Енергийният регулатор утвърди цена на природния газ за август

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.

© Анелия Николова

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.Избори 2022

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за август в размер на 297.89 лв./MWh (около 152 евро/MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, съобщи пресслужбата на регулатора. Така КЕВР потвърждава заявеното от "Булгаргаз" цена, по която държавното дружество ще
продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Поскъпването е с 60%.


КЕВР уверява, че цената е определена след подробен анализ на предоставените данни и документи. В ценовия микс е включено количество по договор с компания от Азербайджан за периода от 1 юли 2022 г. до 30 септември 2022 г. , както и по договор за доставка на втечнен природен газ /LNG/, сключен с двама търговци от региона по критерий "най-ниска цена". С осигурените количества се покриват ангажиментите на "Булгаргаз"
към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти, по задълженията съгласно Програмата за освобождаване и по Плана за нагнетяване в ПГХ "Чирен", установява регулаторът.


За покупка на газ има много варианти, търсят ли се - четете тук.
Регулаторът обяснява голямото поскъпване с повишената цена на природния газ в резултат на агресията на Русия в Украйна. "В условията на силно намалени или спрени доставки на природен газ от Русия и повишаващата се несигурност, много от държавите на континента също сключват краткосрочни договори. Тези фактори водят до дебалансиране на газовия пазар и до по-високи котировки на международните индекси", се казва в съобщението.


В него се уточнява, че въпреки значителното увеличение цената на горивото в България остава по-ниска от цените на европейските газови борси - на най-големия газов хъб TTF те отбелязаха нов исторически ръст и достигнаха до над 212 евро/МВч. Това е възможно заради значително по-ниската цена, договорена с Азербайджан.


Цената влиза в сила със задна дата - от 1 август.


"Булгаргаз" все още бави заявлението си за цената през септември, но е готов с предложение за октомври, което е по-ниско с около 30 лв на мегаватчас.


Какво работи кризисният щаб в енергетиката - четете тук.
Да се бърза ли със сделките за корабите с втечнен газ четете тук.
Колко застрашен е ЕС от руска газова блокада четете тук.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK