Рекорден ръст на печалбата е отбелязал ВЕИ секторът през 2021 г.

Рекорден ръст на печалбата е отбелязал ВЕИ секторът през 2021 г.

© Цветелина Белутова, КапиталВЕИ (възобновяеми енергийни източници) секторът в България е отбелязал рекорден ръст на нетната печалбата от 60.4% през 2021 г., достигайки 284.5 млн. евро. Това показва ежегодният анализ на индустрията, изготвен от агенцията за бизнес новини и анализи SeeNews и адвокатско дружество "Гугушев и партньори".


Анализът обхваща 1869 местни компании, занимаващи се с експлоатация, поддръжка, строителство, инженеринг и/или разработване на проекти за електроцентрали, генериращи възобновяема енергия, както и с производство на батерии, двигатели, турбини и друго оборудване за възобновяеми енергийни съоръжения.


ВЕИ за собствено ползване - шанс за енергийно оцеляване на социални каузи с ограничен бюджет
ВЕИ за собствено ползване - шанс за енергийно оцеляване на социални каузи с ограничен бюджет


Благодарение на повишеното търсене на алтернативни енергийни източници, както и покачването на цените на електроенергията, оперативните приходи в сектора скачат с 41% до 1.5 млрд. евро през 2021 г. Динамичността в броя на новосъздадени компании сочи към нов пик - през 2020 г. са създадени 172 нови ВЕИ компании, а през 2021 г. - 153. Тези числа почти съвпадат с отчетените в периода 2008-2012 г., когато инвестиционната активност в сектора на възобновяемата енергия в България процъфтява.
След стагнацията, отбелязана през 2020 г. в броя на заетите, през 2021 г. служителите се увеличават с 3.1% до 5058 души. Сегментът на строителство, инженеринг и/или разработване на ВЕИ проекти бележи най-голям ръст в броя на служителите - 26.6% в сравнение с 2020 г. Това покачване потвърждава тенденцията за засилен интерес към алтернативните източници и изготвянето на проекти в последните години.


Енергийната комисия направи крачка към използването на енергия от морския вятър
Енергийната комисия направи крачка към използването на енергия от морския вятър

Що се отнася до разходите за заплати на ВЕИ компаниите, през 2021 г. те са се увеличили с 18.5%. Осигурителните вноски на бранша следват тенденцията и също са се увеличили с 11% на годишна база. Прави впечатление, че разходите за заплати и осигурителни вноски изпреварват ръста на заетостта в сектора.


Германия и Италия продължават да бъдат водещите чуждестранни инвеститори в сектора на възобновяемата енергия в България, като близо една от всеки три компании има германска или италианска компания майка. Същевременно италиански инвеститори не са направили нито една нова инвестиция през 2021 г., докато Германия отбелязва една нова инвестиция. Топ 10 на чуждестранните инвеститори се допълват от компании от Австрия, Чехия, Гърция, Люксембург, Унгария, Франция, Кипър и Турция.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK