Заради нагнетения скъп газ в Чирен цената за декември ще е по-висока

КЕВР Иван Иванов

© Анелия Николова

КЕВР Иван ИвановЗаради запълването на хранилището в Чирен със скъп газ през лятото сега цената за декември ще бъде по-висока от ноемврийската, но все още има резерви, които да я свалят спрямо искането на "Булгаргаз". Това се разбра по време на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Цената, утвърждавана от регулатора, се формира от няколко елемента, сред които и стойността на суровината в хранилището. То бе запълвано постепенно през лятото, когато природният газ в цяла Европа бе много скъп.


Към днешната дата цената на природния газ за декември се запазва на нивата от 145.87 лева за мегаватчас (MWh) - без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това каза директорът на Дирекция "Търговия с природен газ" Веселин Синабов в "Булгаргаз" по време на заседанието за обсъждане на доклада на дружеството. "Не очакваме значителни изменения към 1 декември, когато ще бъде внесено окончателното заявление", добави той, цитиран от БТА.


Председателят на КЕВР очаква и цената на природния газ през януари да бъде още малко по-висока. Въпреки това тя няма да има нищо общо с цената от 353 лева за мегаватчас, която беше през септември, успокои той. Иванов е направил паралелни изчисления, които показват, че ако сега "Булгаргаз" беше купувал природен газ от руската компания "Газпром експорт", предложената днес цена щеше да бъде 157.20 лева за мегаватчас, а не 145.87 лева.
Действащата в момента цена е 123.01 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това означава, че, ако регулаторът одобри поисканата от обществения доставчик цена, през декември синьото гориво ще поскъпне с 18.58 процента.


Председателят на КЕВР Иван Иванов обаче обърна внимание, че има известно намаление на цената на европейските газови борси, което, макар и малко, се надява да се потвърди на 1 декември сутринта. Иванов отбеляза, че природният газ можеше да бъде по-евтин, ако не беше високата цена на синьото гориво, което се съхранява в подземното газохранилище в Чирен. Причината е, че периодът, когато в него беше нагнетено основното количество природен газ, съвпадаше с най-високите цени на синьото гориво през август и септември.


Оказа се, че за декември от всичките сегменти, по които се формира миксът на цената на природния газ, цената от Чирен е най-висока.Иван Иванов добави, че е напълно нормално с настъпване на отоплителния сезон и голямото количество природен газ, което се консумира преди всичко от топлофикационните дружества, цената на синьото гориво да се повиши. Той даде за пример с "Топлофикация София", която консумира почти една четвърт от количествата природен газ, които се купуват.


Окончателното решение за цената на газа за декември ще бъде взето на закрито заседание на 1 декември.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK