За какво е преговарял кабинетът "Петков" с "Газпром"

Росен Христов , служебен министър на енергетиката

© Цветелина Белутова

Росен Христов , служебен министър на енергетикатаИзбори 2022

За какво е преговарял кабинетът "Петков" с "Газпром експорт" след спирането на газа? Въпросът излезе след интервю пред БНТ на служебния министър на енергетиката Росен Христов миналата седмица, в което той на практика показа промяна в първоначалните твърдения на служебния кабинет за разруха


"Правителството на Кирил Петков не е спирало да си говори с "Газпром", имаме преписка, водени са преговори, отправяни са писма и е платена колосална сума за адвокатски консултации, които да поддържат тези преговори." Това обяви Христов в интервюто в отговор на въпрос дали сигурността на доставките и диверсификацията са по-важни от цената, както казва бившият премиер Кирил Петков.


"Обсъждани са условията на плащания, условията на доставка. Те пътуваха до Брюксел, обсъждаха общата политика на ЕС по повод "Газпром" - могат ли да се открият сметки в рубли или не, каква е общата политика. Преговорите са спрени на една точка, където "Газпром" не се съгласяват на някакви искания и от наша страна не е имало алтернативно предложение", обяснява Христов. Допълва, че спирането на преговорите е заради това, че предните управляващи не са намерили такова решение, но допълва, че "Европа продължава да купува газ от "Газпром".

До последния ден на управлението си кабинетът на Кирил Петков е пращал заявки за количества природен газ от "Газпром". Това заяви пред "Дарик радио" бившият вицепремиер Асен Василев. Това е правено, за да е абсолютно сигурно, че България е изпълнила договора си, обясни той.

"Ние този договор го изпълнявахме до последно и всеки ден не получавахме газа, който е по тази заявка. На два пъти се опитахме да направим плащане, беше върнато. В края на годината можем да влезем в съдебна фаза и да видим защо насрещната стана не си е изпълнила договора", заяви той. Бившият министър посъветва служебния кабинет да продължи да праща заявки. Засега не е известно дали това се прави.
Настоящият министър заяви само, че все още не са общували с руската компания, но не я изключват като възможен доставчик, макара и засега оставен на последно място.

Бившият министър на енергетиката Александър Николов на въпрос на "Дневник" също обяви, че си има официални документи за водените разговори след спирането на газа. "Разговаряли сме за това как съществуващият договор се изпълнява и до каква степен рисковете по предложения анекс могат да се митигират", обясни той. Подчерта, че става дума за изпълнението на настоящия договор, без да се влошава позицията на българската страна по потенциален арбитраж".

Допълни, че не е проблемът в каква валута ще се плаща, а в самия механизъм на плащане и загубата на контрол над средствата, доколкото транзакциите според указа на Путин се правят от трета страна, върху която плащащият няма контрол.


Не пожела да навлезе в детайли с мотива, че те не следва да се обсъждат, защото публичното оповестяване на такива факти не е от полза на българската страна. Според него огромният проблем в момента е, че служебният кабинет може да предприеме действия, които значително да увредят потенциалната експозиция на България. Не пожела да уточни за какво говори, само препоръча настоящите управляващи "да си четат договорите и да внимават какво правят. И да си четат анексите, които са пратени и получени".


Думите му се потвърждават от друг представител на бившите управляващи, пожелал да не бъде назоваван.

Той посочва пред "Дневник", че разговорите с "Газпром експорт" са водени с цел продължаване на изпълнението от тяхна страна на съществуващия дългосрочен договор и доставка на количествата природен газ по този договор. България като страна по него е търсила разяснения във връзка с предложения от руската компания механизъм за плащане и възможностите да бъде направено, без то да попадне под санкциите на Европейския съюз.

Получените отговори от руската компания отразяват издадения указ от руския президент и наложените от страна на ЕК ограничения за извършване на плащания в рубли. "Това се потвърждава и от върнатите плащания в щатски долари, като първите от тях са направени няколко дни преди издаване на указа", казва експертът.


Юридическият екип на компанията White & Case LLP, с която се съветва какво да прави бившият кабинет, е заварен дългогодишен консултант на правителството. Тя бе цитирана и в доклада на временната парламентарна комисия, която изследваше причините, довели до спирането на газа за България и взетите мерки от правителството.


Въз основа на този анализ е решено "Булгаргаз" да не предприема действия по изпълнение на предложението на "Газпром" за едностранно изменение на условията за заплащане на доставката на природен газ по договора. За да се избегнат потенциалните рискове, свързани със сигурността и непрекъснатостта на доставките българският доставчик е изготвил мотивирано писмено искане до доставчика за предоставяне на допълнителни разяснения.


Указът на руския президент предвижда и други процедурни правила, които не са обвързани с обективни критерии и допълнително увеличават правната несигурност от приемане на предложението, без то да се обсъди двустранно, отбелязва експертът.


Посочва, че действащият договор съдържа изрични клаузи, според които изчисляването на цената и плащанията на природения газ се извършват в щатски долари по конкретно посочена банкова сметка.

Страните са постигнали договореност, която предвижда, че всички изменения и допълнения по договора ще са действителни само ако са направени в писмена форма и са подписани от лицата, имащи право да представляват съответната страна, и че договореностите са задължителни за страните и не могат да бъдат променяни без взаимно съгласие в писмен вид.

На базата на получения анализ от правната кантора "Булгаргаз" приема, че едностранно предложените нови условия от страна на "Газпром експорт" носят огромен финансов риск и правна несигурност.


Експертът допълва, че наред с тези търговски, финансови и правни рискове, които би поел "Булгаргаз", ако се съгласи на поставените условия, има и репутационни щети, които биха били по линия на санкциите на ЕС спрямо Русия. В началото на април председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрично обяви, че плащането в рубли ще бъде нарушение/заобикаляне на санкциите, които са наложени на Русия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK