Енергийното министерство отрече да блокира газовата връзка с Гърция (обновена)

Енергийното министерство отрече да блокира газовата връзка с Гърция (обновена)

© Цветелина Белутова, КапиталСлужебният кабинет е напът да потвърди подозренията на предшествениците си, че чрез действията си ще осуети допълнително пускането в реална експлоатация на газовата връзка с Гърция. Причината е, че новият енергиен министър Росен Христов е отменил промените в структурата на управление на Ай Си Джи Би - компанията, която оперира интерконектора и чийто акционер е държавата през БЕХ. Малко преди това пък Агенцията по вписванията е отказала да впише внесените за това на 29 юли промени, съобщава "Капитал".В средата на юли енергийните регулатори на България и Гърция са решили да сертифицират Ай Си Джи Би като независим преносен оператор, което е едно от последните изисквания да започне преноса на газ по интерконектора. За целта управлението му трябва да премиен към двустепенна структура, а срокът за сертифицирането е определен на 31 юли.


Процедурата е задействана и на 22 юли промените са одобрени от бившия енергиен министър и от общото събрание на компанията. Новите директори трябва да бъдат одобрени и от КЕВР и вписването им е подадено в Търговския регистър на 29 юли. Оттам в няколко поредни дни отказват да впишат структурата, като посочват различни непълноти в документите.


По информация на изданието пък новият министър на 3 август отменя протоколното решение за избор на надзорен съвет на компанията. Това реално блокира последващите действия и въобще спира възможността за функционирането на дружеството.
Изданието посочва, че ако идеята е да се посочат други хора в ръководството, това ще отнеме време заради съгласуването с акционерите в компанията. Тази ситуация поставя под съмнение дали всички административни процедури ще бъдат извървени навреме, за да може от октомври, какъвто бе планът досега, България да започне да получава евтиния азерски газ по тази тръба.


Позицията на министерството


По-късно, по повод публикацията, от министерството заявиха, че енергийният министър Росен Христов по никакъв начин не е отменял назначенията в "Ай Си Джи Би" АД.


"Няма нито заповед, нито протоколно решение за спиране на вписването. Отказът за него е от Агенцията по вписванията и е мотивиран с предписания, които трябва да се изпълнят. Сред тях са неизпълнени административни изисквания и липсващи задължителни документи като решение на националните регулаторни органи за одобрение на взетите решения. Предписанията включват и отстраняване на фрапиращи правописни грешки в изписването на името на новия член на УС на дружеството", посочват от ведомството.


Подчертават, че цялата документация по двата опита за вписване е изготвена и внесена на 29 юли - 1 ден преди крайния срок и 3 дни преди встъпването на служебното правителство.


"Нееднократно и президентът, и сегашният премиер заявиха, че диверсификацията е основен приоритет за енергийната стратегия на Република България. В тази връзка категорично заявяваме, че новото ръководство на Министерство на енергетиката не само не блокира новата газова връзка с Гърция, а напротив - влага всички ресурси за бързото отстраняване на многото недостатъци и забележки, които получихме в наследство. За последните денонощия целият процес е на ръчно управление", обобщават по темата от министерството.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK