В какво да се инвестира (без да става дума за имоти)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (194)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cxn421127689
  cxn421127689
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Е как без имоти?На българинът му дай да си набива парите в тухли и бетон.А фактът, че България е с най-бързо намаляващото население в света изобщо не го интересува.

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  В акции.
  Но в България апетитните акции са узурпирани от комунистите. В икономически форум един потребител каза,че поискал да си купи акции то БДЖ,но му отказали! Просто ей така,без обяснение. И той си купил акции от някаква японска железопътна компания.

 3. 3 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 963 Любопитно

  Няколко инвестиционни съвета от човек дето е минал през зимите на Луканов и Виденов:
  1. Здраве.
  Задължително първо през стоматолог понеже това е най-скъпото от предвидимите пера в тази категория. Ако си оправите всички зъби имате поне 6 месеца, където този разход отпада. Имате и близо 20% инфлация на годишна база. За хората от грешната страна на 30-те препоръчвам и допълнително здравно осигуряване - видяхме че само на държавно не може да се разчита. Не забравяйте и че спорта и здравословното хранене са най-добрата превенция. Ако членувате в спортен клуб (фитнес, басейн, бойни изкуства и т.н) препоръчвам да си изкарате годишни карти.
  2. Отопление и енергоспестяване.
  Юни поръчах 3 тона брикети за 1800 лв. Това ми е целия отоплителен сезон за 115 квадрата къща. Ако още не сте сложили изолация, не сте оправили покрива и дограмите - сега е момента.
  Ако няма как да се отоплявате на твърдо гориво (пелети с вода а риза ми изглежда най-читавата опция към момента) и сте в ситуация с конвекторни печки или парно, помислите за хубав климатик или инфрачервено отопление - ще ми благодарите на пролет ;)
  За солари чакам да се облекчи процедурата за включваме към мрежата, че батериите още ми се видях скъпички. Солар за топлата вода (вместо бойлер) е задължителна инвестиция за всеки, който има къде да го постави. В момента се избива за 2-3 години и след това си пестите по едни 50-тина лева на месец.
  3. Храна, алкохол, цигари. Тук е строго индивидуално, но пак ще дам личен пример. В мазята съм наредил 3 тенекии зехтин, 5 сирене, чувал картофи, картон цигари, 4кг кафе, фасул, леща вакуумирани ядки и кашон от любимото уиски на невястата. Трушиите, сладката и колбасите са ясни ;)
  4. Мобилност. Всички разходи по колата, защото след 6 месеца навярно ще са други цифрите. Юли сложих нови всесвзони гуми за под 500 лева. Така отпада съхранение и смяна на два пъти годишно. Стана ми смешно, че в момента хубава гума за автомобил е колкто чифт маратонки. А на времето пестяхме като си купувахме гуми втора ръка :) Добавям и една годишна карта за всички линии на градския, която си въртим в къщата според нуждите.
  5. Образование. Тука рядко отиват пари на вятъра, а може да изхарчиш много. Курсове за езици за вас или детето и изобщо всякакви допълнителни преквалификации от кодене до заваръчни дейности.

  До тук ви натъманих между 10 и 20 палки. Ако вече сте направили тези инвестиции или имате повече заделени, навярно нямате нужда от съветите ми.

 4. 4 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Диверсифицираш. В акции влагаш това, което не планираш да ползваш. След година може да е на половина, след две да се е утроило, след 5 да е на нивото, на което си купил... Дългосрочно доходността е много над депозита, просто трябва да не продаваш точно когато цените са ниски.
  Имотът също не е за отписване, но и там трябва да купуваш, когато лихвите са високи а цените ниски ..

 5. 5 Профил на Румен Христов
  Румен Христов
  Рейтинг: 16 Неутрално

  "An investment in knowledge pays the best interest."
  Benjamin Franklin

 6. 6 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  ние, у дискорда на форума, https://discord.gg/DYw5UNqksB , бихме инвестирали у дневник и тяхната способност да стоят зад КлаудФларе с ного часове

  яж бахур... Очаквам ви в Дискорда на Фирумето: https://discord.gg/DYw5UNqksB
 7. 7 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Щом и крипто пирамидите се споменават в статията, като "инвестиция" значи ясно за какъв аФтор става дума.

  ... с двеста...
 8. 8 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 2246 Разстроено

  "An investment in knowledge pays the best interest."Benjamin Franklin
  —цитат от коментар 5 на Румен Христов


  https://duckduckgo.com/?q=teh+useful+cliches+o+teh+language

  яж бахур... Очаквам ви в Дискорда на Фирумето: https://discord.gg/DYw5UNqksB
 9. 9 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1780 Неутрално  За да купиш определен асет трябва някой да ти го продаде.
  След време си проличава кой от двамата контрагенти е направил правалния (печеливщ) ход.

  Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.
 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  Накратко: Инвестирайте в себе си на първо място. Както и по-горе казват оправете си зъбите, помислете за здравето си и направете жилището си удобно и приятно за живеене. Познавам хора със стотици хиляди по банкови сметки и земя за милиони, но ядат кренвирши от най-евтините и живеят мизерни апартаменти в които никога не е правен ремонт. Баси... Защо да не си направим живота по-приятен? Не струва толкова много.

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Единствения смислен съвет в тази статия е в началото и: ОБРАЗОВАЙТЕ СЕ! Останалото са глупости. Инвестицията в хартиени активи точно през последните 2 години е неразумно рискова. Балона е чудовищен и ако някой реши точно сега да "влиза" на пазара ще остане много неприятно изненадан в момента в който настъпи неизбежната корекция и въздуха излезе от пазарния мехур надут от централните банки и правителствата през годините на пандемия.
  За суровините и златото пък абсолютно не съм съгласен - тая глупост за 12-те процента срив е смешна. Отделен е въпроса, че или "експерта" не е следвал собствения си съвет или авторката нещо не е доразбрала.
  Златото НЕ Е инвестиция и никога не е било инвестиция. Като актив то просто не отговаря на дефиницията за инвестиция, защото не носи доходност. Златото е застраховка и средство за дългосрочно съхранение на покупателна способност. То има важна роля в конструирането на инвестицонен портфейл и в дългосрочен план я изпълнява прекрасно вече много на брой години - лесно проверим факт има исторически чартове за тази цел.
  На финала пак се връщаме на основната препоръка - четене му е майката.

 12. 12 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Някой си Уорън Бъфет казва следното:
  Първото и най-важно нещо в което човек трябва да инвестира - по всяко време, но особено по време на инфлаиция - е у себе си.
  Никога няма да остане гладен човек, който умее нещо, което е важно за другите.

  Второто е печаливши бизнеси.
  Ако човек не може сам да има/управлява такъв бизнес, то да намери и инвестира в такъв.
  Само че тук има една особеност.
  Същия този Бъфет казва, че който не може да оценява добре бизнесите и съответно стойността на акциите е по-добре да не си играе с индивидуални акции и да не плаща на агенти и експерти, а да купи индекса на американската икономика SPY и да остави Америка да работи за него.
  Съветът му може да е спорен - особено в светлината на очаквания спад в икономиката на САЩ - обаче има особеността да е доказан за последните 100-на години, един път с бас от, мисля, 1 милион долара срещу известен управител на инвестиционен фонд, относно кое е по-печалившо - ръчното управление или индекса на американската икономика.. Бъфет печели.
  На свой гръб вече 20-на години изпитвам верността на казаното от Бъфет.
  Инвестицията в акции има ужасно много рискове: първо и най-вече риска от неправилна оценка на компания. Ако знаехте как да го правите нямаше да четете Дневник, а ако беше лесно да се научи всеки щеше да го прави. Не е лесно и няма да се научат 99.9% от четящите (вкл. и аз).
  На второ място риска от пристрастяване към рулетката "инвестиране в акции" и превръщането Ви в "дей-трейдър" - грешка, която разори няколко мои познати и сериозно навреди на собствените ми работни навици.
  Накратко казано: категорично не съветвам хората да инвестират в акции, а ако го правят, то да е в индекси и то големи индекси. Ако мислите, че Америка ще продължи да я бъде, то SPY е правилния избор - слагате и забравяте.
  Няма да забогатеете, наистина, но няма и да загубите средства.
  Ако започнете с акции личните ми опит и наблюдения гарантират загуба на средства в поне 5 годишен интервал.
  Успех!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 13. 13 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 2246 Любопитно

  Диверсифицираш.
  —цитат от коментар 4 на Убитака


  Капитал дали пазят текстчетата за д-р Ружа?

  яж бахур... Очаквам ви в Дискорда на Фирумето: https://discord.gg/DYw5UNqksB
 14. 14 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Пълни глупости на анализаторчето от статията, портфейлът ми с акции от една година е спихнал, точно за тази икономическа обстановка инвестицията в акции е пилеене на пари.

 15. 15 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#12] от "Боби Колев":
  Видяхме го и Бъфет колко ги чува нещата. Айде да спрем да го цитираме тоя дърт измамник, а?
  https://www.reuters.com/markets/europe/berkshire-hathaway-posts-huge-quarterly-loss-operating-results-improve-2022-08-06/

 16. 16 Профил на cxn421127689
  cxn421127689
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Единствения смислен съвет в тази статия е в началото и: ОБРАЗОВАЙТЕ СЕ! Останалото са глупости. Инвестицията в хартиени активи точно през последните 2 години е неразумно рискова. Балона е чудовищен и ако някой реши точно сега да "влиза" на пазара ще остане много неприятно изненадан в момента в който настъпи неизбежната корекция и въздуха излезе от пазарния мехур надут от централните банки и правителствата през годините на пандемия.За суровините и златото пък абсолютно не съм съгласен - тая глупост за 12-те процента срив е смешна. Отделен е въпроса, че или "експерта" не е следвал собствения си съвет или авторката нещо не е доразбрала. Златото НЕ Е инвестиция и никога не е било инвестиция. Като актив то просто не отговаря на дефиницията за инвестиция, защото не носи доходност. Златото е застраховка и средство за дългосрочно съхранение на покупателна способност. То има важна роля в конструирането на инвестицонен портфейл и в дългосрочен план я изпълнява прекрасно вече много на брой години - лесно проверим факт има исторически чартове за тази цел. На финала пак се връщаме на основната препоръка - четене му е майката.
  —цитат от коментар 11 на Драгомир Дончев


  И ако стане нещо с теб-смърт или тежка болест, какво ще оставиш на децата си или внуците?Ако те е еня само за теб и нямаш семейство и деца,съветът ти може и да е приложим. Но не и в случай, че имаш поколение.

 17. 17 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#14] от "vzt34526152":

  Бе аз съм на около процент плюс капиталово, което на тоя пазар и при 8-9% инфлация е поносимо, но ако някой си въобразява, че като индивидуален инвеститор ще забогатее, да си помисли пак...

 18. 18 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#16] от "cxn421127689":

  Точно защото ме е еня 90% от спестяванията ми са в недвижимости.

 19. 19 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Преди 20 години златото е било 300 евро тройна унция днеска е 1800 нека е лоша инвестиция. Както е казал джей пи Морган златото е пари всичко друго е кредит

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 20. 20 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Абе Дневник мълчаливо подкрепяше 2 години управляващите докато раздуваха инфлацията. Сега пък съветват да вкарваме парите в активи и злато точно когато вдигат лихвите. Глупости, точно сега цените на активите ще паднат. Единствената грижа в момента е дали банките в България ще оцелеят за да съхранят парите изобщо. Защото властта им даде зелена светлина да дават безумни кредити на по 30-40% ръст на ипотеки за година и като цени понякога с обещания как заплатите ще вдигат звинаги. Ами айде да видим заплатите дали ще се качат догодина и от къде ще дойдат парите.

 21. 21 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Пълни глупости на анализаторчето от статията, портфейлът ми с акции от една година е спихнал, точно за тази икономическа обстановка инвестицията в акции е пилеене на пари.
  —цитат от коментар 14 на vzt34526152


  зависи от акциите.
  В момента има много, които цепят мрака.

  Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.
 22. 22 Профил на cxn421127689
  cxn421127689
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#16] от "cxn421127689":Точно защото ме е еня 90% от спестяванията ми са в недвижимости.
  —цитат от коментар 18 на Драгомир Дончев


  В предишният си коментар твърдеше, че най-добрата инвестиция била в знания, сега казваш,че си инвестирал в имоти.

 23. 23 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Абе Дневник мълчаливо подкрепяше 2 години управляващите докато раздуваха инфлацията. Сега пък съветват да вкарваме парите в активи и злато точно когато вдигат лихвите. Глупости, точно сега цените на активите ще паднат. Единствената грижа в момента е дали банките в България ще оцелеят за да съхранят парите изобщо. Защото властта им даде зелена светлина да дават безумни кредити на по 30-40% ръст на ипотеки за година и като цени понякога с обещания как заплатите ще вдигат звинаги. Ами айде да видим заплатите дали ще се качат догодина и от къде ще дойдат парите.
  —цитат от коментар 20 на kkl38598034


  Аз бих поизчакал с мрачните прогнози за "вдигане на лихвите". Нещо не виждам реалистичен сценарий в който ЕЦБ ще може да повиши лихвените нива така, че да изпреварват ръста на потребителскте цени. Пазара на облигации между другото прогнозира точно обратното - понижение на основните лихви в дългосрочен план - аз предпочитам да се доверя на него като ориентир.

 24. 24 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 2246 Любопитно

  "An investment in knowledge pays the best interest."Benjamin Franklin
  —цитат от коментар 5 на Румен Христов


  малко по-сериозно, в какво точно познание е инвестирал Патокостроителят, че бившият на онази с "Аферата Костинброд", да се подмокря и пърха с мигли, га го види?

  яж бахур... Очаквам ви в Дискорда на Фирумето: https://discord.gg/DYw5UNqksB
 25. 25 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Аз бих поизчакал с мрачните прогнози за "вдигане на лихвите". Нещо не виждам реалистичен сценарий в който ЕЦБ ще може да повиши лихвените нива така, че да изпреварват ръста на потребителскте цени. Пазара на облигации между другото прогнозира точно обратното - понижение на основните лихви в дългосрочен план - аз предпочитам да се доверя на него като ориентир.
  —цитат от коментар 23 на Драгомир Дончев


  Пазара на облигации показва понижение на лихви защото очаква рецесия и криза на суверенен дълг в италия и гърция най малкото. Като после ще има и политическа криза в Европа защо се нарушава неутралноста на ЕЦБ, но отва е друга тема. След като са тръгнали да вдигат лихвите те ще продължат да ги вдигат докато не видят фалитите, няма смисъл иначе.

 26. 26 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#14] от "vzt34526152":

  В статията ти е написано, че на печалба от краткосрочни (1 година е краткосрочно) инвестиции в акции не може да се разчита. Виж си портфолиото след 5 и пак ще говорим.

 27. 27 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#17] от "Драгомир Дончев":

  При мен само AAPL ми е на 62% печалба, другите се повъзстановиха на по 10% под цената, която ги купих в текущото bear market rally.

 28. 28 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#25] от "kkl38598034":

  Това е един вероятен сценарий. Другия е, че всъщност ръста на потребителските цени е провокиран от дисбалансите на пазара и срива в глобалните вериги за доставка предизвикан от екстремните реакции на правителствата по време на пандемията и последвалата война в Украйна. Иначе казано ако се окаже, че тук изобщо не става дума за монетарен феномен (теза която защитавам от цифра време) и действията на централните банки всъщност вредят вместо да помагат и постигат точно обратните ефекти. Фалити неизбежно ще има и то не заради повишението на лихвите, а заради изкривяванията в алокацията на капитал през последните 20-тина години под въздействието на много фактори - най-вече непрекъснатата и груба намеса на държавите и политиците в работата на пазара.

 29. 29 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 2246 Любопитно

  ма па Дневник си е яко спортен весник...

  Станимир Стоилов: "Левски" не е готов за нови приказки
  Спорт 8

  09:24
  Шави Ернандес поиска търпение след грешна стъпка на "Барселона" на старта
  Спорт 3

  09:09
  Къде са един милион лева, или история за дострояване на спортна зала в кв."Лозенец"
  България 3

  със спортни "журналисти", толко... ма, па, от друга страна, ко му плажтаж?

  яж бахур... Очаквам ви в Дискорда на Фирумето: https://discord.gg/DYw5UNqksB
 30. 30 Профил на Драгомир Дончев
  Драгомир Дончев
  Рейтинг: 228 Неутрално

  До коментар [#27] от "vzt34526152":

  Дам горе долу същата картинка... Според д-р Бъри оттук нататък следва нов краш в посока надолу за съжаление :/

 31. 31 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 2246 Любопитно

  Някой си Уорън Бъфет казва следното:Първото и най-важно нещо в което човек трябва да инвестира - по всяко време, но особено по време на инфлаиция - е у себе си. Никога няма да остане гладен човек, който умее нещо, което е важно за другите.Второто е печаливши бизнеси. Ако човек не може сам да има/управлява такъв бизнес, то да намери и инвестира в такъв.Само че тук има една особеност.Същия този Бъфет казва, че който не може да оценява добре бизнесите и съответно стойността на акциите е по-добре да не си играе с индивидуални акции и да не плаща на агенти и експерти, а да купи индекса на американската икономика SPY и да остави Америка да работи за него.Съветът му може да е спорен - особено в светлината на очаквания спад в икономиката на САЩ - обаче има особеността да е доказан за последните 100-на години, един път с бас от, мисля, 1 милион долара срещу известен управител на инвестиционен фонд, относно кое е по-печалившо - ръчното управление или индекса на американската икономика.. Бъфет печели.На свой гръб вече 20-на години изпитвам верността на казаното от Бъфет.Инвестицията в акции има ужасно много рискове: първо и най-вече риска от неправилна оценка на компания. Ако знаехте как да го правите нямаше да четете Дневник, а ако беше лесно да се научи всеки щеше да го прави. Не е лесно и няма да се научат 99.9% от четящите (вкл. и аз).На второ място риска от пристрастяване към рулетката "инвестиране в акции" и превръщането Ви в "дей-трейдър" - грешка, която разори няколко мои познати и сериозно навреди на собствените ми работни навици.Накратко казано: категорично не съветвам хората да инвестират в акции, а ако го правят, то да е в индекси и то големи индекси. Ако мислите, че Америка ще продължи да я бъде, то SPY е правилния избор - слагате и забравяте.Няма да забогатеете, наистина, но няма и да загубите средства.Ако започнете с акции личните ми опит и наблюдения гарантират загуба на средства в поне 5 годишен интервал.Успех!
  —цитат от коментар 12 на Боби Колев


  ++++++++++++++++++++++

  яж бахур... Очаквам ви в Дискорда на Фирумето: https://discord.gg/DYw5UNqksB
 32. 32 Профил на panepomnimbash
  panepomnimbash
  Рейтинг: 330 Неутрално

  "An investment in knowledge pays the best interest."Benjamin Franklin
  —цитат от коментар 5 на Румен Христов


  ^THIS !

  <MARQUEE BGCOLOR="RED" SCROLLAMOUNT="484">
 33. 33 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 2246 Любопитно

  Е как без имоти?На българинът му дай да си набива парите в тухли и бетон.А фактът, че България е с най-бързо намаляващото население в света изобщо не го интересува.
  —цитат от коментар 1 на cxn421127689


  +++++++++++++++++++++++++++++

  яж бахур... Очаквам ви в Дискорда на Фирумето: https://discord.gg/DYw5UNqksB
 34. 34 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#25] от "kkl38598034":Това е един вероятен сценарий. Другия е, че всъщност ръста на потребителските цени е провокиран от дисбалансите на пазара и срива в глобалните вериги за доставка предизвикан от екстремните реакции на правителствата по време на пандемията и последвалата война в Украйна. Иначе казано ако се окаже, че тук изобщо не става дума за монетарен феномен (теза която защитавам от цифра време) и действията на централните банки всъщност вредят вместо да помагат и постигат точно обратните ефекти. Фалити неизбежно ще има и то не заради повишението на лихвите, а заради изкривяванията в алокацията на капитал през последните 20-тина години под въздействието на много фактори - най-вече непрекъснатата и груба намеса на държавите и политиците в работата на пазара.
  —цитат от коментар 28 на Драгомир Дончев


  Дали е монетарно или не резултата е един и същ. И 70-те уж не беше монетарно но ето че с високи лихви се оправи а не с ниски. Тука в Европа и затягането в САЩ ще ни хване.

 35. 35 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 2246 Любопитно

  В статията ти е написано
  —цитат от коментар 26 на fantomas


  ти ше си бая тъжна креатура да четеш статии?

  яж бахур... Очаквам ви в Дискорда на Фирумето: https://discord.gg/DYw5UNqksB
 36. 36 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 2246 Любопитно

  Няколко инвестиционни съвета от човек дето е минал през зимите на Луканов и Виденов: 1. Здраве. Задължително първо през стоматолог понеже това е най-скъпото от предвидимите пера в тази категория. Ако си оправите всички зъби имате поне 6 месеца, където този разход отпада. Имате и близо 20% инфлация на годишна база. За хората от грешната страна на 30-те препоръчвам и допълнително здравно осигуряване - видяхме че само на държавно не може да се разчита. Не забравяйте и че спорта и здравословното хранене са най-добрата превенция. Ако членувате в спортен клуб (фитнес, басейн, бойни изкуства и т.н) препоръчвам да си изкарате годишни карти. 2. Отопление и енергоспестяване. Юни поръчах 3 тона брикети за 1800 лв. Това ми е целия отоплителен сезон за 115 квадрата къща. Ако още не сте сложили изолация, не сте оправили покрива и дограмите - сега е момента. Ако няма как да се отоплявате на твърдо гориво (пелети с вода а риза ми изглежда най-читавата опция към момента) и сте в ситуация с конвекторни печки или парно, помислите за хубав климатик или инфрачервено отопление - ще ми благодарите на пролет ;) За солари чакам да се облекчи процедурата за включваме към мрежата, че батериите още ми се видях скъпички. Солар за топлата вода (вместо бойлер) е задължителна инвестиция за всеки, който има къде да го постави. В момента се избива за 2-3 години и след това си пестите по едни 50-тина лева на месец. 3. Храна, алкохол, цигари. Тук е строго индивидуално, но пак ще дам личен пример. В мазята съм наредил 3 тенекии зехтин, 5 сирене, чувал картофи, картон цигари, 4кг кафе, фасул, леща вакуумирани ядки и кашон от любимото уиски на невястата. Трушиите, сладката и колбасите са ясни ;) 4. Мобилност. Всички разходи по колата, защото след 6 месеца навярно ще са други цифрите. Юли сложих нови всесвзони гуми за под 500 лева. Така отпада съхранение и смяна на два пъти годишно. Стана ми смешно, че в момента хубава гума за автомобил е колкто чифт маратонки. А на времето пестяхме като си купувахме гуми втора ръка :) Добавям и една годишна карта за всички линии на градския, която си въртим в къщата според нуждите. 5. Образование. Тука рядко отиват пари на вятъра, а може да изхарчиш много. Курсове за езици за вас или детето и изобщо всякакви допълнителни преквалификации от кодене до заваръчни дейности. До тук ви натъманих между 10 и 20 палки. Ако вече сте направили тези инвестиции или имате повече заделени, навярно нямате нужда от съветите ми.
  —цитат от коментар 3 на dwr30648311


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

  яж бахур... Очаквам ви в Дискорда на Фирумето: https://discord.gg/DYw5UNqksB
 37. 37 Профил на prinz винкелбург
  prinz винкелбург
  Рейтинг: 433 Весело

  Oлигархатът на форума се е събрал на приказка 🤪🤣🤪🤣🤪🤪🤣🤪🤣🤪
  Айде и я да поучаствам в седянката: Един бедняк, който е имал беден баща университетски преподавател е написал книжка: беден -богат (татко) Човекът е създал схема cashflow и заявява, че всичко е застопорил в биткойн и не му тр да бачка повече.... а у сратияра друго пише

  Не съм крал
 38. 38 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#16] от "cxn421127689":

  Най-важното е да се даде на децата качествено образование за да могат след това да се оправят добре в живота. В това отношение в моето семейство сме много доволни от резултатите.
  За мене това е най-важното задължение на родителя: да си възпита добре децата и да ги образова.
  Оттам нататък материалните активи са според възможностите на родителя. Дори и нищо да не се остави на децата си като наследство, те ще си спечелят това, което им е необходимо ако са добре възпитани и образовани.

 39. 39 Профил на prinz винкелбург
  prinz винкелбург
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#38] от "pamela":

  И къде е това качествено обраьование? Майка ми е с немска филология и цел живот даскалка. Да ти покажа ли нагледно текстове, как са преподавали на брат ми , набор 1973 и на мен -набор 1984🤪?
  А па ако ти покажа текстовете на майка ми, набор 1948 от Ловешката немска-съвсем ще паднеш
  Такова образование може да има само в некоя ултра тоталитарна държава или много реномиран университет, различен от Харвард

  Не съм крал
 40. 40 Профил на Shteryu Atanaso
  Shteryu Atanaso
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Да се инвестира в Протестантска (и протестърска) етика и в Духа на Капитализъма.
  Русия скоро няма да се завърне в Бг.

  Бог създаде земята, за да бъдат хората добри. ... Бог създаде въздуха, за да мислят хората право. ... Беинса Дуно
 41. 41 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 2246 Любопитно

  трябва някой да ти го продаде
  —цитат от коментар 9 на Нинов


  Боко Василевич и подобните му "лидери" на бълхарското общество не знам дали си го мяркал

  яж бахур... Очаквам ви в Дискорда на Фирумето: https://discord.gg/DYw5UNqksB
 42. 42 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Peer2Peer инвестициите са много добра алтернатива, при това с малък риск, без да е необходима сериозна теоретична подготовка.

 43. 43 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  Противно на автора на статията смятам, че за един пенсионер/двойка пенсионери допълнителният доход от 1-2 имота под наем и земя е печаливша стратегия.
  Да поясня: много народ на село си продадоха земите да им вземат парите, вместо в дългосрочен план да им вземат рента и сега съжаляват.

  Акциите предполагат непрекъснато следене на курсовете, а освен това ако един икономически активен човек загуби пари на борсата, той може постепенно да си ги възвърне, докато един пенсионер не може.

 44. 44 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 2246 Любопитно

  За да купиш определен асет трябва някой да ти го продаде.След време си проличава кой от двамата контрагенти е направил правалния (печеливщ) ход.
  —цитат от коментар 9 на Нинов


  забрайх, кво ти е мнението за свинките от Алфа?

  яж бахур... Очаквам ви в Дискорда на Фирумето: https://discord.gg/DYw5UNqksB
 45. 45 Профил на prinz винкелбург
  prinz винкелбург
  Рейтинг: 433 Весело

  До коментар [#42] от "Smile":

  🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  Паднах .... от смех
  Пич, човек може да се дпециалихира да прави сандвичи, взжно е да има пазар

  Не съм крал
 46. 46 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 2246 Любопитно

  Peer2Peer инвестициите
  —цитат от коментар 42 на Smile


  линки? а?

  яж бахур... Очаквам ви в Дискорда на Фирумето: https://discord.gg/DYw5UNqksB
 47. 47 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#46] от "Моа Преател Тайпи":

  Не искам да ме обвинят, че правя реклама. Цъкни в гугъл, ще ти излезнат много резултати и подробна информация. Тук на великите инвеститори може и да им е смешно, но аз в едната платформа в момента съм на 12% годишна доходност, пък на тях нека им е смешно.

 48. 48 Профил на cxn421127689
  cxn421127689
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#16] от "cxn421127689":Най-важното е да се даде на децата качествено образование за да могат след това да се оправят добре в живота. В това отношение в моето семейство сме много доволни от резултатите.За мене това е най-важното задължение на родителя: да си възпита добре децата и да ги образова. Оттам нататък материалните активи са според възможностите на родителя. Дори и нищо да не се остави на децата си като наследство, те ще си спечелят това, което им е необходимо ако са добре възпитани и образовани.
  —цитат от коментар 38 на pamela


  Само дето в България образованието е безпроблемно. И не се изискват кой знае колко вложения, за да се образова един човек.
  Тия съвети да се инвестира в образование са верни за САЩ, където образованието е доста скъпо.

 49. 49 Профил на prinz винкелбург
  prinz винкелбург
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Не моа повече🤪
  Хора в криза само нещо, което е радкост, е скъпо. Злато, диаманти, рубини, германиум ....биткойнче ..
  Айде чао, че ако се заседим, ще срана богат като вас и ще пиша ваште мисли..... а баш това не ми требе

  Не съм крал
 50. 50 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#48] от "cxn421127689":

  Аз изпратих децата си в чужбина, а да се издържат студенти там хич не е евтино.

 51. 51 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 813 Весело

  "За да се занимава човек с това лично, освен споменатите вече задълбочени познания ще трябва да има и доста свободно време"

  Пари не му трябват, само познания и време.

 52. 52 Профил на kpg4
  kpg4
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Винаги ми е било чудно, защо хора под 50 годишна възраст желаят да инвестират в акции, айде да си над 50 и да мислиш за пенсия разбирам, ама под 50?
  Реализирайте се в дадена професионална област, направете поне 10 години стаж и след това, ако желаете да инвестирате, се опитайте да създадете собствен бизнес в съответната област! Ако сте добър ще успеете, ако ли не ще се провалите, но поне ще знаете, че сте опитали! И вече ако не сте успяли по този начин и сте на възраст над 50, се опитайте да инвестирате в акции(чужд бизнес), така поне аз разбирам нещата?

 53. 53 Профил на cxn421127689
  cxn421127689
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#48] от "cxn421127689":Аз изпратих децата си в чужбина, а да се издържат студенти там хич не е евтино.
  —цитат от коментар 50 на pamela


  И защо си мислиш, че с образование в чужбина ще имат по-добър стандарт на живот от българско образование?Познавам хора, завършили български университети с годишни заплати от над 100 хиляди лева.Като си има предвид покупателната способност тия 100 хиляди лева имат същата покупателна способност като 150 хиляди евро в друга държава.

 54. 54 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#39] от "prinz вече e зeт в Перник":

  За мене по-печелившият вариант е езикова гимназия + друга професия.
  Между другото в София има гимназия с паралелки с китайски (мандарин) и японски. Изучаване на екзотичен език също дава добър старт, тъй като големите държави промотират езиците и културите си по света.

 55. 55 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#53] от "cxn421127689":

  Те се върнаха в България и са точно от тези, които споменаваш.

 56. 56 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  В предишният си коментар твърдеше, че най-добрата инвестиция била в знания, сега казваш,че си инвестирал в имоти.
  —цитат от коментар 22 на cxn421127689


  Изучил се е и е разбрал, че трябва да инвестира в имоти. Инак, щеше да каже, че България е с най-застаряващо население, апартаментите ще станат по два за лев и от балконите им ще скачат собственици с неиздължени ипотеки.

 57. 57 Профил на cxn421127689
  cxn421127689
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#53] от "cxn421127689":Те се върнаха в България и са точно от тези, които споменаваш.
  —цитат от коментар 55 на pamela


  Ами хубаво, ама дали ако бяха завършили български университети,щеше да е по-различно?
  Надали са завършили Оксфорд, Кеймбридж или Харвард, та да са ги взели на работа само заради името на университета.

 58. 58 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#50] от "pamela":

  Напълно вярно, едно 1500 евро са абсолютен минимум. Интересно е, как на фона на тези разходи, има деца които завършват някакви измислени специалности с които посмъртно не можеш да си намериш работа.

 59. 59 Профил на cxn421127689
  cxn421127689
  Рейтинг: 578 Неутрално

  [quote#56:"gianni"][/quote]

  По два за лев няма да станат, ама тоя пазар се движи до голяма степен от народопсихологията да се инвестира в имоти. При един срив на цените доста хора ще се замислят дали да инвестират в имоти.А тия, които купуват имоти, за да живеят в тях,все повече намаляват. Не случайно наемите са много ниски.

 60. 60 Профил на Johnnie Glupavia
  Johnnie Glupavia
  Рейтинг: 763 Неутрално

  В България, явно най-добре е в политика - напр. прокопи, слафчу, стефчо янев - доган и ка ге бе, плащат най-добре!

  Слава Українi! Героям слава!
 61. 61 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3716 Весело

  В акции на Газпром - като се залага на къси позиции, щото това е реалността с руските активи !!!

 62. 62 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 496 Весело

  Споко, пенсии, инвестирането в акции е подходящо и за вас, но не очаквайте инвеститор като Любчо Леков да ви каже истината, цялата истина и само истината. Това е същото като заплата, човек трябва да дава на жена си заплатата, цялата заплата и само заплатата. Хонорарите са за фонда “И аз съм човек”.

  Та това дето не го е рекнал се нарича диверсификация. А диверсификация най-лесно се прави като си купите акции едновременно от много фирми. А акциите от много фирми са събрани в тъй наречените ETF (Exchange Traded Funds).

  Не че няма и други шашми, но те не са за форуми посещавани от пенсии…

  73! Go Go
 63. 63 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  Инвестирах 50 % от активите си във физическо злато.
  25 % - в ремонт.
  Останалита са за посрещане на текущите нужди.
  Има вариант за инвестиране в алкохол. Алкохола винаги си държи цената.

 64. 64 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3279 Неутрално

  Търговията с акции не е за простолюдието. Там се изисква много сериозна подготовка, като след инвестиция се изисква ежедневно следене на индекси и на новини, платени професионални анализи и т.н.. Ден невнимание и човек губи всичко. Това са рискови инвестиции. Познавам хора, който със средно ниво познания и инвестирано време са се пробвали и определят процеса, като хазарт. В добрия случай си оставаш с парите, които си вложил.

  Затова има брокери, но и там си има рисковете и не един и двама са загубили всичко.

 65. 65 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3279 Неутрално

  Та това дето не го е рекнал се нарича диверсификация. А диверсификация най-лесно се прави като си купите акции едновременно от много фирми. …
  —цитат от коментар 62 на Go Go


  С диверсификация се намалява риска, но и се намаляват доходите. Колкото по-малко рискуваш, толкова по-малко (или никак не) печелиш. Това е инвестиция сравнима с имотна, че и по-зле.

 66. 66 Профил на Petko Dourmana
  Petko Dourmana
  Рейтинг: 1393 Весело

  Инвестирайте в изкуство!!!
  https://www.buyart.bg/


  Много автори са удвоили цените си само за една година ...

 67. 67 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  До коментар [#65] от "пРезидента!":

  По тази логика - за право-пропорционалния доход - риск , инвестирай в пени акции и "джънк" облигации. Имат висока възвращаемост, но ниска ликвидност и огромен риск. Да видим накрая какво ще ти остане след 5 години.

 68. 68 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1780 Неутрално  При диверсификацията най-трудният фактор е тежестта на всяка позиция. По колко процента от портфейла да сложиш на кой асет? Това е единственият въпрос в задачата.
  Те в тва се скрит целия чалъм в посл. 200 години.
  Поради тази причина има малко знакови играчи, които са успешни и многобройните неуспешни.

  Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.
 69. 69 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3505 Весело

  До коментар [#38] от "pamela":

  Вашия подход е до голяма степен и нашият - "Децата" са с доста по-големи доходи от нас, и ние с удоволствие харчим потенциалното им наследство :-).
  ПП
  Разбира се, това е нашата позиция след като сме ци осигурили що-годе прилични пожизнени пенсии (все още и двамата работим)

 70. 70 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  До коментар [#57] от "cxn421127689":

  То не е само да завършиш в Оксфорд или Кембридж. Зависи и какво си завършил. За диплома пари никой не дава. Имам позната която завърши литература в Оксфорд. И какво? Ми нищо.

  Бивш tww09306483.
 71. 71 Профил на syd.barrett
  syd.barrett
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Преди 6-7 години бутилка 12 годишно японско уиски Hibiki струваше 80 лева. По аукционите в интернет сега върви на цени над 450 британски паунда, а преди два месеца имаше продадена бутилка и 500 паунда, това прави около 1150 лева.

 72. 72 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  При един срив на цените доста хора ще се замислят дали да инвестират в имоти...
  —цитат от коментар 59 на cxn421127689


  Всичко може да се срине, включително златото пада и трудно се реализира. С акции може да стане много богат, но може и да загубиш всичко. Когато хората се не се чувстват сигурни в способностите си за инвестиции, те избират имотите. Както обича да казва един форумец, имотите в центъра на София са краен брой, така че населението у нас и 4 милиона да стане, те пак ще държат цена. Виж, боксониера с годишна такса и на n-та линия на Слънчака е друго нещо.

  В крайна сметка, нещата са динамични, в един момент е изгодно едно, в друг момент друго. Както се вижда, дори най-големите специалисти могат да загубят.

 73. 73 Профил на cxn421127689
  cxn421127689
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#57] от "cxn421127689":То не е само да завършиш в Оксфорд или Кембридж. Зависи и какво си завършил. За диплома пари никой не дава. Имам позната която завърши литература в Оксфорд. И какво? Ми нищо.
  —цитат от коментар 70 на Petleshev


  Баш си е,че името на университета продава. И се хващат контакти, които са полезни в професионалната реализация. Не че обучението е кой знае колко по-добро.
  И твоята позната ако прави кариера в ащадемичните среди ,фактът ,че е завършила Оксфорд ще е от голямо значение. Ако иска да прави кариера в друга сфера естествено няма кой знае колко да й помогне.

 74. 74 Профил на cornucopia
  cornucopia
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#1] от "cxn421127689":

  Българите може и да намаляват, но територията е на готино място, така че ще дойдат други хора, които трябва да живеят някъде. Недвижим имот си остава най-добрата инвестиция, кой каквото ще да ми говори.

 75. 75 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3279 Неутрално

  До коментар [#65] от "пРезидента!":По тази логика - за право-пропорционалния доход - риск , инвестирай в пени акции и "джънк" облигации. Имат висока възвращаемост, но ниска ликвидност и огромен риск. Да видим накрая какво ще ти остане след 5 години.
  —цитат от коментар 67 на Vassil Stoychev


  Разбира се най-малък е рискът, когато умишлено хвърляш пари в кофата за боклук. Но не мисля, че за това става въпрос тук? Нали?

  Да се инвестира в развита стабилна компания, като например Сименс е нискорискова инвестиция, но и нискодоходна. Да се инвестира в Биткойн е високорискова (малко или много пирамида), но за кратко време се печели много. Докато Биткойна не се срине и не завлече парите на последно инвестиралите (балъци) в пирамидата.

  Резултат от инвестицията в акции е грубо казано функция на познанията ти и инвестицията ти на време. Колкото повече, толкова повече печелиш и толкова по-малък е рискът и обратно.

  Т.е. за да печелиш от акции, трябва това да работиш. Ако не го работиш е най-добре да повериш инвестицията на брокер. Но тук пък идва проблемът с доверието в брокера ... т.е. риска се мести от акциите върху брокера и пак кльопаш риска, но по друг начин.

  То ако имаше лесен начин да се пИчели, всеки щеше да пИчели 🤣

 76. 76 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2178 Неутрално

  До коментар [#72] от "gianni":

  Няма проблем с реализирането на физическото злато, ако е на кюлчета.

 77. 77 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 343 Неутрално

  До коментар [#3] от "dwr30648311":

  Точка 2!!! И не чакай за ПВ панелите- има възможност и сега за 30квата (ако имаш двор и живееш там). Изкупуват ти гелектроенергията, а ти ползваш домакинската. Е, има малко търчене по документите, но не се изисква да имаш фирма, счетоводство и т.н. както за по-големи мощности. Инвестиция около 45 бона, приблизително, за около 4 години се изплаща. И другото - образование, ако децата още са малки, никакво жалене за частни уроци! За акции? Ами липсва ми познанието, макар приятели в САЩ се хвърлиха "голи и боси" на борсата...и всяка сутрин и вечер следят. Не знам как става от България, без посредници. Нямаме изградено доверие, все още мушенгиите преобладават.

 78. 78 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3279 Неутрално

  Поради тази причина има малко знакови играчи, които са успешни и многобройните неуспешни.
  —цитат от коментар 68 на Нинов


  Тъй, тъй ... колкото повече рибоците, толкова повече кинти за малкото тарикати. Звучи някак познато 😊

  Един ден на българския селски тарикат ще му просветне, че най-добрата инвестиция е в собствен бизнес! Причината за богатството на Запада. Но кога ли ще просветне ...

 79. 79 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 343 Неутрално

  електроенергията

 80. 80 Профил на cxn421127689
  cxn421127689
  Рейтинг: 578 Неутрално

  [quote#72:"gianni"][/quote]

  Само дето златото се е ценяло преди 5000 години и ще се цени, докато има хора.А като има много необитаеми жилища и малко хора в един момент цените ще се сринат.Виж,че в другите държави като растат цените на жилищата, растат и наемите. А тук няма такава тенденция. Което говори,че повечето жилища се купуват като инвестиция.
  И част от тия имоти в центъра на София са в стари сгради, в които мирише на пикня и мухъл.Така че дори и да купиш смесено жилище,ако сградата е тотална щета,то цената няма да се повишава.

 81. 81 Профил на cxn421127689
  cxn421127689
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#1] от "cxn421127689":Българите може и да намаляват, но територията е на готино място, така че ще дойдат други хора, които трябва да живеят някъде. Недвижим имот си остава най-добрата инвестиция, кой каквото ще да ми говори.
  —цитат от коментар 74 на cornucopia


  Кои ще дойдат в България при положение, че във всички европейски държави местните жители намаляват?Най-много да дойдат негри или афганистанци.А чакай от тях да дадат по 600-700 хиляди лева за жилища.

 82. 82 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  До коментар [#1] от "cxn421127689":Българите може и да намаляват, но територията е на готино място, така че ще дойдат други хора, които трябва да живеят някъде. Недвижим имот си остава най-добрата инвестиция, кой каквото ще да ми говори.
  —цитат от коментар 74 на cornucopia


  Населението на Европа като цяло намалява, а жилища бол.

  Преди 30 год обиколих с един Голф дизел цялото гръцко, цялото италианско (от двете страни) и френско крайбрежие.
  Навсякъде празни жилища.
  Без да знам подробности предположих, че в посл. половин век са вкарани огромни недекларирани доходи в тези имоти.
  Имах чувството, че в тези жилища може да побереш цялото население на континента.

  Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.
 83. 83 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  Ами той Авторът си го е казал още в заглавието - не обсъждаме сега имоти.
  Защото имотите в България са за нашите хора в момента най-удобната инвестиция.
  Поради:
  Налице са много възможности, има всякакви. Скъпи и евтини, подценени и надценени -всичко, което го има и при акциите.
  На практика за всеки имот можеш да намериш допълнителна информация, защото всички сме братовчеди.
  При акциите, това е привилегия за малцина и обикновено те са печелившите.
  Чужди акции в дългосрочен план е рисково начинание, защото кой може да ти гарантира след 10-20г какво правителство ще има и дали няма да попадне под някакви санкции. Руските олигарси миналото лято по това време хал хабер си нямаха какво ще им се случи след година и сега бликат рани.
  Никой не иска да попадне в тяхното положение, нали?
  Взаимните фондове и всякакви застраховки са по-близо до измамата отколкото инвестицията у нас.
  Когато им е удобно променят правилата и винаги в тяхна полза.

 84. 84 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#12] от "Боби Колев":Видяхме го и Бъфет колко ги чува нещата. Айде да спрем да го цитираме тоя дърт измамник, а? https://www.reuters.com/markets/europe/berkshire-hathaway-posts-huge-quarterly-loss-operating-results-improve-2022-08-06/
  —цитат от коментар 15 на Драгомир Дончев


  Въпрос на гледна точка и на опит, предполаагм.
  Да защитавам Бъфет ми се вижда плиткоумно - когато фактите говорят и боговете мълчат, а фактите в дългосрочен план не говорят, а направо крещят в негова полза.

  В допълнение ще повторя, че собственият ми не съвсем ограничен опит на борсата потвърждава казаното от него. Със забележката, че 20 години опит може да са твърде къс период и е напълно възможно да сме на прага на рецесия, която да обезмисли S&P за необичайно дълъг период.
  Но логическите аргументи за американската икономика като цяло срещу избрани акции, които не знаем как реално да оценим си остават все така валидни, дори в условията на рецесия.

  Последно...BH е имал много тримесечия на загуби. Последните бяха около КОВИД, когато всичко падаше и, естествено, и BH заедно с тях.
  Само че след това при корекцията нагоре отново ги изпревари.

  И в частния случай, а и във всички други: едно тримесечие или дори една година не са от значение.

  За класическия инвеститор хоризонта е задължително по-дълъг по простата причина, че той изначало приема за даденост, че няма как да предвиди краткосрочните флуктуации на пазара.

  Можете да вярвате на технически анализ ако искате.
  Лично аз не вярвам и загубих достатъчно пари по такива, дето вярват :-)

  Бъфет не иска никакви пари и казва нещо много просто: не прави неща от които не разбираш и не се доверявай на хора, които не познаваш и не можеш да оцениш.
  От друга страна САЩ е световна сила и много, ама много и то много богат народ залага на това да продължава да е така.
  Разбира се може да залагате и на китайската икономика ако вярвате, че ще върви по-добре от американската.
  Или на индийската.
  От всяко положение е по-добре от индивидуални акции.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 85. 85 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2054 Любопитно

  Пфу, защо ли ги чета коментарите под тия статии. Всеки вади имоти, земя, злато, акции, пък аз съм си скромен човек и не че завиждам, ама ми става кофти, че в контекста на списващите в Дневник съм беден.

 86. 86 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#67] от "Vassil Stoychev":

  Хе-хе! Сещам се как по време на имотния балон в САЩ се раздаваха огромни ипотеки на хора с недостатъчни доходи, а след това акциите на банките се продаваха на борсата.
  Един познат изгуби всичките си спестявания в кризата с доткома.
  Борсата не е застрахована срещу срив в някой сектор.

 87. 87 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 343 Неутрално

  До коментар [#43] от "pamela":

  Ако наемателите са дългосрочни и не ламтиш за много, за да ги сменяш всяка година и ремонта след тях да ти обере спестеното. Има смисъл.

 88. 88 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  До коментар [#78] от "пРезидента!":

  Някои предприемачи са доволни от големината на бизнеса си и съответно инвестират печалбите по борсите.
  Например фирмата Йегермайстер има само един продукт, чийто печалби от десетилетия инвестира по пазарите, ставайки тлъст финансов тръст.

  Собственият бизнес не е начинание за всекиго, докато залагане на бъдещи събития е лесно... даже има яка тръпка.

  Съвременните млади играчи са "мууншутърс" стремящи се да уцелят луната. От хилка за няколко години да направят милка.
  Малцина наистина успяват, но голямата част не.

  Животът е кратък! Затова се стремете да прекрарате колкото се може повече време в интернет-форуми в спорове с непознати.
 89. 89 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Като прочетох заглавието, само потърсих думичката “пенсионен фонд”. Естествено, лъсна! Повече не четох. Реклами не чета, самореклами хептен!

 90. 90 Профил на cxn421127689
  cxn421127689
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#78] от "пРезидента!":Някои предприемачи са доволни от големината на бизнеса си и съответно инвестират печалбите по борсите.Например фирмата Йегермайстер има само един продукт, чийто печалби от десетилетия инвестира по пазарите, ставайки тлъст финансов тръст.Собственият бизнес не е начинание за всекиго, докато залагане на бъдещи събития е лесно... даже има яка тръпка.Съвременните млади играчи са "мууншутърс" стремящи се да уцелят луната. От хилка за няколко години да направят милка.Малцина наистина успяват, но голямата част не.
  —цитат от коментар 88 на Нинов


  В Ютуб има един,който се е кръстил The moon.Дава съвети да се инвестира в крипто.И казва, че от продавач в магазин е станал мултимилионер.Като го питам откъде е набрал капитал да инвестира в крипто и мълчи.

 91. 91 Профил на Альоша
  Альоша
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Моят съвет е да инвестирате в курви и кокаин, но предупреждавам че е високорискова инвестиция.

 92. 92 Профил на vvelinov
  vvelinov
  Рейтинг: 423 Весело

  До коментар [#11] от "Драгомир Дончев":

  Четене, ама с разбиране. Вчера тук имаше статия, че мисленето уморява. Тоест, изборът е или да се "мориш" лично, или бодър и отпочинал да повериш(хвърлиш на боклука) парите си на "експерт", който след известно време да ти обясни, че вече ги няма "поради конюнктурата". Мисленето, макар и уморително, е за предпочитане.

 93. 93 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  До коментар [#89] от "Сара":

  Рекламите на пенсионни фондове по време на инфлация са 100% измама!

  Наскоро разчиствах едно помещение и ми попадна плакат на "Българо-Английски пенсионен фонд "от средата на 90те от миналия век.
  Колко ли народ са завлякли малко преди Виденовата инфлация.

 94. 94 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  В Ютуб има един,който се е кръстил The moon.Дава съвети да се инвестира в крипто.И казва, че от продавач в магазин е станал мултимилионер.Като го питам откъде е набрал капитал да инвестира в крипто и мълчи.
  —цитат от коментар 90 на cxn421127689


  По-резонният въпрос е щом е мултимилионер защо се занимава с ютуб.

 95. 95 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#57] от "cxn421127689":

  Това не мога да кажа, защото времето не се връща назад за да пробват и други опции.
  Но по принцип си прав, че завършили в Балгария също имат добра реализация, която зависи от личните качества.
  Навремето така реших защото не знаех как ще се развият нещата в България, а образование в чужбина даваше възможност за оставане и там като опция.

 96. 96 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 813 Любопитно

  Абе, Дневник, къде ви е статията за фалита на Украйна?

  Ukraine in default according to Fitch and S&P

  https://www.reuters.com/markets/rates-bonds/sp-fitch-lower-ukraines-foreign-currency-rating-2022-08-12/

 97. 97 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3201 Неутрално

  До коментар [#87] от "zara09":

  Прав си. Намериш ли свестни наематели, гледай да не ги изгубиш.

 98. 98 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#16] от "cxn421127689":Най-важното е да се даде на децата качествено образование за да могат след това да се оправят добре в живота. В това отношение в моето семейство сме много доволни от резултатите.За мене това е най-важното задължение на родителя: да си възпита добре децата и да ги образова. Оттам нататък материалните активи са според възможностите на родителя. Дори и нищо да не се остави на децата си като наследство, те ще си спечелят това, което им е необходимо ако са добре възпитани и образовани.
  —цитат от коментар 38 на pamela


  Браво. Наистина сте умница.

 99. 99 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 813 Неутрално

  В Ютуб има един,който се е кръстил The moon.Дава съвети да се инвестира в крипто.И казва, че от продавач в магазин е станал мултимилионер.Като го питам откъде е набрал капитал да инвестира в крипто и мълчи.
  —цитат от коментар 90 на cxn421127689


  При такава волатилност, няма нужда от голям капитал. Трябва мозък.

 100. 100 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3201 Весело

  До коментар [#69] от "daskal1":

  Е, няма такова нещо като "тяхно наследство". Ще има в бъдеще, но сега няма.
  Има една стара народна мъдрост: "Най-много се цени това, което си постигнал сам".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK