Гълъб Донев защити кабинета от нападките на депутатите заради невнесения бюджет

Гълъб Донев защити кабинета от нападките на депутатите заради невнесения бюджет

© Георги КожухаровСлужебният премиер Гълъб Донев защити политиката на правителството от нападките на редица депутати заради това, че вместо да внесе проектобюджет за 2023 г. предлага удължаване действието на настоящия, както и на този за държавното обществено осигуряване и за здраве.


Парламентът заседава извънредно, за да разгледа трите проекта, внесени от правителството.


Удобно е да се атакува служебното правителство в момент, когато прави всичко възможно, за да минимизира ефектите от кризите, в които завари страната на 2 август т.г., обяви Гълъб Донев. Това, което служебното правителство направи и ще продължи, докато не се излъчи редовен кабинет, е да се гарантира сигурността на хората, увери той.
Посочи, че почти всички партии са призовавали кабинетът да не внася проект за държавен бюджет, но като се видяло, че няма обединение в парламента, което да излъчи чрез бюджета политиките, които да следва в средносрочна перспектива, са започнали "да пеят друга песен" - служебното правителство да внесе проекти на трите бюджета.


Увери гражданите, че няма да са на студено и тъмно тази зима, защото това го гарантира служебното правителство с организираните доставки на газ. Посочи отново, че цените на газа са спаднали благодарение на действията на служебния кабинет и българите плащат най-ниската цена в Европа. А освен това са продължени компенсациите за бизнеса заради скъпите ток и газ. В допълнение със 70 хил. души са увеличени тези, които ще получат енергийни помощи извън тези 300 хил., които досега са получавали.


Служебното правителство е това, което работи за понижение на цените на горивата и те спаднаха. Работи по гарантиране на увеличението на доходите, завари множество кризи, които разрешава, изреди Донев. "И аз не мога да си позволя лукса от най-високата трибуна в държавата да слушам упреци към това, което е направило служебното правителство, то разреши всички кризи и проблеми, които бяха заварени. Не може да бъде обвинявано за неща, които не зависят от него", допълни той.


В началото на дебатите Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" обвини "кабинета на президента Радев", че отказва да изпълни конституционните си задължения да внесе бюджет, който отговаря на актуалната макроикономическа и геополотическа обстановка. Вместо това е избрал да води пропагандна кампания като заплашва гражданите с голям бюджетен дефицит и др. Обяви, че няма как като се надценят разходите с 10 млрд. лв. и се подценят приходите с 4 млрд. лв. да излезе сметката. Такава е оценката на партията му за проектобюджета, който Министерството на финансите представи, но не внесе и който бе с 6% бюджетен дефицит.


Обяви, че подходът на служебния кабинет означава замразяване на доходите догодина, на стимулите за млади семейства, на социалната политика. Освен това очаква силен негативен ефект върху здравната и осигурителната система.


Не е късно, оттеглете проекта


Бившият финансов министър Асен Василев, който е противник на удължаването на бюджета, призова правителството да оттегли проектите си преди да бъдат приети на първо четене, когато вече ще е късно. Аргументът му е, че между първо и второ четени ще бъдат внесени куп предложения за още разходи, без да има заложен дефицит, с който да се борави.


Малко преди него Корнелия Нинова от БСП тъкмо това каза, че партията й не подкрепя удължаване на бюджета, но ще подкрепи проектите, за да има възможност да внесе своите социални предложения, които са свързани тъкмо с допълнителни разходи. "И да има, и да няма правителство - бюджет трябва да има. Не може да оставим държавата в несигурност, а хората, при тази инфлация и увеличение на цените, със замразени доходи", обяви тя.

Гълъб Донев защити кабинета от нападките на депутатите заради невнесения бюджет

© Георги Кожухаров


По време на изказването й размени реплики с Настимир Ананиев, "Продължаваме промяната", като изрази удивление, че партията не се гнуси да гласува с мафията и статуквото за оръжейна помощ за Украйна, а сега демонстрира това, когато става дума за удължаване на бюджета. Тя се обърна към избирателите, че подкрепя удължаването тъкмо за да може да внесе БСП своите предложения.


След нея Асен Василев прогнозира, че е много вероятно с удължения бюджет да се работи до средата на идната година, което ще направи много трудна работата на служебния кабинет по излизане на пазарите.


След почивка депутатите продължиха дебатите като не бе прието предложението гласуването да се отложи за сряда.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK