Консолидационната компания не подаде отчет в законовия срок

Венцислав Димитров

© Цветелина Белутова, Капитал

Венцислав ДимитровДържавната консолидационна компания (ДКК), чиято дейност е съпроводена със скандали при всяко правителство, не е подала изискваните по закон отмети в срок. В нейната структура влизат всички компании към Министерството на икономиката и тя управлява активи за 1.2 млрд. лв., съобщава "Капитал".


Проверка на изданието показва, че в последния срок - 30 септември, компанията е подала 4 страници предварителни данни, подписани от бившия директор Ваня Караганева на 20 януари тази година. С това се нарушават Законът за счетоводството и този за публичните предприятия, като изданието напомня, че през холдинга минаха 630 млн. лв. само за съмнителни ремонти на язовири по противоречивите инхаус процедури.


През лятото новоназначеният директор Венцислав Димитров обясни, че отчетът се бави заради промените в ръководството. Такива промени имаше през февруари и през август, когато самият той пое поста.


Подадените данни не са окончателни, а освен това не включват доклад на ръководството. От тях все пак се вижда, че към края на 2021 г. ДКК има 1.2 млрд. лв. активи, като половината от тях са вземания от предприятия от групата, а малко над 480 млн. лв. са дългосрочни финансови активи (основно акции и дялове в дъщерни дружества). Компанията има вписани и около 62 млн. лв. други вземания. Има и 54 млн. лв. общи приходи и 27 млн. лв. печалба.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK