Поисканата отсрочка за първия танкер газ била, защото "Булгаргаз" няма пари

Поисканата отсрочка за първия танкер газ била, защото "Булгаргаз" няма пари

© Министерство на транспортаИзбори 2022

България е поискала отсрочка от доставчика на първия танкер втечнен газ, който трябва да осигури суровината за октомври, защото "Булгаргаз" няма пари да го плати. Това се разбра от думите на транспортния министър Христо Алексиев пред журналисти. Снощи министърът на енергетиката Росен Христов разви друга теза, че поисканото отлагане е, за да се резервира предварително допълнителен капацитет на терминал за разтоварване.


При идването на служебното правителство се разбра, че "Булгаргаз" е в ликвидна криза, която се дължи главно на факта, че най-големият му клиент - "Топлофикация София", не му се издължава. Само от началото на годината натрупаният дълг е 300 млн. лв. Това стана причина газовият доставчик да заплаши за пореден път, че ще спре доставката на софийското дружество, а енергийният регулатор започна проверка, резултатите от която още не са оповестени.


Днес Алексиев обяви още, че ликвидната дупка в "Булгаргаз" е около и над 1 млрд. лв., която досега никой не е опитал да запълва. Обеща информация по темата в четвъртък. Наскоро пред "Дневник" бившият енергиен министър Александър Николов обяви, че с ЕБВР е договорен заем от 150 млн. евро, който е държавно гарантиран и целта на който е да се купи алтернативен на руския газ аз запълване на хранилището в Чирен.
По данни предното правителство, които настоящото не отрича, 19 август е срокът, в който е валидна офертата на търговеца, с който е договорена доставката на първия танкер. Ако България не потвърди в този срок, се смята, че отказва поръчката. За този танкер има и договорен слот за доставка, като не е известно дали служебният кабинет е потвърдил пред него ангажимент или също е поискал отсрочка. Същевременно на сайта на "Булгаргаз" се появи съобщение, че се организира провеждането на търг за покупка на втечнен природен газ. От компанията търсят да закупят до 18 август общо 5.5 млн. MWh или около 550 млн. куб. м суровина за периода октомври, ноември и декември 2022 г. Мястото на разтоварване е гръцкият терминал "Ревитуса". Уточнява се, че офертите ще се приемат до 12 ч. на 16 август, а валидността им ще е до 17 ч. на 18 август.


"В случай, че бъде подписан договор за доставка с избрания участник/участници, същият ще влезе в сила при условие, че "Булгаргаз" потвърди осигуряване на слот за регазификация и съхранение в приемния терминал не по-късно от 20.09.2022 г. В случай, че до посочената дата "Булгаргаз" не осигури слот за регазификация и съхранение на LNG товарите в приемния терминал, договорът за доставка няма да породи задължения за страните", уточняват от компанията.


Втори опит за вписване на ръководство


Промените в ръководството на компанията "Ай Си Джи Би" АД, които при подаването им в края на юли Агенцията по вписванията отказа да приеме заради несъответствие в имената на двама гръцки граждани, отново са заявени след корекции. Това се вижда от Търговския регистър.


Двустепенната система на управление се налага, за да може дружеството да се регистрира като независим системен оператор, а съставът е договорен между акционерите в газовата връзка - БЕХ и гръцко-италианското дружество IGI Poseidon. Промяната трябваше по график да бъде факт до края на юли. Това е едно от условията проектът да бъде сертифициран, припомня "Капитал".


България има шанс да плаща по-евтин газ, ако газовата връзка започне да действа от 1 октомври, какъвто засега е планът. Причината е, че тогава в страната ще може да постъпва цялото количество договорен газ от Азербайджан, който е договорен на по-ниска цена от този с "Газпром" и съответно доста под пазарните нива в момента.


Очаква се този път проблеми да няма и вписването да е факт до 12 август. По този начин една от големите административни пречки пред проекта ще бъде преодоляна, посочва изданието.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK