Догодина "Лукойл Нефтохим" щял да внесе 700 млн. лв. данъци в държавния бюджет

Догодина "Лукойл Нефтохим" щял да внесе 700 млн. лв. данъци в държавния бюджет

© Георги КожухаровОт началото на 2023 г. бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" ще прехвърли цялата си икономическа дейност в България, което означава, че ще плаща изцяло данъците си в българския държавен бюджет. Това обяви служебният вицепремиер по икономическата политика Христо Алексиев по време на съвместна пресконференция в Министерския съвет с ръководни кадри на "Лукойл България" и на рафинерията.


"Приключихме много важна среща с "Лукойл Нефтохим България". Днес постигнахме много важна стъпка - от 1 януари 2023 г. да прехвърлят цялото производство, приходи и данъци да бъдат плащани в България, а не както беше досега - в Холандия или Швейцария. Смятаме, че това е резултат от диалога и общите усилия, които положихме заедно", увери Алексиев.


Обясни, че разчетите на правителството показвали, че след прилагане на регламента за изземване на свръхпечалбите и законодателните промени, които служебният кабинет е предложил в Народното събрание, можело да се разчита, че тази година "Лукойл Нефтохим" ще внесе в държавния бюджет около 100 млн. лв. данък печалба, а догодина - около 700 млн. лв. През 2021 г. рафинерията е внесла 3.5 млн. лв. данък печалба.


За премиера петролното ембарго засяга само руския нефт, не продуктите от него
За премиера петролното ембарго засяга само руския нефт, не продуктите от него
Реализирането на всичко това обаче е под условие и то не едно, както се разбра от думите на изпълнителния директор на "Лукойл Нефтохим" Илшат Шарафутдинов. Първо, ако не се въведат ограничения за износа на нефтопродукти от бургаската рафинерия, защото по думите му в момента около 50-55% от произведената продукция се изнася, т.е. заводът не можел да работи, ако спре износа.


"Ако се въведат ограниченията, обмисляме затваряне на рафинерията. Пълним си складовете и затваряме", предупреди шефът на бургаската рафинерия и допълни, че за внасянето на 700 млн. лв. данъци има и друго условие - благоприятна международна конюнктура.


Във връзка с ограниченията за износа на нефтопродукти служебният кабинет трябва да отмени постановлението на правителството на Кирил Петков, което забранява износа на горива, произведени от рафинерията, така че компанията да продължи да работи в досегашния режим до изтичането на срока на дерогацията на 31 декември 2024 г.


Освен това по думите на Шарафутдинов тази година "Лукойл Нефтохим Бургас" ще има рекорден обем преработен нефт - до декември 6.6 млн. т нефт и 7.1 млн. т до края на година. Това също е условие на рафинерията, за да плати споменатата от Алексиев сума като данък печалба - да работи при максимална натовареност, като ползва за суровина руския петрол "Уралс".


Отбеляза, че са провели "конструктивни преговори" с правителството и посочи, че смятали, че е справедливо данъците от дейността на компаниите да остават в България.


"Заводът в Бургас работи по тази схема от 2020 г., за да може финансовите приходи да остават в България. Икономическата реалност оттогава не позволяваше да има такава свърхпечалба. След промяна на бизнес схемата на предприятието трябва да си даваме сметка, че е важно да се запазят макроикономическите условия - такива, каквито имаме днес", допълни шефът на "Лукойл Нефтохим".


От своя страна икономическият министър Никола Стоянов подчерта, че споразумението, което е постигнато днес, отваряло вратата в българския бюджет да влизат повече данъци, както и за облагане на свръхпечалбите. Според него това щяло да доведе до трайно разрешаване на проблемите с горивата и техните цени.


Износът на петролни продукти от руски нефт бил разрешен


Алексиев увери, че правителството много внимателно е прочело директивите на Европейската комисия за вноса на руски петрол след наложеното ембарго за внос на руски петрол в ЕС заради войната на Русия в Украйна.

"Реекспортът на суров петрол остава абсолютно забранен, но износът на петролните продукти е разрешен", настоя Алексиев и допълни, че тези продукти са български.


Увери, че това щяло да помогне на българското външнотърговско салдо и от вносител България щяла да стане износител на горива. "Това ще помогне и на приходите в бюджета. Ние имаме най-ниските цени на горива в ЕС, включително и спрямо тези на Сърбия и в Гърция", каза Алексиев и обясни, че правителството облага разликата в цената между сортовете "Брент" и "Уралс".


Може ли България да препродава ембаргов петрол: всички отговори за изключението от санкциите
Може ли България да препродава ембаргов петрол: всички отговори за изключението от санкциите

"В решението няма нищо политическо, то е чисто икономическо, защо да не се възползваме от дерогацията, за която се е преборило редовното правителство", изтъкна още Алексиев.


От своя страна заместник-министърът на финансите Людмила Петкова заяви, че нефтопродуктите, произведени от руския сорт петрол "Уралс", ще са с произход България и може да се изнасят.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK