"Булгартрансгаз" обяви мерки за запълване на хранилището в Чирен

Газохранилището в Чирен

© Анелия Николова

Газохранилището в Чирен



В съответствие с регламент на Европейския парламент и на Съвета на Европа за съхранението на природен газ "Булгатрансгаз" ЕАД предприема мерки за осигуряване на стимули за използване на подземното газово хранилище "Чирен". Целта е постигане на по-високо равнище на запълване, с което да се подобри сигурността на доставките на газ през зимата на 2022-2023 г.


По уверения и на бившия министър на енергетиката, и на представители на "Булгаргаз" хранилището в Чирен се пълни и до октомври се очаква близо 80% от капацитета му да е запълнен. Към момента запълняемостта е над 40%, като седмично се запълват средно по 6.5%. Според плана на ЕС всички хранилища трябва да бъдат запълнени поне 80% преди началото на ноември.


По предложение на "Булгатрансгаз" и след решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е предприета пазарна мярка за стимулиране на съхранението на природен газ, с която са определени нулеви цени за достъп за входните и изходни точки от/към газохранилището за газовата година 2022/2023, считано от 1 октомври.




Във връзка с това дружеството уведомява настоящите и потенциалните участници на газовия пазар, че считано от 1 октомври, се премахват търговете за капацитет за пренос до входно-изходна точка газоизмервателна станция "Чирен", като капацитетът за вход ще се разпределя на базата на разпределения капацитет за добив, а капацитетът за изход от мрежата ще се разпределя на базата на разпределения капацитет за нагнетяване.


В допълнение, с цел постигане на по-високо равнище на запълване на ПГХ "Чирен" през нагнетателния период и подобряване на използваемостта на свободния капацитет за съхранение, считано от 18 август, към съществуващите търгове за капацитет за съхранение, провеждани на платформата за резервиране на капацитет (RBP) преди месеца за съхранение, се добавят четири допълнителни търга за капацитет за съхранение в рамките на текущия газов месец.


Допълнителните търгове ще се провеждат всеки четвъртък от текущия газов месец, за който са предназначени, на цената за месечен капацитет за съхранение.


Наскоро "Булгартрансгаз" обяви нови обществени поръчки за разширение на газохранилището, за което се говори от години. Има и проект, чието изпълнение започна със закъснение. Актуалният план е увеличаването на капацитета му от сегашните 550 млн. куб.м на 1 млрд. куб.м да приключи до края на 2024 г. След приключването на строителните дейности се очаква да може едновременно да се черпи газ и да се нагнетява, докато в момента това не е възможно. Целевите параметри за разширение на хранилището ще бъдат постигнати чрез изграждане на надземни съоръжения, сондажи и газопровод с дължина около 45 км.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK