Акнето е мисия възможна, когато се доверим на специалистите

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Акнето е мисия възможна, когато се доверим на специалиститеМногогодишната национална кампания на BIODERMA "Заедно сме в борбата срещу акнето" се завръща за своето осмо издание в периода 5 - 20 октомври 2022 г.


В рамките й се предлагат безплатни прегледи при дерматолози за деца и възрастни с проблеми с акне. Пациентите могат да избират от 196 дерматолози в 19 града в страната на сайта на кампанията: www.zaednosme.bg
Тази година за пръв път съществува опцията за хибриден формат - прегледите може да се осъществяват физически на място в кабинет на дерматолога или дистанционно онлайн през приложението Healee.
Акнето засяга около 80% от тийнейджърите и 40% от младите хора над 25-годишна възраст. Кампанията се провежда за осми пореден път, като в нея досега са участвали 260 дерматолози и са консултирани 13 000 души. Инициативата традиционно се подкрепя от Българския фармацевтичен съюз, Българската асоциация на помощник-фармацевтите, Асоциацията на студентите по фармация в България, АСМБ, Асоциация "Родители" и Българската асоциация на естетичните дерматолози.


Деца, тийнейджъри и възрастни - хора от всякаква възраст могат да попаднат в плен на акнето. Това обаче не трябва да е повод за паника - на разположение са експерти, които могат да подкрепят пациентите, а и когато е необходимо, родителите им, за да се справят с проблема във всички негови аспекти.


BIODERMA събра специалисти от различни области - дерматология, фармация, психология и нутриционистика, които успяха да разкажат пътя на акнето - причините, които го провокират или изострят, кого засяга и как се лекува. В дискусионния панел знанията и опита си споделиха доц. Гриша Матеев - ръководител направление "Болести по съединителната тъкан и детска дерматология", УМБАЛ "Александровска"; д-р Бисера Котевска - дерматолог, "Токуда-Аджибадем Сити клиник"; маг. фармацевт Анжела Мизова - зам.-председател на Българския фармацевтичен съюз; Яна Алексиева - психолог от Академия "Родители; Надя Петрова - нутриционист.
(От ляво надясно) Надя Петрова - нутриционист, Яна Алексиева - психолог Асоциация "Родители", доц. Гриша Матеев, д.м. - председател на Българското дерматологично дружество, д-р Бисера Котевска, д.м. - дерматолог "Токуда-Аджибаем Сити Клиник", маг. фармацевт Анжела Мизова - зам.-председател на Българския фармацевтичен съюз, Венета Трифонова - маркетинг директор "НАОС България"

(От ляво надясно) Надя Петрова - нутриционист, Яна Алексиева - психолог Асоциация "Родители", доц. Гриша Матеев, д.м. - председател на Българското дерматологично дружество, д-р Бисера Котевска, д.м. - дерматолог "Токуда-Аджибаем Сити Клиник", маг. фармацевт Анжела Мизова - зам.-председател на Българския фармацевтичен съюз, Венета Трифонова - маркетинг директор "НАОС България"


Пътят към акнето


"На първо място трябва да знаем, че акнето не е инфекциозна болест", подчертава доц. Гриша Матеев, като секунди по-късно обобщава: "Всъщност акнето е една болест на запушените мастни жлези." Запушването на тези жлези обаче се задълбочава вследствие на някои фактори. На първо място специалистите подчертаха, че липсата на хигиена - ежедневно измиване на лице, е ключов проблем. Особено при изпотяване кожата трябва да се почиства, за да се избегнат замърсяванията. В същото време хигиената е необходимо да е щадяща, за да не раздразва и изсушава кожата. Препоръчва се дермокозметика, която може да се открие в аптеките.


Доц. Матеев разсея и мита, че ваканцията на море и излагането на слънце "лекува" акнето. "Не, то се влошава от море", заяви категорично дерматологът. По негови думи и анаболите, които младежи консумират при трениране, също са проблем.


За влошаването на акнето може да се обвиняват и някои храни. Нутриционистът Надя Петрова обясни, че първите три "заподозрени", които влошават състоянието на кожата, са захар, никотин и алкохол, като първата съставка най-често е проблемът при деца и тийнейджъри, а другите две, логично, са виновниците при възрастните.
Специалистът обясни, че консумацията на сладки и тестени изделия трябва да се следи и да не се прекалява с тях. "Аз лично съм израснала във времена, в които имаше една сладкарница близо до нас и баба ми ме водеше там веднъж в седмицата и в никакъв случай не съм си позволявала да ям сладко всеки ден или по няколко пъти на ден, така както го правят съвременните деца", разказа Надя Петрова. Тя самата сподели, че е имала опит с акнето и при нея проблемът се е оказал лактозата. "Доста голям процент от българите на практика имат в немалка степен лактозна непоносимост", сподели тя.


Кожата си остава най-големият човешки орган, обобщи тя. "Когато вътрешно нещо не е добре, кожата е едно от първите места, където това се проявява. От гледна точка на нутриционистиката добре, че се случва, защото поне имаме някакъв сигнал, че нещо може би не е наред и трябва да търсим корена на проблема", напомни Надя Петрова.


Акнето е мисия възможна, когато се доверим на специалистите


Няма страшно, случва се на всеки


Обичайно акнето се асоциира с тийнейджърите, които доста често се притесняват и дори изпадат в депресия от проблемите с кожата. "Всъщност кое е най-важното на тийнейджърството - най-важното е приемане в средата от връстниците, както и това да бъдат харесвани", напомни психологът Яна Алексиева, като добави, че те се оглеждат най-вече в очите на децата на тяхната възраст. Бунтът срещу родителите често пречи на младите да отидат на преглед с родителите си или пък да следват строго ежедневно лечение, или дори миене на лице. "Трябва търпение към тях и честен разговор", отбеляза по-късно в дискусията тя, като добави, че друг възрастен - семеен приятел, чичо или леля например, би могъл да е полезен в общуването.


При друга възрастова група лечението става още по-сложно, защото става въпрос за малки деца, на около осем години, сподели от личен опит д-р Бисера Котевска. Основна трудност е да се подбере терапията. "Напоследък медицинската козметика вече разработва продукти, които са разрешени за използване на деца, по-малки от възрастта на пубертета, на седем-осемгодишна възраст", съобщи тя. Освен това голяма част от децата не се лекуват, особено момчетата, защото не искат, и тук идва значимата роля на родителя, който да е проактивен и да ги води още при първи признаци на акне. Така се предотвратява и появата на белези.


Акнето е мисия възможна, когато се доверим на специалистите


И ако и тийнейджъри, и деца се сблъскват с акне, същото се случва и при по-възрастните. "В практиката ми мога да кажа, че може би 50% от предписанията за акне не са само за тийнейджъри, а за зрели жени над 25 години", сподели маг. фармацевт Анжела Мизова, зам.-председател на Българския фармацевтичен съюз. Д-р Котевска отбеляза, че при дамите във възраст след пубертета възможна причина за акнето е стресът.


Изобщо всякакви фактори биха могли да влияят на появата и развитието на акнето, затова е важно да се следят различни аспекти на начина на живот. "Поздравявам BIODERMA за тази инициатива, защото тя обединява всички участници в този процес, тъй като това не е проблем, който може да бъде решен само от дерматолога. Това е проблем, [в чието решение] трябва да участват родителят, пациентът, дерматологът, фармацевтът, психологът, нутриционистът, т.е. всички сме заедно в борбата против акнето", каза още Анжела Мизова.


Акнето е мисия възможна, когато се доверим на специалистите


Най-важното: лечението


Всички експерти подчертаха, че е важно да има консултация със специалисти, преди да се започне лечение, за да се предотвратят бъдещи проблеми. "Лечението е абсолютно индивидуално. Няма как на всички пациенти да даваме едни и същи продукти, както казах - възрастта има значение, типът кожа има значение", подчерта д-р Котевска. "Винаги в терапията на акне включваме измиващ продукт, хидратиращ крем, фотозащитен продукт", допълни тя. Преценява се и дали има нужда от локален лекарствен препарат.


И все пак често се случва аптеката да е първото място, където пациенти с акне търсят консултация. "Това е един добър подход, ако родителят доведе детето и, надявам се, попаднат на добър колега, при самия поглед към кожата на детето фармацевтът може да се ориентира дали да опита с консултация и съвет по отношение най-вече на хигиена, или това, което вижда пред него, категорично не е по неговите сили и е най-добре да бъде насочен към дерматолог", обобщи маг. фармацевт Анжела Мизова. По-късно тя добави и че е значимо момичетата в тийнейджърска възраст, които носят грим, да се консултират с фармацевтите в аптеки, и при избора на бяла козметика. Нейното наблюдение е, че често тийнейджърките смятат, че кожата е суха, а тя е просто дехидратирана.


Акнето е мисия възможна, когато се доверим на специалистите


Доц. Гриша Матеев припомни още един ключов метод в грижата за кожата на пациентите с акне, а именно - минералната вода. "Отиват, топват се в сярната вода и си изкарват един хубав уикенд", сподели той, като обясни, че сярата свива мастните жлези и намалява мазните секреции. Парната баня и сауната също имат положителен ефект.


В основата на грижата за кожата обаче остава хигиената. Ежедневното почистване на лицето, особено при тийнейджърите, е фундаментално в борбата с акнето.


Д-р Бисера Котевска припомни и че трябва да изминат шест месеца от края на лечението на акне, преди да започне третирането на остатъчните белези с лазерни процедури.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK