Кредитирането в Банката за развитие вървяло "катастрофално"

Александър Пулев

© Надежда Чипева, Капитал

Александър ПулевКатастрофално" - с тази дума описа изпълнението на целите за кредитиране на малкия и средния бизнес от Българската банка за развитие служебният министър на иновациите Александър Пулев в интервю за "24 часа".


"Към момента изпълнението е катастрофално - към края на август е малко над 60 млн. лв.", казва министърът, пояснявайки, че в документите с които разполага, е записана цел 342 млн. лв. за годината.


Пулев е недоволен от работата на сегашния надзорен съвет, назначен през юли 2021 г., когато ресорен министър беше Кирил Петков, който сега е лидер на "Продължаваме промяната" и кандидат-депутат. Тогава смяната на ръководството беше мотивирана с факта, че банката беше концентрирала големи кредити в общо осем големи кредитополучатели и ресурсът й не стигаше до малкия и средния бизнес. "Буквално тази банка не функционира правилно и не си изпълнява мандата и мисията - да подкрепя смислено малки и средни предприятия", констатира обаче сега служебният министър. Запитан дали е обсъждал с управителния и надзорния съвет идеята си банката отново да бъде върната към големите кредитополучатели, Пулев отговаря, че "това в директен разговор с мен не е било критикувано".
В интервюто той повтаря, че е намалил заплатите на тримата членове на надзорния съвет пет пъти до 2 хил. лв., а със спестените пари ще назначи още двама, "които да помогнат с цялата реализация на визията" за банката. Те щели да бъдат назначени съвсем скоро по прозрачна процедура, а подборът им вече върви чрез интервюта "на база препоръки от индустрията" и лични контакти на Пулев.


Служебният министър съобщава, че е в ход реализацията на неговата идея банката да дава кредити и под формата на облигации на фирми, развиващи зелена енергия и социална отговорност, а също и да влиза като миноритарен акционер с допълващ капитал.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK