Енергийният регулатор свали още малко последното ценово предложение на "Булгаргаз"

Председателят на КИВР Иван Иванов

© Анелия Николова

Председателят на КИВР Иван ИвановКомисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за октомври в размер на 233.36 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.


През септември утвърдената от регулатора цена беше 353.21 лв./MWh, с близо 34% по-висока.


Утвърдената днес цена е още по-ниска от последната заявка на "Булгаргаз", който искаше 233.49 лв. Регулаторът не е приел разходи за 271 537 лв. за капацитет и пренос на количества, закупени на "Газов Хъб Балкан" ЕАД с доставка на Виртуална търговска точка България и ги е извадил от цената.
За първи път КЕВР включва в ценовия микс цялото количество природен газ по дългосрочния договор с Азербайджан, на цените, залегнали в договора, което от днес се доставя по заработилия интерконектор "България - Гърция" - IGB. Тези количества покриват около една трета от потреблението на страната и имат определящо значение за намаляването цената на синьото гориво за октомври, се казва в съобщението.


Като допълнителни източници в цената са включени и количества по договор за доставка на втечнен природен газ (LNG), както и количества тръбен газ, купени на "Газов Хъб Балкан". Договорените количества природен газ, които надвишават заявките на клиентите за месеца, ще бъдат нагнетени в хранилището "Чирен".


Регулаторът уверява, че с осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти и по плана за запълване на газохранилището.


КЕВР смята, че постигнатите на хъб "Балкан" цени са "добри".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK