Удължен е търгът за доставка на газ до 2034 г., а този до края на 2023 г. е прекратен

Деница Златева, изпълнителен директор на "Булгаргаз"

© Лили Тоушек

Деница Златева, изпълнителен директор на "Булгаргаз"Държавният доставчик "Булгаргаз" е прекратил търга за доставка на природен газ по тръбопровод за времето от 1 ноември 2022 г. до 31 декември 2023 г. Едновременно с това е удължен срокът за подаване на обвързващи оферти за доставка на втечнен газ за десет години - от 2024 до 2034 г., съобщи "Медиапул" като се позовава изпълнителния директор на компанията Деница Златева.Десетгодишният търг, обявен през септември, е удължен с две седмици заради внесено от ГЕРБ на 24 октомври в Народното събрание проекторешение за същото - парламентът да задължи изпълнителната власт чрез търг да осигури неруски природен газ за 10 г., информира изданието. Проекторешението е внесено на 24 октомври, а търгът на "Булгаргаз" - на 21 септември. Държавната компания решила да изчака какво ще решат депутатите, а междувременно партията на Бойко Борисов оттеглила предложението си, се казва в публикацията. Това обаче все още не е отбелязано в деловодната система на парламента, но проекторешението не е и включвано в дневния ред на енергийната комисия, председателствана от ГЕРБ. В крайна сметка сроковете на търга били изместени с две седмици, а доставчиците се очаква да станат известни през февруари.


Държавата ще обяви няколко търга за доставка на газ
Държавата ще обяви няколко търга за доставка на газИзпълнителният директор поясни пред изданието, че решението за отказ от първата процедура - за тръбен газ, е взето, защото двама от общо тримата кандидати били дисквалифицирани. Единственият останал претендент пък оферирал количества само за някои от месеците, а не за целия период. Освен това ноември изтекъл, а за декември междувременно бил проведен друг търг. Според Златева прекратяването не е проблем, доколкото интересът към доставки на втечнен газ през цялата 2023 г. бил голям.


Тя добави, че в последните два месеца на годината основни доставчици на газ в България ще са гръцките ДЕПА и "Митилинеос".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK