"Франция както и по-малките й конкуренти – Унгария и България, са силно засегнати от птичия грип тази година, което е довело до загуба на 20 млн. птици само във Франция."
Загубени?! Нима ни са изядени? 😋
Gimme All Your Lovin' https://youtu.be/Ae829mFAGGE
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Забелязвам, че от миналата седмица до сега, цените на доста продукти скочиха рязко :)) Остави гъшия дроб..
Споменавам това, щото това е само началото и да се подготвите за диета и манастирски пости.. Ако сте свикнали на гъши дроб и хайвер, ви е през оная работа дали дадено нещо е поскъпнало
Вчера Зоров усмихнато обясняваше, че нямало как и българското бяло сирене, и кашкавал щели да поскъпват. Пак вчера сутринта в Кауфланд видях някакво "специално" бяло саламурено бг сирене, 22 лв/кг.
Преди десетина години бг мутрите бяха удвоили за м. слънчогледовото олио (положението било с е.ало майката) - тогава минах на зехтин, и рафинирано олио купувам 2-3 л годишно. На път съм да забравя бг белите сирена и кашкавали.
Нищо не е поскъпнало... Увеличиха данък "храна"в световен мащаб ,но го показват като инфлация. Тоест..... получава се инфлация+данък "храна"... Няма да се изненадам ако в най скоро време се появи световна хранителна борса....но не на финансова основа а в зависимост от няколко категории....като данък върху храната....природни бедствия...военно положение и т.н...
Ама че безмислена статия. Тя инфлацията при храните и без това е 20% в Европа и повече в България. Пък Дневник сега взема да ни рекламира най-несъществения продукт "да не свърши"...
Тая Статия Дневник да си я запазят и само да сменят Темата. Винаги Пазарът се е сринал. Пройзводителят Едвам е Оцелял. Продава почти Даром. И още е под Обемите в Миналото.
"Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
Принудителното угояване на гъските за получаване на увеличен черен дроб е отвратително и гнусно, но веганите врекат само за кокошките които не били достатъчно свободни да мътят яйце!
Вчера Зоров усмихнато обясняваше, че нямало как и българското бяло сирене, и кашкавал щели да поскъпват. Пак вчера сутринта в Кауфланд видях някакво "специално" бяло саламурено бг сирене, 22 лв/кг.
Не знам, ма при нас овчето българско сирене изчезна. Даже и смесът който беше в традиционните тенекии от по 1кг изчезна. Явно вече няма и (толкова) уФце у нас... 🙄
Gimme All Your Lovin' https://youtu.be/Ae829mFAGGE
Ама че безмислена статия. Тя инфлацията при храните и без това е 20% в Европа и повече в България. Пък Дневник сега взема да ни рекламира най-несъществения продукт "да не свърши"...
"Франция както и по-малките й конкуренти – Унгария и България, са силно засегнати от птичия грип тази година, което е довело до загуба на 20 млн. птици само във Франция."Загубени?! Нима ни са изядени? 😋
Не, не са - унищожават се, в т.ч. и у нас. Нлагането на този метод едно време е било голяма крачка напред в борбата с болестите по животните, днес вече стигна до безумни крайности и се налага смяна на парадигмата във ветеринарната медицина - което не виждам как ще стане, понеже, естествено, ако кажеш открито, че е безумие - и веднага те обявяват за путинист, копейкист, четирихилядник, хибридчик, и под. - позната история, нале.
Това е така, но в случаи като обсъждания в статията си има специфика - и тя е, че ако не следвахме така схоластически "научния консенсус" и "добрите ветеринарни практики", то ударът върху потребителя/икономиката можеше да е доста по-малък.
Ама че безмислена статия. Тя инфлацията при храните и без това е 20% в Европа и повече в България. Пък Дневник сега взема да ни рекламира най-несъществения продукт "да не свърши"...
Не е безсмислена статията, защото има шанс чрез такива метериали да привлечем общественото внимание колко е вредна господстващата в момента закостенялост във ветеринарната медицина въобще - просто следваме някакви правила "Прави едно, Прави две" без да се замисляме - и това в регулирана специалност и от страна на специалисти минали едно много тежко обучение и подготовка. И за какво са ни тези дълги години учене, много дипломи и сертфикиати и вагони прочетени книги, като да трепе гъски може всяко неграмото хлапе от махалите - а то до това се свежда високонаучния метод "стемпинг аут".
Принудителното угояване на гъските за получаване на увеличен черен дроб е отвратително и гнусно, но веганите врекат само за кокошките които не били достатъчно свободни да мътят яйце!
—цитат от коментар 17 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
Всеки бизнес е отвратителен и гнусен - "Едната страна на парата винаги е кървава" (Карл Маркс). А веганите врекат лозунгите, които им се спускат от активистите, те пък се оформят в зависимост от това за какво получават финансиране. Ето - в момента наше авторитетно сдружение води яростна кампания срещу фермите за ценни кожи, при положение, че у нас има една-единствена такава (а и тя, според мен, при реални икономически условия не би трябвало да има печалба, защото норките у нас не правят хубави кожички, по понятни причини - много е топло). С което, между другото, показват и какви са неблагодарници - щото доминираната от ГЕРБ Столична община наскоро им хариза за нов десетгодишен период великолепен имот в Банкя, който те ползват безмъзмездно вече десет години, а пък въпросната ферма за норки си е на хора на Буци, уж (нещо което се изтъква в тази глупава кампания срещу тази ферма).
Идеята е, не ние да не се заразим - а да не допуснем разпространението на вируса. Т.е., докато стигнат до печката, нали тези трупчета ще се обработват, подмятат, и т.н. - и по този начин ще разпространяваме вируса. Има логика, но методът трябва да се прилага в съвсем ограничени случаи, докато в наши дни стана повсеместно. Че то този вирус може никога да не си тръгне - и какво - примерно, вече завинаги гълъбарите няма да провеждат изложби и състезания ли (забранени са вече от две и половина години, мисля, уж за да не разпространяваме вируса).
Аз не съм вегетарианец, но след като имах възможността преди няколко години да видя как се прави този "деликатес" и какво правят с патиците, за да ги угояват никога повече няма да го пипна. Наистина е потресаваща гледка.
Абсолютно съм съгласен, че това е производство жестоко спрямо животните, както и че ако някой има нещо против - това е начина - ми не го яжте - и няма да го произвеждаме - лесно е. А не да се използват заразните болести като довод, за да се ликвидират животните. Точно както и при кампанията срещу "фермите за ценни кожи" непрекъснато повтарят как норките били разпространявали коронавируса. По същия начин - ми не купувайте естествени кожи - и няма да ги произвеждаме - а не да повтаряте дивотии колко опасни били. И това при положение, че производството на кожи от животновъдството очевидно е много по-екологично, отколкото производството на т.нар. изкуствени кожи от нефтопреработващата и химическата промишленост. И изобщо, ако ще се забранява нещо - то трябва да е именно потреблението - Израел забрани не само производството, а едновременно с това - и потреблението на фуа-гра. Разбира се, то и това либертарианско не е, ама поне е логично. Докато, като забраниш производството на нещо в ЕС - то просто ще се изнесе в трети държави - и после ще се внася оттам. Ама това явно е прекалено дълбока идея, както за брюкселските зелки, така и за екогрантоядите.
С прасетата какво правят за да ги угояват? Като се заплождат изкуствено крави, какво е? Промишленото селско стопанство си има техники и методи, които не са приятни за гледане от тия, които не са свикнали. Иначе е готино да си активист опънат на дивана пред телевизора или да обясняваш какво не ядеш.
Когато се установи заразена с птичи грип птица, се избиват всичките птици в цялата птицеферма, изгарят се в екарисаж, а фермата се дезинфекцира. Така са си заминали 20 милиона птици, без никой да ги е ял. Не само гъшият дроб, а и традиционните коледни пуйки са жертва на тази епидемия и ще поскъпнат много, ако ги има изобщо по магазините.
"Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
Съгласна съм със становището ви, че отказът от потребление е единственият адекватен и ефективен начин производството на нещо да бъде драстично намалено или въобще прекратено. Особено ако това нещо е свързано с мъчения за животните. Проблемът е, че огромната част от хората въобще не се замислят по въпроса, затова е нужно да се говори на тези теми в обществото.
В Германия замразен гъши дроб от Полша е към 6 евро килото.
Някакви хора не са се примирили с агресор, който да потъпчи възможността на едни хора да правят собствения си избор - Просто Кире за Априлското въстание
До коментар [#17] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Веганите "врякат" за всички животни.Като знам как се "добива" гъшият дроб, нека става все по-скъп, ама много скъп, докато накрая спрат да измъчват птиците.
Хората са направили инвестиции, правят бизнес и се опитват да изкарат нещо. Това ,че еврофранкфоните обожават птични субпродкти и кожи от животинки е причината, ако не се произвеждат у нас ще се отворят работни нови работни места в друга страна, тук и без това никакво производство не върви а само складираме и разпределяме вноса от Китай и Турция. Резултата е едни хиляди тирове които се вият на кервани по цяла България и унищожават пътищата без възвръщаемост за икономиката и бюджета.
Ами, гъшият дроб дава вид на продукт със силно неаластично търсене. Като намалява световното производство, цените се вдигат. Сиреч, ситуацията описана в статията е напълно логична. Вместо смешен плач, един производител трябва да инвестира в опазване на гъските си от зарази- така, в един момент може да реализира многократно по-високи печалби. А ако не се получи, сменя попрището, никой не му е виновен за издънката, най-малко данъкоплатецът. Все пак, трябва да се отчита, че нищо не е вечно- в близкото минало в България се изкарваха сериозни пари от билки и гъби, сега и двете поприща са практически мъртви. Като се каже гъвкавост, не се има предвид да се направи заден мост.
До коментар [#8] от "Ramon Asvalda": До коментар [#16] от "dedoliben": интересно - уважаваният Дневник най-после като че ли понамали политико-пропагандистките материали от Дуйче Веле, но пък днес Т. Димитрова ни занимава с гъши дроб и с криптовалути... теми за богатата - и финансово, и духовно аудитория на Дневник ?
Много е по-вкусно ако си е обикновен дроб от домашна разхождаща се гъска, която не е угоявана специално за да и стане по-голям черния дроб. Богаташите не си купуват скъп дроб от модни ресторанти и евробакалии , хапват си само домашни гъски от собствени имения или малки ферми!
Libertarianism is just anarchy for rich people
Сетих се за вица, колко милиционера са нужни за една порция мозък от милиционер......
Някакви хора не са се примирили с агресор, който да потъпчи възможността на едни хора да правят собствения си избор - Просто Кире за Априлското въстание
С новите му цени си е “луксозен” отвсякъде. Не знам колегата къде го вижда за €6, но в момента е между 50-100 лв/кг. И както избиха милиони патици не вярвам скоро да поевтинее. Да не говорим, че много трудно нещо достигнало някаква цена поевтинява. Има си много здравословни плюсове и дробът, и магрето но, цените отидоха в небето. Относно зелените, няма как човечеството да расте с милиарди и всички да се храним с яйца от “свободни кокошки”…. Ако може да си го позволим добре, но за масовия потребител всичко ще е “по-добре да не знаеш как е правено и какво има в него”.
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
" Като се заплождат изкуствено крави, какво е?" Жив садизъм ! Цяла година им опъват вимето,без дори ,да видят бик-оплождането им е изкуствено.После защо гледали тъжно.
До коментар [#36] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
Не може да се тълкува като нормален бизнес такъв, основан на мъченията и смъртта на живи същества, които заслужават да си живеят живота без да бъдат измъчвани точно толкова, колкото и ние хората.
тая седмица видях в Лидл пакетче магре на промоция (ликвидация), посегнах, огледах го и го оставих - 200г за около 12 лв, или нещо подобно. За Коледа имам едно бурганче със 180г, за друго ще мисля по-нататък
Някакви хора не са се примирили с агресор, който да потъпчи възможността на едни хора да правят собствения си избор - Просто Кире за Априлското въстание
Фоа гра, както Gänsestopfleber, Stopfleber означава "угоен гъши дроб", а не просто "гъши дроб". Фоа гра се получава при насилствено хранене (угояване) на патките (гъските), с едни тръби им пълнят гушите с царевица, което претоварва черния им дроб, който дегенерира и увеличава обема си няколкократно (над 1 кг), и вкусът е съвсем различен. gaenseleber е просто гъши, или патешко дробче, като пилешкото.
Във Франция килограм суров фоа гра е 50, 60 €, че и пове, а бурканчето със 180 г термично обработен (с добавен коняк, арманяк и т.н.) е между 14 и 20 €. Говорим за 2 съседни държави. Фоа гра, не бъркай с пастет гъши дроб! Между другото не съм сигурен че във Франция все още се угояват патки и гъски, тъй като е имало протести заради жестокото отношение към животните (угояването им). Френските компании са изнесли тази дейност в други страни на Съюза, включ и у нас.
В Метро и Кауфланд го има в стъклени бурканчета по 180 г. с винтови капачки (около 12-13 лв), и едни с по-сложно затваряне (отварянето още по-сложно), към 18-20 лв. Препоръчвам първия модел (не само че са по-евтини, но и с по-малко мазнини) - всеки може да си позволи нещо малко по-изискано (и малко по-скъпо) за Коледа или Нова година. С бяло вино! (може розе, но не с червено)
Винаги има и първи път. По нашите земи обикновено се отнасяме с лека насмешка над френската или италианска кухня, само дето в белия свят е прието, че най-хубавата храна е в страните от бившия римски свят (Италия, Франция, Испания, Португалия), а във Франция кулинарията е като религия.
Верно е малко фъципръци. Тоя прословут деликатес го опитах за пръв път през късния соц когато вуйчо беше взел около 100 гъски в салмата на баба в едно малко село да ги "гуши да джигер". Баба патки си гледаши по едно мътило и си ходеха по кабата и реката, по нова година ни пращаше по една заклана и в тендежарата със зеле. Много ни беше страх от гъсока, защото беше агресивен - съскаше и ни казваха че ако ни хване ще ни скъса чурките. Та, вуйчо донесе от някъде стотина гъсета и каза че щял да ги гуши за джигер и щели да му дадат долари (през късния соц наистина даваха долари за разни неща на селяните - за гушене, за краставички корнишони и пр, ама да не се отнасям). С гъсетата му дадоха и много царевица и вуйчо каза на баба изобщо да не си мисли да я дава на прасето или другата гад в двора, защото била със специални химикали и само за неговите гъсета. Донесе някакви телени касетки, сложи гъсетата вътре по едно в касетка и започна да им дава от царевицата. Гъсетата растяха бързо, той слага царевица - те кълват и растат. Направи им и система да пията водичка, ама от клетките не ги пуща да излизат изобщо. Гъсетата пораснаха за месец и нещо и изпълниха кафезите и като че ли позагубиха апетит. И тогава започна страшното. Вуйчо домъкна една машинка за месо, сложи й маркуч и започна с гушенето: По два пъти на ден гъската се вади от тясната клетка, слага се в щайга и с маркуча и машинката за месо въртяна ръчно й се пълни гушата със специалната царевица, докато поеме и се поставя обрано в тясната клетка. И така със всички стотина гъски една по една. Тази операция се прави около десетина (може да са били повече) дена докато гъските започнат да умират.Тук беше много да се уцели момента и закарат точно навреме в изкупвателния пункт, което се беше някаква кланица де. От така гушена гъска се вадело около 2кг джигер, за който получавал еди колко си долара. Целото село се извърви да гледа и цъка с език на тоя нов бизнес с който межеха да се докарат допълнитени доходи освен стотинките трудоден в текезесето. Тогава за пръв път ядох гъши дроб. Нищо особено не ми се видя. После имах възможност да ям това нещо приготвено във френски ресторанти по Света, дори и в първата (първата, не бизнес! - да се фръцна и аз) класа на Еър Франс дори, ама най-вкусен го правеха в Сливен и Ямбол по едно време. Тогава някакъв патарник с бизнес идея за гуши гъски (в Сунгрларе май беше) нещо започнали да му връщат джигера от Франция и тогава всички капанчета в Сливен, Ямбол и околните села бяха заляти с гъши дроб и местните готвачи бяха си развинтитили фантазията какви мезета могат да направят от тоя изпаднал им в ръцете материал. В момента има една ферма около Хасково, където може да се купи на цена поне два пъти по-ниска цена отколкото веригите в София, ама не всеки път имат. Който си пада по него да се понитересува и може да си купи, ако има път натам. Да ги потърси в гугъла.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
ZZ Top
Рейтинг: 1110"Франция както и по-малките й конкуренти – Унгария и България, са силно засегнати от птичия грип тази година, което е довело до загуба на 20 млн. птици само във Франция."
Gimme All Your Lovin' https://youtu.be/Ae829mFAGGEЗагубени?! Нима ни са изядени? 😋
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
blondofil
Рейтинг: 2177 НеутралноНяма да мушнем едни ввиънски пържолки, ми ларантия ще се занимаваме
дедо Андро
Рейтинг: 2199 ЛюбопитноЧе той кога не е бил скъп фоа гра-то?
Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.qsw281148306
Рейтинг: 8 НеутралноДо коментар [#4] от "дедо Андро":
Дедо, имаш ли Москвич нещо?
ZZ Top
Рейтинг: 1110 ВеселоСпоред теб, Пасито дъл си пази още Трабито? Gimme All Your Lovin' https://youtu.be/Ae829mFAGGE
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Ramon Asvalda
Рейтинг: 1743 ВеселоЗабелязвам, че от миналата седмица до сега, цените на доста продукти скочиха рязко :)) Остави гъшия дроб..
Споменавам това, щото това е само началото и да се подготвите за диета и манастирски пости.. Ако сте свикнали на гъши дроб и хайвер, ви е през оная работа дали дадено нещо е поскъпнало
pontius_glarus
Рейтинг: 3350 НеутралноВчера Зоров усмихнато обясняваше, че нямало как и българското бяло сирене, и кашкавал щели да поскъпват. Пак вчера сутринта в Кауфланд видях някакво "специално" бяло саламурено бг сирене, 22 лв/кг.
Преди десетина години бг мутрите бяха удвоили за м. слънчогледовото олио (положението било с е.ало майката) - тогава минах на зехтин, и рафинирано олио купувам 2-3 л годишно.
На път съм да забравя бг белите сирена и кашкавали.
uq
Рейтинг: 1913 НеутралноДо коментар [#8] от "Ramon Asvalda":
Ооо а апокалипсиса кога ще дойде? А с тоалетна хартия запаси ли се? Айде бягай...олио, брашно, захар, червен пипер, и да не забравиш тоалетна хартия
eti mehter
Рейтинг: 4264 ЛюбопитноДо коментар [#8] от "Ramon Asvalda":
BukalemunНищо не е поскъпнало...
Увеличиха данък "храна"в световен мащаб ,но го показват като инфлация.
Тоест..... получава се инфлация+данък "храна"...
Няма да се изненадам ако в най скоро време се появи световна хранителна борса....но не на финансова основа а в зависимост от няколко категории....като данък върху храната....природни бедствия...военно положение и т.н...
gobay
Рейтинг: 973 НеутралноНапечатани и раздадени бяха пари заради корона вируса, и сега трябва да се приберат.
Nik Nikolov
Рейтинг: 137 НеутралноМестим го...
БМЗ
Рейтинг: 1275 ВеселоКато няма кИфтета, яжте гъши дроб!
Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптиченkkl38598034
Рейтинг: 378 НеутралноАма че безмислена статия. Тя инфлацията при храните и без това е 20% в Европа и повече в България. Пък Дневник сега взема да ни рекламира най-несъществения продукт "да не свърши"...
dedoliben
Рейтинг: 2899 ВеселоТая Статия Дневник да си я запазят и само да сменят Темата.
"Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис IIIВинаги Пазарът се е сринал.
Пройзводителят Едвам е Оцелял.
Продава почти Даром.
И още е под Обемите в Миналото.
comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
Рейтинг: 4375 НеутралноПринудителното угояване на гъските за получаване на увеличен черен дроб е отвратително и гнусно, но веганите врекат само за кокошките които не били достатъчно свободни да мътят яйце!
Libertarianism is just anarchy for rich peopleZZ Top
Рейтинг: 1110 ЛюбопитноНе знам, ма при нас овчето българско сирене изчезна. Даже и смесът който беше в традиционните тенекии от по 1кг изчезна. Явно вече няма и (толкова) уФце у нас... 🙄 Gimme All Your Lovin' https://youtu.be/Ae829mFAGGE
ppi151135247
Рейтинг: 84 НеутралноНа кой му пука за гъшия дроб.
Хората изтрещяха съвсем а тука за гъшия дроб пишели.
ZZ Top
Рейтинг: 1110 ЛюбопитноЗа Бога Братя... Помним(макар и мен да ма нямаше)! Gimme All Your Lovin' https://youtu.be/Ae829mFAGGE
Андрей Куртенков
Рейтинг: 442 НеутралноНе, не са - унищожават се, в т.ч. и у нас. Нлагането на този метод едно време е било голяма крачка напред в борбата с болестите по животните, днес вече стигна до безумни крайности и се налага смяна на парадигмата във ветеринарната медицина - което не виждам как ще стане, понеже, естествено, ако кажеш открито, че е безумие - и веднага те обявяват за путинист, копейкист, четирихилядник, хибридчик, и под. - позната история, нале.
Андрей Куртенков
Рейтинг: 442 НеутралноДо коментар [#11] от "eti mehter":
Това е така, но в случаи като обсъждания в статията си има специфика - и тя е, че ако не следвахме така схоластически "научния консенсус" и "добрите ветеринарни практики", то ударът върху потребителя/икономиката можеше да е доста по-малък.
ZZ Top
Рейтинг: 1110 ЛюбопитноДо коментар [#21] от "Андрей Куртенков":
Gimme All Your Lovin' https://youtu.be/Ae829mFAGGEДобре де, ОГЪНЯТ не изчиства ли бацилите?
Андрей Куртенков
Рейтинг: 442 НеутралноНе е безсмислена статията, защото има шанс чрез такива метериали да привлечем общественото внимание колко е вредна господстващата в момента закостенялост във ветеринарната медицина въобще - просто следваме някакви правила "Прави едно, Прави две" без да се замисляме - и това в регулирана специалност и от страна на специалисти минали едно много тежко обучение и подготовка. И за какво са ни тези дълги години учене, много дипломи и сертфикиати и вагони прочетени книги, като да трепе гъски може всяко неграмото хлапе от махалите - а то до това се свежда високонаучния метод "стемпинг аут".
Андрей Куртенков
Рейтинг: 442 НеутралноВсеки бизнес е отвратителен и гнусен - "Едната страна на парата винаги е кървава" (Карл Маркс). А веганите врекат лозунгите, които им се спускат от активистите, те пък се оформят в зависимост от това за какво получават финансиране. Ето - в момента наше авторитетно сдружение води яростна кампания срещу фермите за ценни кожи, при положение, че у нас има една-единствена такава (а и тя, според мен, при реални икономически условия не би трябвало да има печалба, защото норките у нас не правят хубави кожички, по понятни причини - много е топло). С което, между другото, показват и какви са неблагодарници - щото доминираната от ГЕРБ Столична община наскоро им хариза за нов десетгодишен период великолепен имот в Банкя, който те ползват безмъзмездно вече десет години, а пък въпросната ферма за норки си е на хора на Буци, уж (нещо което се изтъква в тази глупава кампания срещу тази ферма).
Андрей Куртенков
Рейтинг: 442 НеутралноИдеята е, не ние да не се заразим - а да не допуснем разпространението на вируса. Т.е., докато стигнат до печката, нали тези трупчета ще се обработват, подмятат, и т.н. - и по този начин ще разпространяваме вируса. Има логика, но методът трябва да се прилага в съвсем ограничени случаи, докато в наши дни стана повсеместно. Че то този вирус може никога да не си тръгне - и какво - примерно, вече завинаги гълъбарите няма да провеждат изложби и състезания ли (забранени са вече от две и половина години, мисля, уж за да не разпространяваме вируса).
Infinitum
Рейтинг: 2347 РазстроеноАз не съм вегетарианец, но след като имах възможността преди няколко години да видя как се прави този "деликатес" и какво правят с патиците, за да ги угояват никога повече няма да го пипна. Наистина е потресаваща гледка.
Андрей Куртенков
Рейтинг: 442 НеутралноДо коментар [#27] от "Infinitum":
Абсолютно съм съгласен, че това е производство жестоко спрямо животните, както и че ако някой има нещо против - това е начина - ми не го яжте - и няма да го произвеждаме - лесно е. А не да се използват заразните болести като довод, за да се ликвидират животните. Точно както и при кампанията срещу "фермите за ценни кожи" непрекъснато повтарят как норките били разпространявали коронавируса. По същия начин - ми не купувайте естествени кожи - и няма да ги произвеждаме - а не да повтаряте дивотии колко опасни били. И това при положение, че производството на кожи от животновъдството очевидно е много по-екологично, отколкото производството на т.нар. изкуствени кожи от нефтопреработващата и химическата промишленост. И изобщо, ако ще се забранява нещо - то трябва да е именно потреблението - Израел забрани не само производството, а едновременно с това - и потреблението на фуа-гра. Разбира се, то и това либертарианско не е, ама поне е логично. Докато, като забраниш производството на нещо в ЕС - то просто ще се изнесе в трети държави - и после ще се внася оттам. Ама това явно е прекалено дълбока идея, както за брюкселските зелки, така и за екогрантоядите.
Petleshev
Рейтинг: 2781 НеутралноДо коментар [#27] от "Infinitum":
Бивш tww09306483.С прасетата какво правят за да ги угояват? Като се заплождат изкуствено крави, какво е? Промишленото селско стопанство си има техники и методи, които не са приятни за гледане от тия, които не са свикнали. Иначе е готино да си активист опънат на дивана пред телевизора или да обясняваш какво не ядеш.
Незнайко в Слънчевия град
Рейтинг: 5192 НеутралноДо коментар [#1] от "ZZ Top":
"Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. БотевКогато се установи заразена с птичи грип птица, се избиват всичките птици в цялата птицеферма, изгарят се в екарисаж, а фермата се дезинфекцира.
Така са си заминали 20 милиона птици, без никой да ги е ял. Не само гъшият дроб, а и традиционните коледни пуйки са жертва на тази епидемия и ще поскъпнат много, ако ги има изобщо по магазините.
serena
Рейтинг: 2232 ГневноДо коментар [#17] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
Веганите "врякат" за всички животни.
Като знам как се "добива" гъшият дроб, нека става все по-скъп, ама много скъп, докато накрая спрат да измъчват птиците.
hill875
Рейтинг: 735 НеутралноВъпрос на вкус, за мен това е най-гадното нещо, което съм опитвал.
serena
Рейтинг: 2232 НеутралноДо коментар [#28] от "Андрей Куртенков":
Съгласна съм със становището ви, че отказът от потребление е единственият адекватен и ефективен начин производството на нещо да бъде драстично намалено или въобще прекратено. Особено ако това нещо е свързано с мъчения за животните.
Проблемът е, че огромната част от хората въобще не се замислят по въпроса, затова е нужно да се говори на тези теми в обществото.
proventuss
Рейтинг: 630 НеутралноВ Германия замразен гъши дроб от Полша е към 6 евро килото.
Някакви хора не са се примирили с агресор, който да потъпчи възможността на едни хора да правят собствения си избор - Просто Кире за Априлското въстаниеbat_plamen
Рейтинг: 4384 НеутралноТази храна нямам спомен да съм ял някога.
comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
Рейтинг: 4375 НеутралноДо коментар [#25] от "Андрей Куртенков":
Хората са направили инвестиции, правят бизнес и се опитват да изкарат нещо. Това ,че еврофранкфоните обожават птични субпродкти и кожи от животинки е причината, ако не се произвеждат у нас ще се отворят работни нови работни места в друга страна, тук и без това никакво производство не върви а само складираме и разпределяме вноса от Китай и Турция. Резултата е едни хиляди тирове които се вият на кервани по цяла България и унищожават пътищата без възвръщаемост за икономиката и бюджета.
Libertarianism is just anarchy for rich people
klecho
Рейтинг: 1535 НеутралноАми, гъшият дроб дава вид на продукт със силно неаластично търсене. Като намалява световното производство, цените се вдигат. Сиреч, ситуацията описана в статията е напълно логична. Вместо смешен плач, един производител трябва да инвестира в опазване на гъските си от зарази- така, в един момент може да реализира многократно по-високи печалби. А ако не се получи, сменя попрището, никой не му е виновен за издънката, най-малко данъкоплатецът. Все пак, трябва да се отчита, че нищо не е вечно- в близкото минало в България се изкарваха сериозни пари от билки и гъби, сега и двете поприща са практически мъртви. Като се каже гъвкавост, не се има предвид да се направи заден мост.
bistr
Рейтинг: 1224 НеутралноДо коментар [#8] от "Ramon Asvalda":
До коментар [#16] от "dedoliben":
интересно - уважаваният Дневник най-после като че ли понамали политико-пропагандистките материали от Дуйче Веле, но пък днес Т. Димитрова ни занимава с гъши дроб и с криптовалути... теми за богатата - и финансово, и духовно аудитория на Дневник ?
comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
Рейтинг: 4375 НеутралноМного е по-вкусно ако си е обикновен дроб от домашна разхождаща се гъска, която не е угоявана специално за да и стане по-голям черния дроб. Богаташите не си купуват скъп дроб от модни ресторанти и евробакалии , хапват си само домашни гъски от собствени имения или малки ферми! Libertarianism is just anarchy for rich people
proventuss
Рейтинг: 630 ВеселоСетих се за вица, колко милиционера са нужни за една порция мозък от милиционер......
Някакви хора не са се примирили с агресор, който да потъпчи възможността на едни хора да правят собствения си избор - Просто Кире за Априлското въстаниеБаличея
Рейтинг: 633 НеутралноФорумното мнозинство е съгласно по две неща: веганите са лоши хора и съвременното производството на гъши дроб е неетично.
Оксиморон?
Ранмакан от Манве
Рейтинг: 436 НеутралноОчакваме подробни статии за повишаването на цените на роялите и суперлукосзните коли, като "Ролс Ройс". Все неща от първостепенна важност.
Johnnie Glupavia
Рейтинг: 66 НеутралноНикога не съм гледал на гъшия дроб като луксозен продукт или на Дневник като компетентна журналистика....
Слава на Украйна! Слава на героите!stoiank
Рейтинг: 1213 НеутралноДо коментар [#43] от "Johnnie Glupavia":
С новите му цени си е “луксозен” отвсякъде. Не знам колегата къде го вижда за €6, но в момента е между 50-100 лв/кг. И както избиха милиони патици не вярвам скоро да поевтинее. Да не говорим, че много трудно нещо достигнало някаква цена поевтинява. Има си много здравословни плюсове и дробът, и магрето но, цените отидоха в небето.
Относно зелените, няма как човечеството да расте с милиарди и всички да се храним с яйца от “свободни кокошки”….
Ако може да си го позволим добре, но за масовия потребител всичко ще е “по-добре да не знаеш как е правено и какво има в него”.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
Sabbath
Рейтинг: 1085 ГневноДо коментар [#29] от "Petleshev":
" Като се заплождат изкуствено крави, какво е?"
Жив садизъм ! Цяла година им опъват вимето,без дори ,да видят бик-оплождането им е изкуствено.После защо гледали тъжно.
serena
Рейтинг: 2232 ГневноДо коментар [#36] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
Не може да се тълкува като нормален бизнес такъв, основан на мъченията и смъртта на живи същества, които заслужават да си живеят живота без да бъдат измъчвани точно толкова, колкото и ние хората.
pontius_glarus
Рейтинг: 3350 НеутралноДо 34:"proventuss"]В Германия замразен гъши дроб от Полша е към 6 евро килото...."
опитай нещо по-тъпо да напишеш!
pontius_glarus
Рейтинг: 3350 НеутралноДо коментар [#44] от "stoiank":
тая седмица видях в Лидл пакетче магре на промоция (ликвидация), посегнах, огледах го и го оставих - 200г за около 12 лв, или нещо подобно. За Коледа имам едно бурганче със 180г, за друго ще мисля по-нататък
proventuss
Рейтинг: 630 НеутралноДо коментар [#48] от "pontius_glarus":
Някакви хора не са се примирили с агресор, който да потъпчи възможността на едни хора да правят собствения си избор - Просто Кире за Априлското въстаниеЕто, убеди се сам:
https://www.supermarktcheck.de/product/87216-ami-gaenseleber
stoiank
Рейтинг: 1213 ЛюбопитноДо коментар [#50] от "proventuss":
Това 09 2015 кога е произведено ли е?
Защото по моя календар сме 2022.
cto591144385
Рейтинг: 352 НеутралноДо коментар [#35] от "bat_plamen":
Нищо не си загубил... Аз обаче отказах чевения хайвер по обективни причини....
pontius_glarus
Рейтинг: 3350 НеутралноДо коментар [#50] от "proventuss":
Фоа гра, както Gänsestopfleber, Stopfleber означава "угоен гъши дроб", а не просто "гъши дроб". Фоа гра се получава при насилствено хранене (угояване) на патките (гъските), с едни тръби им пълнят гушите с царевица, което претоварва черния им дроб, който дегенерира и увеличава обема си няколкократно (над 1 кг), и вкусът е съвсем различен.
gaenseleber е просто гъши, или патешко дробче, като пилешкото.
Във Франция килограм суров фоа гра е 50, 60 €, че и пове, а бурканчето със 180 г термично обработен (с добавен коняк, арманяк и т.н.) е между 14 и 20 €. Говорим за 2 съседни държави.
Фоа гра, не бъркай с пастет гъши дроб!
Между другото не съм сигурен че във Франция все още се угояват патки и гъски, тъй като е имало протести заради жестокото отношение към животните (угояването им). Френските компании са изнесли тази дейност в други страни на Съюза, включ и у нас.
https://www.mabonneviande.com/le-foie-gras-de-canard-et-ses-specialites/42-foie-gras-de-canard-cru-extra-pour-conserves-igp-sud-ouest-france.html
pontius_glarus
Рейтинг: 3350 НеутралноВ Метро и Кауфланд го има в стъклени бурканчета по 180 г. с винтови капачки (около 12-13 лв), и едни с по-сложно затваряне (отварянето още по-сложно), към 18-20 лв. Препоръчвам първия модел (не само че са по-евтини, но и с по-малко мазнини) - всеки може да си позволи нещо малко по-изискано (и малко по-скъпо) за Коледа или Нова година. С бяло вино! (може розе, но не с червено)
pontius_glarus
Рейтинг: 3350 НеутралноДо коментар [#35] от "bat_plamen":
Винаги има и първи път. По нашите земи обикновено се отнасяме с лека насмешка над френската или италианска кухня, само дето в белия свят е прието, че най-хубавата храна е в страните от бившия римски свят (Италия, Франция, Испания, Португалия), а във Франция кулинарията е като религия.
vicky sole
Рейтинг: 15 Неутралносъвет: не го яжте това, почти чист холестерол е освен всички останали проблеми които има и в добиването му...(мойто мнение)
pontius_glarus
Рейтинг: 3350 НеутралноДо коментар [#54] от "pontius_glarus":
не разбрах за минуса. Между другото рекламирах български фоа гра.
k_
Рейтинг: 2662 НеутралноВерно е малко фъципръци.
Тоя прословут деликатес го опитах за пръв път през късния соц когато вуйчо беше взел около 100 гъски в салмата на баба в едно малко село да ги "гуши да джигер".
Баба патки си гледаши по едно мътило и си ходеха по кабата и реката, по нова година ни пращаше по една заклана и в тендежарата със зеле.
Много ни беше страх от гъсока, защото беше агресивен - съскаше и ни казваха че ако ни хване ще ни скъса чурките.
Та, вуйчо донесе от някъде стотина гъсета и каза че щял да ги гуши за джигер и щели да му дадат долари (през късния соц наистина даваха долари за разни неща на селяните - за гушене, за краставички корнишони и пр, ама да не се отнасям).
С гъсетата му дадоха и много царевица и вуйчо каза на баба изобщо да не си мисли да я дава на прасето или другата гад в двора, защото била със специални химикали и само за неговите гъсета.
Донесе някакви телени касетки, сложи гъсетата вътре по едно в касетка и започна да им дава от царевицата.
Гъсетата растяха бързо, той слага царевица - те кълват и растат. Направи им и система да пията водичка, ама от клетките не ги пуща да излизат изобщо.
Гъсетата пораснаха за месец и нещо и изпълниха кафезите и като че ли позагубиха апетит.
И тогава започна страшното.
Вуйчо домъкна една машинка за месо, сложи й маркуч и започна с гушенето:
По два пъти на ден гъската се вади от тясната клетка, слага се в щайга и с маркуча и машинката за месо въртяна ръчно й се пълни гушата със специалната царевица, докато поеме и се поставя обрано в тясната клетка.
И така със всички стотина гъски една по една.
Тази операция се прави около десетина (може да са били повече) дена докато гъските започнат да умират.Тук беше много да се уцели момента и закарат точно навреме в изкупвателния пункт, което се беше някаква кланица де.
От така гушена гъска се вадело около 2кг джигер, за който получавал еди колко си долара.
Целото село се извърви да гледа и цъка с език на тоя нов бизнес с който межеха да се докарат допълнитени доходи освен стотинките трудоден в текезесето.
Тогава за пръв път ядох гъши дроб.
Нищо особено не ми се видя.
После имах възможност да ям това нещо приготвено във френски ресторанти по Света, дори и в първата (първата, не бизнес! - да се фръцна и аз) класа на Еър Франс дори, ама най-вкусен го правеха в Сливен и Ямбол по едно време.
Тогава някакъв патарник с бизнес идея за гуши гъски (в Сунгрларе май беше) нещо започнали да му връщат джигера от Франция и тогава всички капанчета в Сливен, Ямбол и околните села бяха заляти с гъши дроб и местните готвачи бяха си развинтитили фантазията какви мезета могат да направят от тоя изпаднал им в ръцете материал.
В момента има една ферма около Хасково, където може да се купи на цена поне два пъти по-ниска цена отколкото веригите в София, ама не всеки път имат.
Който си пада по него да се понитересува и може да си купи, ако има път натам.
Да ги потърси в гугъла.