"Булгаргаз" обяви търг за доставка на тръбен газ до края на 2023 г.

Деница Златева

© Лили Тоушек

Деница ЗлатеваДържавната компания "Булгаргаз" е обявила в сряда (28 септември) търг за доставка на тръбен газ за период от 14 месеца - от ноември 2022 г. до декември 2023 г. включително, съобщи "Медиапул". Срокът за подаване на оферти е до 4 октомври, а оферираното количество по всеки от договорите следва да не бъде по-малко от 3 млн. мегаватчаса, разпределени за целия обявен период на доставка. Друго условие е желаещите да участват в търга да предлагат поне 40 евро отстъпка от цените на газовата нидерландска борса TTF за месеца, предхождащ доставката. "Булгаргаз" е готов да плаща авансово, но не повече от половината от дължимата сума.


Дружеството обявява новия търг за тръбния газ в допълнение към трите за втечнен газ за същите 14 месеца, защото заложените в тях обеми и договорените количества азерски газ не са достатъчни за покриване на нуждите на страната", коментира изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева пред "Медиапул".


На 27 септември министърът на енергетиката Росен Христов анонсира обявяването на търга, като заяви, че се очакват оферти от фирми в Гърция и Турция, където има излишни количества. Той обясни още, че към обявените преди няколко дни търгове за доставка на втечнен газ имало голям интерес и очаква скоро да се сключи договор.
Христов дори заговори за продажба на излишни количества газ, ако страната ни осъществи всички доставки, за които преговаря. Интерес към българските излишъци е проявила Румъния. Министърът успокои, че не се очаква недостиг на природен газ за страната ни, като дори подчерта, че "няма как да сме заляти с газ и да се чудим какво да го правим".


Тогава на въпрос дали тези търгове означават, че България изоставя идеята си да продължи преговорите с "Газпром експорт", Христов отговори, че за никой доставчик вратата не е затворена и че предстоят търгове за доставка и на тръбен газ.


В края на август президентът Румен Радев коментира, че служебното правителство ще открие възможно най-скоро търгове за доставка на природен газ в средносрочен и дългосрочен план. Решението за подписване на договори обаче ще бъде оставено на следващото редовно правителство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK