Над 93 млн. лева безвъзмездно за енергийна ефективност ще получат 920 фирми

Над 93 млн. лева безвъзмездно за енергийна ефективност ще получат 920 фирми

© Associated PressДо средата на септември 920 български компании ще получат повече от 93 млн. лв. безвъзмездно за енергийна ефективност, съобщи пресцентътът на Министерството на иновациите и растежа.


Микро, малките и средни предприятия са одобрени по финалната мярка за подпомагане на бизнеса за изминалия програмен период на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност", която се изпълнява от министерството.


С парите фирмите ще могат да купят енергоспестяващи машини и съоръжения, както и да направят модерна изолация на производствените си бази. Така ще намалят разходите си за електроенергия, природен газ и течни горива.
Всички одобрени дружества са от преработващата промишленост. Основната част от тях се занимават с производството на мебели, на метални конструкции и изделия, на пластмасова, дървена и метална дограма, на облекла, хляб и хлебни изделия.


Най-много са предприятията от областите Пловдив и София-град, съответно 140 и 100. Заявената от тях подкрепа е за повече от 20 милиона лева. Най-нисък интерес към мярката е имало от фирмите в област Видин.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK