ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Министър Шишков описа газовата връзка като луксозна сграда без ток

Министър Шишков описа газовата връзка като луксозна сграда без ток

© Министерство на регионалното развитие и благоустройствотоПроверките на довършителните работи и на документацията на газовата връзка с Гърция ще бъдат всеки ден, обяви след проверка на различни части от нея министърът на регионалното развитие Иван Шишков. Проверките на място ще се правят от регионалните структури на Дирекцията за национален строителен контрол. В проверката участва и новият ѝ директор Деляна Панайотова. Разбра се, че строителният надзор на връзката получи "буквално офис" в ДНСК, като целта е всяка строителна дейност, която приключи, да се проверява веднага и да се издават нужните документи. Целта е, когато строителството приключи, буквално на другия ден да има приемателна комисия и въвеждане в експлоатация.


От встъпването на служебното правителство има спор с кабинета "Петков", чиито представители уверяват, че всичко е завършено като строеж. Има и упреци, че сегашният кабинет умишлено бави документите на проекта.


Обяви, че едно от недовършените неща - водопровод, който да се ползва в случая на пожар, се очаква да е готов в средата на идната седмица. Измазване на метална конструкция в ключова сграда в Стара Загора е било вече направено и сега ще има проверка дали отговаря на изискванията, за да може да се разчисти, тъй като в момента представлявала строителна площадка.
Сравни състоянието на газовата връзка като една луксозна сграда с мебели, на която не е пуснат ток и няма хубав достъп до нея. Пътят към него е с чакъл, като асфалтирането му се преценява като неспешно и засега ще остане така като се отделя сред дейностите на втори етап.


Обяви, че няма смисъл да се търсят причините, защото тези довършителни дейности не са направени досега. Заяви, че според него строителят е разбрал колко голям е ангажиментът му и в какъв комфорт работи след като цялата държава му помага. Напомни, че разрешението за ползване не е документ.


Огледахме всички локации, които са проблемни, набелязали сме решения, строителят трябва да подготви график, обяви на свой ред транспортният министър Христо Алексиев. Посочи, че цялата държава е мобилизирана, за да помогне на строителя като остава голям проблемът с приключването на т. нар. скада (SCADA), която управлява целия интерконектор. SCADA системите представляват съвкупност от програмни и апаратни средства, които дават възможност за локално или отдалечено управление параметрите на автоматизирани технологични процеси в редица промишлени отрасли.


"И да ви кажа днес ние газ не открихме, открихме неприключили строителни работи. Но правим всичко възможно това в най-ускорени срокове да бъде факт", заяви той.


Първи приоритет е довършване на газовата връзка, втори приоритет е стабилизиране на "Булгаргаз", защото ако няма пари, въпросът кой е доставчик става безсмислен, коментира Алексиев в отговор на въпрос. Посочи, че енергийният щаб работи и като има резултати, ще ги обяви. Това щяло да стане в четвъртък за финансовото стабилизиране на "Булгаргаз". Посочи, че ликвидната дупка е около и над 1 млрд. лв. Според него никой не се е погрижил да осигури паричен поток, с който да се разплатят всички доставки.


Вие се намирате върху един строеж, не върху завършен обект", обърна се той към журналистите.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK