Енергийната комисия пусна проекта на ДПС за забрана "Лукойл Нефтохим" да изнася продукция

Енергийната комисия пусна проекта на ДПС за забрана "Лукойл Нефтохим" да изнася продукция

© Георги КожухаровПарламентарната комисия по енергетика одобри на първо четене проект, предложен от ДПС, с който се забранява износът от България на нефт и нефтопродукти с произход Русия. Тъй като въпросът е залегнал в европейски регламент, от който България получи временно изключение (дерогация), проектът е за контрол върху прилагането на дерогацията.


Освен това с него се въвежда своевременно облагане с акциз и ДДС на продуктите на "Лукойл Нефтохим", за да може да са финансира с приходите и от тях компенсацията на бизнеса заради високите цени на тока.


По време на заседанието представителите на няколко ведомства - на икономиката, на финансите, на Агенция "Митници", защитиха тезата, че всъщност регламентът на ЕС не забранява износа на горива, получени от преработения руски петрол, защото те са произведени в България, тоест са с произход ЕС.
В допълнение на това вицепремиерът Христо Алексиев обяви, че според всички анализи, пълна забрана за износ на продукти с произход суров петрол от Русия ще има много сериозни и тежки последствия за гражданите, за бизнеса и всички ползватели на петролни продукти.


България използва 3 млн. тона горива и петролни продукти годишно, като от тях 2.5 млн. тона са дизелово гориво, цитира той.


"Тези 2.5 млн. тона се произвеждат в рафинерията в Бургас. В момента България, поради сериозните дефицити на дизел, няма възможност по никакъв начин да го осигурява, освен той да бъде произведен в рафинерията на "Лукойл Нефтохим", посочи той.


Обясни, че ако България иска да осигури това количество дизел за местните потребители, рафинерията трябва да преработи около 6 млн. тона суров петрол, но тя не може да произведе само дизел, а и съпътстващи продукти, част от които дори са забранени за употреба в ЕС. Складовете на рафинерията можели да ги поемат само в рамките на две седмици и ако не могат да ги изнесат, след това тя трябва да спре работа.


"Оттам нататък рафинерията трябва да затвори, защото ако тези продукти не се изнесат и не бъдат освободени, тя няма да има възможност да работи. Това би предизвикало със сигурност липса на горива на българския пазар, изтъкна служебният вицепремиер.


Според него по този въпрос трябва да се продължи комуникацията с Европейската комисия, докато се изчистят всички правни и икономически аспекти.


Отново използва аргумента, че самолетното гориво се произвежда от рафинерията в Бургас. "Това зареждане се третира като вид износ, тогава всички самолети трябва да спрат 4-ти срещу 5-и (декември) и няма как да бъдат заредени с гориво, ако трябва Агенция "Митници" да изпълни тази забрана", заяви още Христо Алексиев.


От 5 декември влизат в сила петролните санкции срещу Русия, от които България получи временно изключение. Вносителите предлагат законът да важи тъкмо от тази дата. Рамадан Аталай обаче коментира, че законопроектът на ДПС няма намерение за спира работата на рафинерията, а целта му е да се спазват правилата. Той изтъкна, че България е получила дерогация за руския петрол, за да може да осигури горива за вътрешния пазар, а не с тях да се търгува навън.


"Обяснява ни се, че можем наистина да изнасяне, но ние внасяме законопроект да забраним всичко, демек да си затворим нефтохима, да страдаме, да дойде контрабандата, да се увеличат цените", коментира Драгомир Стойнев от БСП.


Ивайло Мирчев от парламентарната група на "Демократична България" изтъкна, че няма риск "Лукойл Нефтохим" да спре работа. Допълни, че обединението ще внесе проектозакон, който да позволи на държавата да поеме оперативен контрол над рафинерията като обект от националната сигурност, за да може да се гарантира нейната работа.


Той призова кабинетът да защитава интересите на държавата вместо да приглася на "Лукойл" на пресконференция, визирайки тази преди седмица, на която бе договорено рафинерията веднага да започне да плаща данъци срещу което тя да . продължи да работи с максимален капаците и да изнася продуктите си."Не плашете хората, няма да затвори рафинерията. Пълни глупости са това. В Германия вече бе поет контрол над рафинерия на "Роснефт", на остров Сицилия - се готви", обяви той. "Не може правителството да сяда на една маса с "Лукойл" и те да ни рекетират, че щели да затварят", допълни депутатът.


Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" каза, че правителството трябва да изиска от "Лукойл Нефтохим" план за действие за модернизация след изтичане на дерогацията. Колегата му Радослав Рибарски напомни, че основната причина за искане на дерогацията е било, за да се даде време на компанията да премине към неруски нефт, но в приетия проект на ДПС подобно действие не е залегнало.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK