НЕК е сред глобените от регулатора за манипулации на пазара на ток

НЕК е сред глобените от регулатора за манипулации на пазара на ток

© Анелия НиколоваНа закрито заседание на 25 ноември, петък, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е решила да глоби шест търговеца на ток заради установена манипулация на пазара. Мотивът е нарушение на регламент на ЕС, който забранява манипулацията. Сред нарушителите попада и Националната електрическа компания.


Енергийните дружества са :

"Национална електрическа компания" ЕАД
"Интерпром" ЕООД
"Енерджи МТ" ЕАД
"Мост енерджи" АД
"Гранд енерджи дистрибюшън" ЕООД
"Интерелектрик" ЕООД


Установените нарушения са извършени от дружествата през първото шестмесечие на 2019 г. чрез търговски сделки, представляващи пазарна манипулация съгласно разпоредбата на текст от регламента, се посочва в съобщението на комисията.
Конкретният размер на санкциите е определен по методика, заложена в Закона за енергетиката, се посочва още в съобщението, оповестено на сайта на регулатора. Не се посочва в какво се изразява манипулацията и по какъв начин държавната компания участва в нея.


През 2019 г. имаше големи поскъпвания на борсовия ток като бизнесът на няколко пъти даде знак, че има съмнения за манипулации. През февруари 2020 г. дори бяха поискани оставки заради скъпия ток. Бизнесът се усъмни, че в пиковите часове се ограничава предлагането на ток, което изкуствено повишава цената. Имаше и случай на търг, организиран от НЕК, в който голямо количество ток се продаде на само един купувач. Комисията за защита на конкуренцията направи анализ на пазара на ток и не откри нарушения.


За всяка от компаниите санкциите са:


"НЕК" ЕАД - 625 097 лв.
"Интерпром" ЕООД - 336 237 лв.
"Енерджи МТ" ЕАД - 144 984 лв.
"Мост енерджи" АД - 34 289 лв.
"Гранд енерджи дистрибюшън" ЕООД - 27 337 лв.
"Интерелектрик" ЕООД - 90 475 лв.


КЕВР е изпратила сигнал с констатациите си до Софийската градска прокуратура. Решението може да се обжалва пред Административен съд - град София, в 14-дневен срок от съобщаването му.


Повече не се посочва с мотива, че според текст от Закона за енергетиката решенията и протоколите на комисията, свързани с предварително проучване и установяването на нарушение на регламента, не се публикуват на интернет страницата на КЕВР.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK