"Еърбъс" и "Рено" обединяват сили в разработката на батерии от следващо поколение

"Еърбъс" и "Рено" обединяват сили в разработката на батерии от следващо поколение

© Рено групСветовните лидери в авиационната и автомобилната индустрия "Еърбъс" (Airbus) и "Рено груп" (Renault Group) подписаха споразумение за научноизследователска и развойна дейност, което има за цел да подобри синергиите и ускори пътните карти за електрификация на двете компании, съобщиха от двете компании. Партньорството ще помогне на "Еърбъс" да развие технологиите, свързани с бъдещите хибридно-електрически самолети.


Като част от това партньорство инженерните екипи на "Еърбъс" и "Рено груп" ще обединят усилията си за усъвършенстване на технологиите, свързани със съхранението на енергия, което остава една от основните пречки пред развитието на автономността на електрическите автомобили. Споразумението за сътрудничество ще обхване по-специално технологични елементи, свързани с оптимизирането на управлението на енергията и подобряването на теглото на батериите.


Крайната цел е удвояване на енергийната плътност на батериите до 2030 г., преминавайки от настоящите усъвършенствани литиево-йонни клетки до изцяло твърдотелни конструкции. Партньорите ще проучат пълния жизнен цикъл на бъдещите батерии, от производството до възможността за рециклиране, за да подготвят индустриализацията на новите акумулатори, като същевременно оценят въглеродния отпечатък през целия им жизнен цикъл.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK