И "Билла" ще се впусне в онлайн продажбите

И "Билла" ще се впусне в онлайн продажбите

© Билла БългарияС началото на пандемията много търговци от различни сектори започнаха или ускориха започнали планове по отварянето на онлайн канали за продажба. Във времената на ограниченията заради коронавируса потребителите се оказаха с ограничени възможности да пазаруват от дистанция, което бе в основата и на тези процеси.


Към групата на онлайн търговците от догодина ще се добави и веригата "Била", която за начало ще ползва за доставчик "Глово" (Glovo) подобно на колегите им от "Фантастико" и "Кауфланд".


Очаква се онлайн продажбите да започнат през първото тримесечие с богат асортимент и за начало в София. "Ще видим как ще върви и ще се развиваме постепенно", обяви Вигинтас Шапокас, изп. директор на компанията в България.
Сред плановете на веригата е и да започне да предлага на българския пазар две собствени германски марки на групата REWE, в състава на която е и "Билла" - REWE Beste Wahl и Ja!, като втората е в по-ниския ценови клас. И двете са собствени марки на компанията и обхващат широка гама продукти като оценката на Шапокас е, че чрез тях на щандовете ще се появи германско качество на български цени.


Пазарува се на промоция


Той посочи, че инфлацията е променила начина на пазаруване. Потребителите масово не правят както преди - пазаруване през уикенда за цялата седмица, а по-скоро купуват по-малко неща през ден или всеки ден. В допълнение заради непрекъснато нарастващите цени една трета от кошницата вече е със стоки на промоция. В допълнение хората купували повече от нужното им в момента, когато нещо е на промоция, защото не знаят кога отново ще бъде.

Инфлацията превърна потребителите в ловци на оферти
Инфлацията превърна потребителите в ловци на оферти


Непрекъснатото поскъпване е и причината за засиления интерес на потребителите към програмите за лоялност, каквито вече имат почти всички вериги за храни.


"Преди клиентите се вълнуваха повече от екологичните продукти, устойчивото им производство, а сега ключов е финансовият аспект", посочи Шапокас. Обясни, че веригата не приема автоматично непрекъснатите заявки от доставчиците си за повишение на цените, но вижда по собствените си мерки, че всички елементи в процеса на производство и доставка непрекъснато поскъпват.


Веригата обяви, че за ноември предвижда да вдигне до 70% броя на промоционалните артикули, а в плановете й за догодина влиза предлагането на персонализирани промоции за клиентите.


За деветте месеца на годината веригата отчита малко над 22% годишен ръст в оборота, част от който се дължи на инфлацията. За компанията тя е по-ниска от средната, отчитана от НСИ заради включване в изчислението на стоките на промоция и се изчислява на около 13-14%.

Според данните на веригата най-голяма е тя при при тоалетна хартия, салфетки и др. - 28.5%, олиото - 41.3%, яйца - 27.1%, маслото - 34.2%, хляба - 25.6%, млечните продукти - 19.1%.


През новата година - още магазини


През следващата година веригата ще продължи да отваря нови физически магазини като те ще са 12, а планът е по още 18 да се правят през 2024 и 2025 г. е се отварят по-малки по размер квартални обекти както и такива в по-малките градове. Шапокас обясни това с обстоятелството, че в България традиционната търговия остава с много висок дял.


Общо над 50 млн. евро ще инвестира веригата през идната година в нови обекти, обновяване на съществуващи, подобряване на складовата база в София, инсталиране на фотоволтаици върху магазините заради продължаващите високи разходи за ток.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK