Росица Велкова очаква "максимални усилия", за да се съберат планираните приходи

Росица Велкова очаква "максимални усилия", за да се съберат планираните приходи

© Цветелина Белутова, КапиталИзбори 2022

До края на годината Министерството на финансите ще успее да събере приходите в бюджета, но към момента не се очаква преизпълнение. Освен това двете приходни агенции - НАП и "Митници", трябва да положат максимални усилия за целта. Това казва в интервю пред БТА министърът на финансите Росица Велкова.


Преди седмица ръководителите на двете ведомства бяха освободени, а бившият вече директор на НАП Румен Спецов, назначен от предшественика на Велкова Асен Василев, обяви, че му е било съобщено, че освобождаването е по политически причини, а не защото не се справя със събирането на данъците. Велкова посочва, че на този етап не предвижда още кадрови промени.


Ведомството й забелязва, че нараства отклонението от декларираните, но невнесени приходи. В началото на годината разликата между декларираните и невнесени приходи е била 210 млн. лева, а в средата на годината е вече 600 млн. лева. Разликата се вижда както при основния приходоизточник - ДДС, така и при осигуровките. "Разчитам на новите директори на приходните администрации да положат максимални усилия да бъде повишена събираемостта", посочва Велкова.
Посочва, че бюджетът е завършил юли с излишък от 1.5 млрд. лв., но ефектът от намалените с актуализацията данъчни ставки и увеличените разходи за персонал ще се види през август.


Съобщава, че ще бъдат положени максимални усилия първото плащане от 2.6 млрд. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост да постъпи по план, като намеренията са в края на август да бъде подадено заявление и очакването е до два месеца след това и парите да дойдат. От думите й се разбира, че все още има забавяне по проекта на МВР за системата "Тетра", но се надява то да бъде наваксано.


Посочва, че подобно на международните финансови институции очаква инфлацията до края на годината да остане двуцифрена, а растежът на брутния вътрешен продукт на годишна база да спадне.


Независимо от увеличението на лихвата от страна на ЕЦБ, което не е правено повече от 11 години, според Министерството на финансите това няма да доведе до значителен спад на инфлацията, защото тя е продиктувана от високите цени на енергоносителите и на храните, както и от нарушените системи на доставки.


Велкова, както и в деня на приемането на поста, обяснява, че служебното правителство ще подготви базов бюджет, за да може следващото редовно да включи в него своите приоритети. По груби оценки поетите ангажименти за следващата година водят до ръст на разходите в рамките на 6-6.5 млрд. лева, а такъв ръст в приходите едва ли може да се очаква. Затова според Велкова трябва да се преструктурират разходите, за да не се стига до промяна в данъците. Предупреждава, че увеличаването на дълга или дефицита ще доведе до нарушаване на критериите на ЕК и това неминуемо ще е пречка пред приемането на еврото.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK