Служебният кабинет реши да купи втечнения газ само от един от седемте кораба

Служебният кабинет реши да купи втечнения газ само от един от седемте кораба

© Велко АнгеловИзбори 2022

Служебното правителство реши да купи втечнения газ на само един от седемте кораба, които предишният кабинет договори в последни дни от управлението си, каза днес министърът на енергетиката Росен Христов.


Товарът, осигурен от американската компания "Шиниър", ще бъде разтоварен в Турция през октомври, като суровината е на цена над 300 и под 400 лева за мегаватчас. Газът от кораба ще покрие една трета от нуждите на България за октомври Газ от Азербайджан ще задоволи още една трета от консумацията.


Министър Христов обяви, че товара на двата танкера, договорени за ноември и декември, няма да бъде купен, защото за осигуряването на място за разтоварване трябва да бъдат платени над 10 млн. евро.
Министърът на енергетиката посочи, че служебното правителство ще продължи да търси средносрочни договори за доставка на газ по тръби. Вчера Христов обяви, че България ще преговаря с компании от Aзербайджан, Турция, Русия за осигуряване на необходимите количества природен газ за зимата.


На какво може да разчита България, ако съди "Газпром", вижте тук.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK