Енергийната комисия коригира решение за помощите за бизнеса заради скъпия ток

Енергийната комисия коригира решение за помощите за бизнеса заради скъпия ток

© Юлия ЛазароваДепутатите от енергийната комисия ревизираха частично взето вече решение от Народното събрание, свързано с размера на компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока.


След гласуването днес помощта за всички бизнеси, независимо от размера им, ще е с разликата между базова цената от 200 лв. на мегаватчас и средната за месеца.


Първоначално проектът на ГЕРБ предвиждаше компенсациите да бъдат за цената на тока над 250 лв. на мегаватчас. На заседанието на енергийната комисия прагът бе свален на 200 лв. При гласуването на решението в пленарната зала по предложение на Владислав Панев от "Демократична България" бе предложено прагът да зависи от инвестициите във ВЕИ. Той получи подкрепа и се прие, че таванът на практика на цената на тока е 200 лв. само за бизнесите, които инвестират в енергийна ефективност и ВЕИ за собствено ползване. В противен случай таванът за тях остава 250 лева. За ВЕИ инвестициите се иска те да покриват поне 20% от собственото потребление, а за тези в енергийна ефективност - да водят до поне 10% намалено потребление за година. И в двата случая се изисква доказателство с документи.
Впоследствие обаче се оказа, че условията са неизпълними и се наложи решението да бъде ревизирано първо в комисията, а днес и в пленарната зала.


След решението обаче се получили сигнали от бизнеса и позиция на Министерството на енергетиката, че текстът е неизпълним и заради това може да се блокират енергийните помощи за училища, детски градини и други институции. Затова се наложи и решението да бъде променено, като от него отпадат двата режима на помощта и остава за всички компенсация за разликата между 200 лв. за мегаватчас и средната цена на тока за месеца.


Владислав Панев обяви, че наистина не е добра практика да се приемат нови текстове, предложени направо в пленарната зала, за да не се стига до подобни случаи. Отбеляза обаче, че прагът от 200 лв. "не е окей", защото само от разликата между него и варианта той да е 250 лв. държавата ще трябва да плати 1 млрд. лв. в рамките на една година, които би могла да използва за много други неща. А не да се подпомагат компании с милиони печалба.


Представители на бизнеса, които присъстваха на заседанието, обявиха, че пазарът на ток в Европа е изкривен и заради получилата се в резултат на това високата цена на тока от тях се изземват пари, които те са изкарали. Така аргументираха защо не може да се говори за помощи, а за компенсации на бизнеса заради високата цена на електроенергията.


Председателят на стопанската камара Добри Митев дори предупреди преди гласуването, че ако не се приеме този праг от 200 лв. то тогава ще има инфлация като през 90-те години на миналия век. Тогава при управлението на Жан Виденов в България се стигна до хиперинфлация.


Решението, което не е законопроект, ще се приеме само на едно четене и в пленарната зала.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK