Цените на металите се очаква да стигнат плато в края на година

Цените на металите се очаква да стигнат плато в края на година

© Антон Чепилски, КапиталЦените на повечето метали, с изключение на алуминия, спадат. Низходящата тенденция е налице на вътрешния пазар в резултат на същите процеси на международните пазари. Очаква се цените да достигнат плато в края на годината. Това коментира пред БТА Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската асоциация на металургичната индустрия (БАМИ).


Конкретно алуминият остава скъп заради голямото търсене за автомобилостроенето и строителството, които сега отчитат ръст. Освен това при производството на метален алуминий разходът на енергийни ресурси е по-голям в сравнение с останалите основни метали. Това също задържа цената на високо равнище.


При желязото, медта, цинка и оловото вече има известен спад, коментира експертът, но допълни, че това се отчита на база достигнатите ценови нива в средата и през четвърто тримесечие на 2021 г., когато почти всички метали бяха с пикови цени. Например, флуктуациите при цената на медта от начални 7000-8000 долара/тон преминаха 10 500 долара/тон в средата на миналата година и стигнаха до 9500 долар/тон в края на годината.
Напомня, че всяка година на световните пазари цените се променят, с високи ръстове и спад, предимно през второто и третото тримесечие. В края на годината се очакват равновесни цени и пазари.


Очаква в България потреблението да намалява заради намалената активност в строителния сектор в есенно-зимния период, както и опасността от намалено производство в секторите, които потребяват метали, заради растящите енергийни разходи на компаниите и инфлационните процеси в страната.През седмицата и експертите на "Кофас" отбелязаха, че цените на ключови метали за няколко индустрии като стомана, мед или алуминий са в низходяща тенденция. Наскоро цените на медта и стоманата отбелязаха значителен спад, достигайки най-ниското си ниво от февруари 2021 г. През второто тримесечие на 2022 г. се наблюдава 20% спад в цените на медта в сравнение с първото тримесечие на 2022 г., се посочва в анализ на компанията за кредитно застраховане.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK