Одобряването от парламента на сумите за пътна поддръжка е отменено със задна дата

Одобряването от парламента на сумите за пътна поддръжка е отменено със задна дата

© Мария Съботинова, КапиталКонституционният съд (КС) единодушно обяви за противоречащо на конституцията решение на 47-то Народно събрание от април тази година, с което фирмите за пътна поддръжка трябваше да получат 50% от дължимото им, а останалото да се изплати след като извършената работа бъде потвърдена и одобрена в парламента.С произнасянето на конституционните съдии решението на парламента става невалидно от момента на приемането му, тоест се заличава със задна дата, разяснява сайтът за правни новини news.lex.bg. Това означава, че споровете между пътните фирми и агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за реално извършените дейности и дължимите плащания да бъдат разрешени от съда, а фирмите да предявят искания за евентуалните вреди, понесени в резултат от парламентарното решение, коментира изданието.


През април, при управлението на четирипартийното правителство с премиер Кирил Петков, с отмененото сега решение беше търсен начин от една страна фирмите да получат финансиране по сключените с държавата договори, а от друга - да се засили контролът върху възложените им дейности и тяхното изпълнение. До това се стигна след като при управлението на ГЕРБ бяха наддоговорени, но неподплатени финансово, дейности за над 1 млрд. лева. Ресорното Министерство на регионалното развитие, управлявано от Гроздан Караджов от квотата на "Има такъв народ", настояваше за разплащане с компаниите, а "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП - за гаранции, че ще бъде платено само действително свършеното.


Парламентът реши: пътните строители най-накрая ще си получат парите
Парламентът реши: пътните строители най-накрая ще си получат паритеВъпреки противоречията в управляващата коалиция и възраженията на опозицията в крайна сметка решението все пак беше прието, но депутатите от ГЕРБ го атакуваха в Конституционния съд. Според тях то нарушава принципа на разделение на властите като законодателният орган иззема правомощия на изпълнителната власт. Освен това според ГЕРБ решението прегражда пътя към съдебна защита на добросъвестните контрагенти на АПИ, тъй като дали ще получат парите си зависи от депутатите.


Предстои Конституционният съд да обяви мотивите си. Докладчик по делото е проф. Атанас Семов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK