"Булгаргаз" вече иска с 34% по-евтин газ

Деница Златева, изпълнителен директор на "Булгаргаз".

© Лили Тоушек

Деница Златева, изпълнителен директор на "Булгаргаз".Окончателната корекция на ценовата заявка на държавния газов доставчик "Булгаргаз" за октомври е с 33.89% спрямо действащата цена, съобщи пред БНТ изпълнителният директор Деница Златева.


Очаква се по-късно днес Комисията за енергийно и водно регулиране да определи цената, която ще действа този месец.


внесе вече предложение за цена на природния газ за октомври, с последни корекции. Компанията поиска газът от днес на струва 233,49 лв. за мегаватчас, което и с 33.89% по-ниска цена от септемврийската.
От компанията поясняват, че цените на европейските газови паза и за доставка за октомври са 202 евро за мегаватчас.


Днес следобед Комисията за енергийно и водно регулиране ще се произнесе на закрито заседание за цената.


През септември газът струваше 353.21 лв. Предишната официалната заявка на "Булгаргаз" беше за 249 лв., но със спада на международните цени и пускането на междусистемната газова връзка с Гърция, чиято официална церемония е днес, вече беше обявявано, че окончателната цена ще е по-ниска.


За откриването на интерконектора, чието строителство се забави повече от десетилетие, в София днес са председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан, Сърбия и Република Северна Македония, както и премиерите на Гърция и Румъния.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK