Енергийните помощи ще продължат до края на годината

Енергийните помощи ще продължат до края на годината

© Красимир ЮскеселиевПомощите от бюджета заради високите цените на тока, които получават фирмите, а също и операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи, ще продължат до края на годината. Това реши правителството като одобри програма за компенсиране за периода 1 октомври - 31 декември 2022 г.


Програмата надгражда предходните действащи аналогични документи, разработени и приети, за да намалят негативните последици върху бизнеса от високите енергийни цени. От нея ще се възползват всички около 633 хил. небитови крайни клиенти на електрическа енергия, както и операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи за технологичните им разходи., посочват от кабинета.


Индикативният бюджет на програмата за близо 3. 594 млрд. лв., от които около 3.214 млрд. лв. са предвидени за компенсиране на небитовите крайни клиенти и 380 млн. лв. - за операторите. Средствата ще бъдат осигурени от допълнителни целеви вноски, които държавните предприятия от сектор "Енергетика" ще предоставят на фонда "Сигурност на електроенергийната система".
Облагането на "свръхпечалбите" на производителите на ток с цел да се подпомагат потърпевшите от високите цени е записано в предизборните програми на всички партии.

Програмата предвижда всички небитови крайни клиенти да бъдат компенсирани изцяло за разликата между реалната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента "ден напред" на Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ) за съответния месец и базовата цена от 250 лв/МВтч.


Операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи ще бъдат компенсирани за електроенергията, която купуват за технологичните си разходи, както е и в момента.


Максималният размер на компенсацията за тях се изчислява като разлика между средната месечна цена за базов товар на сегмента "ден напред" на БНЕБ и определената от КЕВР прогнозна пазарна цена от 421.08 лв/МВтч за оператора на електропреносната мрежа и 446.78 лв/МВтч за операторите на електроразпределителните мрежи.


Компенсирането на операторите и през четвъртото тримесечие ще съдейства за намаляване на финансовия им дефицит, който се натрупва заради повишени технологични разходи. От своя страна, това е фактор, който ограничава необходимостта от поскъпване на мрежовите услуги за всички крайни потребители, в това число - и за битовите, мотивират решението си министрите.


Компенсациите по програмата ще бъдат изплатени до 31 март 2023 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK