"Демократична България" има сигнал за премълчана от властта авария в "Цанков камък"

От ляво надясно: Владислав Панев, Йордан Иванов и Атанас Атанасов настояха служебният министър да даде повече информация за самата авария и за състоянието на останалите мощности.

© Георги Кожухаров

От ляво надясно: Владислав Панев, Йордан Иванов и Атанас Атанасов настояха служебният министър да даде повече информация за самата авария и за състоянието на останалите мощности.Властта прикрива като планов ремонт производствена авария във ВЕЦ "Цанков камък", съобщи на брифинг в Народното събрание депутатът от "Демократична България" Йордан Иванов.


По информацията, която депутатът е получил, аварията е настъпила между 13 и 15 октомври и оттогава централата не работи, а Министерството на енергетиката крие този факт. Той настоя министърът да съобщи защо е допусната аварията, какви са щетите и кога работата ще бъде възобновена. По думите на Иванов в момента общата мощност на неработещите държавни вецове е равна на мощността на един блок в АЕЦ "Козлодуй" (1000 мегавата).


Депутатът и съпредседател на "Демократична България" Владислав Панев допълни, че заради изключването на 6 блок в "Козлодуй" поради технически проблем ден след края на планов ремонт и спирането на "Цанков камък", износът на електроенергия от България е паднал наполовина. Депутатът припомни, че на приходи от износа държавата разчита, за да плаща компенсации за бизнеса.
Мениджмънтът на държавната енергетика трябва да се подобри, защото компенсациите се плащат само от износ на енергия, но те са застрашена от този тип аварии и недомислици. Тесните места пред нова енергийна революция са съхранението на енергията и инвестиции в пренос И за двете няма ясна стратегия" подчерта Панев. Добави позицията на "Демократична България", че помощите не трябва да се изплащат "на калпак", а да се предвидят стимули за енергийна ефективност.


Съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов настоя в края на есента изпълнителната власт да даде публична информация за състоянието на всички съоръжения в енергетиката. Той напомни, че проектът "Цанков камък" "произведе най-големия хидроинженер в България", намеквайки почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който получи 1 млн. евро хонорар като консултант на проекта.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK