзенбанк България": "Райфайзен Лизинг България" и "Райфайзен Асет мениджмънт България", "Райфайзен Застрахователен брокер" и "Райфайзен Сървис".


Общата сума на придобиването е 1.009 млрд. евро в брой, уточниха от белгийската банка KBC, която от години е собственик и на Обединена българска банка (ОББ).
"Райфайзенбанк България" навлиза на българския пазар през 1994 г. Банката е на шесто място с дял на местния пазар, възлизащ на 7.9% по отношение на активите и 8.4% по отношение на кредитите. "Райфайзенбанк България" има мрежа от 122 клона в цялата страна, допълвани с мрежа от мобилни банкови консултанти, външни партньори и кредитни посредници. "Райфайзенбанк България" има 2 500 служители, обслужващи 635 000 клиенти.


Преди седмица Българската народна банка (БНБ) издаде предварително одобрение за прякото придобиване от банка KBC на "Райфайзенбанк България". KBC е собственик в България и на застрахователното дружество ДЗИ, която е третата по големина българска банка.


БНБ даде зелена светлина за сделката след инструкция на Европейската централна банка (ЕЦБ), която направи оценка на придобиването.


Новата окрупнена банка ще има пазарен дял по активи, много близък до този на другите две водещи банки в България - УниКредит Булбанк и Банка ДСК. Освен това ОББ ще заеме второ място като пазарен дял по отношение на кредитите. Новата окрупнена банка ще постигне 18.2% пазарен дял по отношение на активите (спрямо 10.3% пазарен дял на ОББ).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK