В какво да се инвестира (без да става дума за имоти)

В какво да се инвестира (без да става дума за имоти)

© ReutersИзбори 2022

Ускоряващата се годишна инфлация принуди много хора да търсят убежище за обезценяващите се двуцифрено техни доходи или спестявания. "Дневник" предлага няколко идеи за това.


Ситуацията в България е такава, че когато става дума за инвестиция, в масовия случай финансовата грамотност не достига отвъд покупката на имот. Това е и една от причините толкова да поскъпнат жилищата в големите градове в България. И въпреки това в условията на ускоряваща се инфлация подобна инвестиция все още изглежда като спасение на обезценяващите се пари, сложени на депозит. Въпреки че Европейската централна банка започна след години пауза да повишава водещите лихви, това краткосрочно няма да намери отражение в лихвите, предлагани от работещите в България банки, а още по-малко върху тези по депозитите, така че реално да се печели от оставянето им на депозит.


Какви са обаче алтернативите


Първо, за да избере в какво да инвестира човек, трябва да се образова. В това е убеден Любомир Леков, един от основателите на "Инвестор", който има дългогодишен опит в инвестициите и в момента дава своите съвети в некомерсиален ютюб канал. "Един от големите проблеми е, че хората не са образовани във финансите, поради което лесно може да станат жертва на всякакви предложения, които предлагат на пръв поглед примамливи доходи", казва той пред "Дневник".
Разбира се, че никога не е късно човек да започне да се образова, но в това време инфлацията с ускоряващ се към момента темп ще изяжда парите, а освен това не всеки е готов да вложи спестяванията си, базирайки се на своите скромни теоретични познания.


Въпреки всички коментари най-добрата инвестиция дългосрочно винаги са били акциите, сочи опитът на Леков, имайки предвид акциите, търгувани в САЩ. Дава пример с това, че през последните 100 години, от които 15-20 години са минали в различни кризи, средногодишно доходността от подобни вложения е изпреварвала със 7-8% инфлацията. Той говори основно за акции, включени в състава на водещите индекси на Уолстрийт.


За да се занимава човек с това лично, освен споменатите вече задълбочени познания ще трябва да има и доста свободно време. Другият вариант е да използва посредници за целта. Съветът на Леков е, ако някой е решил да влага в акции, да ползва услугите на утвърдени на пазара фондове, където да получи консултация и съответната услуга. Обичайно това става срещу такса.


Важно е да се знае, че подобни инвестиции предполагат, че на вложената сума не може да се разчита краткосрочно. "Този метод ще позволи на вложителите да имат добър пенсионен фонд след 15 години. За поне такъв период не трябва да търсят вложената сума за текущи нужди. Това е някаква форма на спестяване, но с много ясен план - превръща в доста добър пенсионен фонд, в който със сигурност поне исторически ще има доста добра доходност над инфлацията", обяснява Леков.


Отбелязва, че след като настъпи моментът парите да се ползват и да се изтеглят от вложението в акции, това не трябва да става в период на спад. Леков казва, че от дългите години наблюдение на пазара периодите на спад са сравнително кратки, като под кратки - сравнено с целия период на инвестицията, може да се разбира и 1-2 години.


Посочва, че при спукването на интернет балона в САЩ в края на 90-те години на миналия век корекцията на пазара е продължила по-дълго, но това е по-скоро изключение, погледнато исторически.


Инвестициите в акции е доказано исторически, че работят и при криза носят доход, но трябва да има ясното разбиране, че риск има. Но по-лошото е човек нищо да е прави, да седи и да се страхува.Не може ли в акции на български дружества


Всички, които поне малко са се интересували от борсовия пазар в България, знаят, че той имаше години на възход, а след това оборотите там силно паднаха и на моменти бяха сравнявани с тези на квартален магазин за храна. Но има ли смисъл да се инвестира там?


Според Леков като цяло европейските борси имат недостатъка, че не са стълб на икономиките на съответната страна. По-скоро Европа се стреми бизнесите да са насочени към хората, а акционерите идват на второ място, докато в САЩ фокусът е върху инвеститорите, обяснява той. Допълва, че въпреки това и в Европа, и в България има много добри компании, но когато няма политика, че инвеститорите са най-важни, резултатът за тях не е толкова добър. "Все още в Европа най-важното са привилегиите за служителите, което е хубаво, от една страна, но е лошо за инвеститорите. Където има силни синдикати, има лоши резултати", заключава той.


Кюлчета злато


Учебникарско правило е, че златото е убежище за инвеститори и в тежки времена, при сривове на пазарите те се насочват към ценните метали. И в момента продължава да има финансови анализатори, които дават съвети да се купува инвестиционно злато като спасение от инфлацията.


Според Леков обаче всички суровини и ценни метали имат огромен проблем - че цените им са силно променливи. Затова и той не би препоръчал парите да се влагат в злато. Посочва, че за последните 2 години цената му се срива с 12% - точно в период, в който е без алтернатива за инвеститорите. "Златото не е толкова бляскаво, както преди 10-15 години", казва Леков. Дава за пример и Индия, където поколения наред са съхранявали семейните пари, като са купували златни накити, но това вече не е практика.


Трябва да се инвестира в икономики и бизнеси, които работят. В компании, които дават дивиденти.Модата на криптовалутите избледнява


След силен период на интерес към криптовалутите, повишение на цените и последвали сривове, особено през тази година, изглежда все по-рисково да се залага на тях. Любомир Леков посочва, че тези валути имат очевиден проблем - те разчитат на това все повече хора да ги купуват. Това е и принципът, на който са базирани някои бизнеси, признава експертът, но напомня, че непрекъснато има информация за разбити схеми и обрани притежатели на криптовалути. При високата степен на несигурност не е известно и каква ще е съдбата както на отделните видове, така и на всичките като цяло - коя ще доминира и т.н.


За доста големи експерти остава преценката дали да инвестират спестените пари в изкуство или скъп алкохол от високия клас, от които разчитат един ден да изкарат пари. Тук ключови са изключителните познания в съответната сфера.Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK