С произведени мебели за 600 млн. долара България е 55-а в света

С произведени мебели за 600 млн. долара България е 55-а в света

© Цветелина Белутова, КапиталБългария се намира на 55-о място в света по производство на мебели за 2021 г., а по износ - на 38-о място, съобщиха от Браншова камара на дървообработващата и мебелна промишленост. През миналата година е била произведена продукция за 600 млн. долара.


Над 85% от българските мебели отиват за износ заради доброто съотношение между качество и цена. Българска продукция се изнася основно за Румъния, Гърция, Франция, Германия, Чехия, Дания, Нидерландия и др.


По потребление на мебели България заема 66-о място в света за 2021 г. с оборот близо 420 млн. долара. Основно мебели в страната през миналата година са се внасяли от Китай, Полша, Турция, Германия, Италия, Румъния, Украйна и др.


Според актуалната статистика на браншовата камара в няколко години Европа се задържа на второ място с 23% от световната продукция. В топ 5 на производителите на Стария континент влизат страни като Италия, Германия, Полша, Великобритания и Франция. Производството на мебели в света за 2021 г. се оценява на 513 млрд. долара, което е с 16.8% ръст спрямо година по-рано. Сред най-големите производители в световен мащаб са: Китай, САЩ, Германия, Италия, Виетнам, Индия, Полша и др.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK