Пак преди избори Комисията за конкуренцията съзря проблем в "Лукойл" (допълнена)

Пак преди избори Комисията за конкуренцията съзря проблем в "Лукойл" (допълнена)

© Юлия ЛазароваКакто и преди изборите през ноември миналата година и сега броени дни преди извънредния вот за парламент Комисията за защита на конкуренцията откри проблем в поведението на "Лукойл България". В съобщение на сайта на ведомството, чийто състав бе бетониран на поста от ГЕРБ, преди да сдаде властта, и непроменен оттогава, се посочва, че има злоупотреба с господстващо положение. То се санкционира от Закона за защита на конкуренцията.

Поведението - ценова преса, което е установила комисията, представлява злоупотреба с господство положение както по националното право, така и съгласно правото на Европейския съюз, тъй като може значително да повлияе върху модела на търговия между държавите членки, пише комисията.


Обяснява, че заради социално-икономическата значимост на горивата извършва постоянен мониторинг на всички обстоятелства, имащи отношение към правомощията й. През лятото антимонополното ведомство обяви след обществена дискусия, че няма правомощия да контролира цените.


През ноември миналата година, малко преди датата на изборите за президент и парламент, комисията отново установи злоупотреба с господстващо положение на "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България", свързана с данъчните складове.
От текста се разбира обаче, че реакцията й е след сигнал по искания от участници на пазара на търговия на едро на горива ("ОМВ България" ЕООД и "Инса ойл" ЕООД), по които е образувано производство. То е свързано с ценовата политика на дружеството при търговията на едро с горива.

В хода на проучването комисията установила, че "Лукойл България" ЕООД е част от вертикално интегрираната група "Лукойл", която оперира по цялата верига от производството на горива до крайната им реализация и притежава силно развита складова и транспортна инфраструктура, което представлява конкурентно предимство пред останалите дружества, развиващи дейност на пазарите на горива в страната.


Дружеството също така притежава висок пазарен дял и е пазарен лидер на пазар на търговия на едро с моторни горива в страната, установява комисията.

Според комисията дружеството е прилагало "ценова преса" спрямо конкурентите си чрез постепенно изменение на ценовите условия при продажбата на едро и премахване отстъпките за купено количество, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазарите на горива и да засегне интересите на потребителите.

Ценова преса е налице, когато разликата между цените на долния пазар на предприятие с господстващо положение и цените на горния пазар, които то фактурира на конкурентите си, е отрицателна или недостатъчна, за да се покрият специфичните разходи за продажба на продукта на пазара надолу по веригата, обяснява комисията.


"Капитал" припомня, че през лятото на 2021 г. "Лукойл България" промени и част от условията си в договорите си за продажба на едро, като те предизвикаха силно недоволство от страна на големите складодържатели. Според тях отстъпка от 4 лв. на 1000 литра се дава, ако купеното от "Лукойл" гориво отива за краен клиент - обект на дребно или ведомствена бензиностанция. Ако се транспортира от данъчен склад към данъчен склад под режим на отложено плащане на акциз няма отстъпка, което ощетява търговците на едро, защото те са в позиция да купуват по-скъпо от крайните клиенти. Собственици на малки бензиностанции, макар и с недомлъвки, неотдавна също намекнаха за ценови несъответствия.


Според нея това поведение на "Лукойл България" ЕООД представлява обща стратегия за ограничаване на търговията на едро на горива в страната с цел засилване на господстващото му положение на пазара на търговия на едро на горива.


В срок от 60 (шестдесет) дни компанията и подателите на исканията имат право да представят писмени възражения, съответно становища по предявените твърдения. След като се получи позицията на отсрещната страна, КЗК трябва да прецени дали да глоби компанията. Тя на свой ред се обжалва в съда в 14 дневен срок.


В края на август президентът Румен Радев покани представители на "Лукойл" на среща, свързана с високите цени на горивата. От нея не бяха обявени конкретни резултати, но няколко дни по-късно масовият бензин А95Н в обектите на веригата падна под 3 лв. за литър.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK