Министерството на икономиката атакува на свой ред консолидационната компания

Никола Стоянов, министър на икономиката и индустрията.

© Надежда Чипева, Капитал

Никола Стоянов, министър на икономиката и индустрията.Избори 2022

Държавната консолидационна компания към този момент не е изплатила дължимия по закон дивидент към държавния бюджет. По предварителен индивидуален финансов отчет сумата, която не е постъпила в държавния бюджет е над 12 млн. лв. Това обяви Министерството на икономиката часове след като изп. директор на подопечната му Държавна консолидационна компания отправи редица упреци на пресконференция. На нея бяха раздадени данни за състоянието на компанията към края на декември и от началото на годината. Според тях приходите от дивиденти за 2021 г. са 20.5 млн. лв.


Министерството напомня, че до 30 юни държавните предприятия представят пред принципала си одитираните и приети годишни финансови отчети, което не е налице. "С това е допуснато да се забавят и постъпленията към държавния бюджет, които са изключително важни в година на толкова кризи", се посочва в съобщение на ведомството.


Освен това министерството е обезпокоено, че изп. директор Смиляна Нитова саботира "всички процеси".
В петък 5 август, на проведена среща между министър Никола Стоянов и Смиляна Нитова, изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания е поискано нейно пълномощно за вписване на нови членове в управителния орган на дружеството, тъй като в момента Управителния състав е под законовия минимум. Твърденията, че тя не е знаела за какво предоставя документът не отговаря на истината, посочва министерството.
По-рано Нитова обясни, че на срещата й било поискано пълномощно и едва след като излязла от кабинета се обадила по телефона да пита за какво. Така тя обясни, че не одобрява начинът, по който се действа без да отрича правото на министъра да прави смени или да допълва, както е в случая, в съвета на директорите.


Нещо повече, като изпълнителен директор на ДКК тя няма право да отказва вписване на нови членове на Съвета на директорите, предвид факта, че вече е взето такова решение, нито да оттегля вече дадено пълномощно в тази посока. Действията ѝ към този момент са еднолични и по същество саботират правото на принципала - в лицето на министъра на икономиката, да назначи избрани от него представители в Съвета на директорите, посочват от министерството.


Напомнят, че според Закона за публичните финанси големи държавни фирми не могат да бъдат със съвет на директорите по-малък от петима души при четирима досега в ДКК. "Едва след като в Министерството на икономиката е получена обективна информация за реалното състояние на дружеството ще се взимат всички решения, в това число кадрови", се казва в съобщението.


В него се изразява недоумение в кое качество Нитова е дала пресконференция, което е намек за това, че тя е водач на листата на БСП в Хасково на предстоящите избори. Посочва се, че според правилата за работа на Съвета на директорите на ДКК неговите членове не могат да участват в медийни изяви, които касаят дейността на дружеството, без изрично решение на Съвета на директорите.


Министерството на икономиката обяснява, че изисканите документи от "Кинтекс" вечерта на 8 август, за което разказа Нитова, са заради получен сигнал за злоупотреба в компанията. Данни пред медиите не са огласяни, за да не бъде укрита информация. С днешните изказвания на изпълнителния директор на ДКК умишлено се уврежда имиджа на едно от дъщерните ѝ дружества, което е недопустимо, посочват от министерството.


Днешната пресконференция на ръководство на ДКК и вчерашната медийна проява на Комисията за защита на потребителите показват, че за някои от назначенията на предходния министър, всяка поискана информация за реалното състояние на поверената им организация, се възприема като пряко вмешателство в работата им. Министерството на икономиката и индустрията отново им припомня, че имат институционален, а не политически принципал, посочва ведомството.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK