Проектът за петролопровод Александруполис - Бургас се обсъжда отново, обяви гръцки министър

пристанище Бургас

© Цветелина Белутова, Капитал

пристанище БургасГръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас потвърди, че между Гърция и България има дискусии за възобновяване на проекта за петролопровод между Бургас и Александруполис.


Пред икономическото издание "Икономикос тахидромос" Скрекас каза: "България ни предложи този конкретен проект и ние се намираме в процес на разговори". Той допълни, че "транспортът на петрол ще се извършва от (крайната) точка на петролопровода в Александруполис, а количествата ще се транспортират до Бургас в България".


За първи път въпросът за рестартиране на проекта, договорен преди 15 години между Русия, Гърция и България, но по-късно прекратен, беше повдигнат тази седмица от българския министър на енергетиката Росен Христов на среща на енергийните министри на балканските страни в Атина.
Във вторник президентът Румен Радев също заяви, че трябва да се мисли за възобновяване на проекта за петролопровод Бургас-Александруполис, но в обратна посока - Александруполис-Бургас, защото заради геополитическите промени "Нефтохим" няма да може да получава руски нефт, а превозът през Босфора предполага високи разходи и големи забавяния.


Новината идва на фона на декларираното намерение на "Лукойл Нефтохим Бургас" да плаща всичките си данъци в България. Условието обаче е произведената от руски петрол продукция да се изнася. Българското правителство в момента търси мнение от Европейската комисия дали това не нарушава петролното ембарго срещу Русия

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK