Мениджърите са оптимистични за бизнеса си, но прогнозират поскъпване

Най-оптимистични са мениджърите в търговията на дребно.

© Лили Тоушек

Най-оптимистични са мениджърите в търговията на дребно.Бизнес климатът се подобрява през ноември във всички сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги. Несигурната среда е основен източник на безпокойство за мениджърите като очакванията им са за повишение на цените през декември, януари и февруари. Това сочат данни от анкетата на Националния статистически институт сред собственици и ръководители на компании.


През ноември 2022 г. общият показател на бизнес климата се покачва с 3.5 пункта в сравнение с предходния месец. По сектори увеличението е

  • в търговията на дребно - с 8.7 пункта;
  • в услугите - с 5.3 пункта;
  • в строителството - с 2.2 пункта;
  • в промишлеността - с 0.8 пункта

Бизнес климатът по месеци (общо):
Мениджърите са оптимистични за бизнеса си, но прогнозират поскъпване

© НСИ,


Увеличава се производствената активност в промишлеността


Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се увеличава с 0.8 пункта, което се дължи на по-благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Подобряват се и прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца .
Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават основните пречки за дейността на предприятията, макар през последния месец да се отчита намаление на негативното им влияние.


Очакванията на мениджърите са през следващите три месеца продукцията на индустриалните компании да поскъпва.


Въпреки идващата зима поръчките в строителството растат


Въпреки навлизането в зимните месеци, когато традиционно строителната дейност затихва, сега оценките на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на компаниите им се подобрява, а очакванията им за следващите шест месеца са благоприятни. Анкетата регистрира и известно увеличение на получените нови поръчки през последния месец. Така показателят на бизнес климата в сектора нараства с 2.2 пункта спрямо октомври.


Най-значителни проблеми в сектора продължават да бъдат несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила. Затова близо половината от мениджърите очакват до края на февруари продажните цени да се повишават.


В търговията на дребно продажбите растат


В търговията на дребно мениджърите са най-оптимистични предколедно, очаквайки увеличение на продажбите и поръчките към доставчиците. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се
покачва с 8.7 пункта.


И в търговската мрежа несигурната среда остава основен фактор за ограничаване на дейността, съпътствана от засилваща се конкуренция в бранша и недостатъчно търсене.


Една трета от търговците очакват цените да продължат да растат през следващите три месеца.


Търсенето на услуги се повишава


Благоприятните оценки и очаквания за повишено търсене на услуги повишават бизнес климата в сектора с 5.3 пункта спрямо октомври. Най-съществените затруднения за бизнеса продължават да са свързани с несигурната икономическа среда, недостига на работна сила и конкуренцията в бранша.


Прогнозите на мениджърите са за известно увеличение на цените през следващите три месеца.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK