ДПС внесе законопроект, забраняващ износа на руски нефт и продукти от преработката

Лидерът на ДПС и парламентарната група Мустафа Карадайъ каза пред медиите в парламента, че още по време на заседание на парламентарната комисия по енергетиката групата е обявила тази законодателна инициатива, но прочел в някои медии, че ДПС подкрепяла износа.

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Лидерът на ДПС и парламентарната група Мустафа Карадайъ каза пред медиите в парламента, че още по време на заседание на парламентарната комисия по енергетиката групата е обявила тази законодателна инициатива, но прочел в някои медии, че ДПС подкрепяла износа.Движението за права и свободи (ДПС) внесе законопроект, който забранява износа на суров нефт с произход от Русия, както и продуктите, получени от преработката му в България. Предлага се тези разпоредби да заработят от 5 декември, когато влиза в сила забраната на ЕС за внос на петрол и петролни продукти от Русия, и да действа до края на 2024 г., до когато България е получила отсрочка (дерогация).


Брюксел: България получи изключение за руския петрол, за да се снабдява, не да препродава
Брюксел: България получи изключение за руския петрол, за да се снабдява, не да препродава


Преди ден "Лукойл Нефтохим" постави условие на българското правителство да му се позволи да изнася преработени в България петролни продукти с аргумента, че част от тях нямат пазар в България, а ограничаване на мощностите на рафинерията само до нуждите на вътрешния пазар би направило производството неефективно и съответно би оскъпило горивата. До преди ден служебният кабинет споделяше възгледа на компания за това, че преработеният в България продукт вече е български и следователно не подлежи на европейски санкции. Сигналите от Брюксел обаче са за обратното - че дерогацията е предоставена на България, за да задоволи потребностите на българските граждани, а не за да осигурява печалби за руската компания - майка.


Кабинетът ще разговаря с Брюксел за износа на нефтопродукти от руски суров петрол
Кабинетът ще разговаря с Брюксел за износа на нефтопродукти от руски суров петролЗаконопроектът на ДПС предвижда вносителите на суров нефт и нефтопродукти от Русия да обявяват това пред митниците седем дни по-рано. Вносът ще се разрешава само след като дължимият ДДС и акцизи са платени.


Друга разпоредба, предложена от ДПС, въвежда и 33-процентно облагане на свръхпечалбите.


Законопроектът предвижда глобите за нарушителите да са между 20 хил. и 50 хил. лв., а при повторно нарушение - десет пъти по-големи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK