"Овергаз" договори бъдещ внос на втечнен газ през Албания

"Овергаз" договори бъдещ внос на втечнен газ през Албания

© Анелия Николова



Избори 2022

Овергаз инк." се е договорила с "Екселерейт енерджи инк." от САЩ да поучава регазифициран втечнен природен газ ( LNG) през планирания терминал във Вльора, Албания. Двете компании са подписали меморандум, който предвижда двете страни да договорят доставката на до 1 млрд.куб. м годишно за 10 години, съобщава "Сега". На сайта на компанията съобщение няма.


Успоредно с наложените санкции на ЕС над Русия заради нахлуването й в Украйна всяка от страните в общността търси начини да се откаже от газовата си зависимост от Русия.


Посочва се, че терминалът във Вльора ще се свърже с Трансадриатическия газопровод чрез газопровода Вльора - Фиер.




Оливър Симпсън, вицепрезидент "Търговия" на "Екселерейт", е цитиран да казва, че споразумението с "Овергаз" е "първото от поредица, които ще дадат решение за липсата на диверсифицирани доставки в региона".


Светослав Иванов, изпълнителен директор на "Овергаз", определя подписването на това споразумение като "феноменален пример за напредъка по пътя към енергийна диверсификация и енергийна сигурност в Европа и по-специално на Балканите".


В публикацията се посочва, че настоящото споразумение идва след предходни меморандуми между "Екселерейт", "Снам", "Албгаз" и между "Овергаз" и "Албгаз", чиято цел е да се използва потенциалът за сътрудничество при изграждането на газопровод от терминала във Вльора до другата газова инфраструктура в Албания.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK