Бюджетният дефицит надхвърли 600 млн. лв., приходът от ДДС е по-малко от очакваното

Росица Велкова, министър на финансите

© Надежда Чипева, Капитал

Росица Велкова, министър на финанситеДефицитът по консолидираната фискална програма към края на ноември достига 605 млн. лв. или 0.4% от БВП, сочат предварителните данни на Министерството на финансите.


Положително на приходите се отразяват постъпленията от корпоративен данък, т. к. през месеца изтича крайният срок за внасяне на авансовите вноски за данъка се казва в съобщението. Това според финансистите обаче е индикатор за възможно свръхкомпенсиране на определени сектори от бизнеса, дължащо се преди всичко на широкия обхват на мерките за потребителите на електрическа енергия извън регулирания пазар. Много от предприятията вече прехвърлиха тежестта от високите цени на енергоносителите към крайните
клиенти и домакинствата и липсата на фокус на мерките за изплащане на компенсации доведе до
изкривяване на финансовите им резултати и формиране на значителни печалби, констатира Министерството на финансите.


Едновременно с това заради въвеждането на намалена и нулева ставка на ДДС за доставките на определени стоки и услуги, както и на изпреварващия ръст на ДДС за възстановяване, се очаква неизпълнение на планираните приходи от ДДС за 2022 г. Освен това ръстът на разходите изпреварва ръста на приходите, основно поради по-високи разходи за субсидии, социални плащания, капиталови разходи.
Приходите, помощите и даренията по КФП към ноември 2022 г. се очаква да бъдат в размер на 56.352 млрд. лв. и нарастват със 17.9% спрямо отчетените за същия период на 2021 г.:

  • данъчните постъпления нарастват с 5.43 млрд. лв.
  • неданъчните постъпления нарастват с 3.668 млрд. лв. заради вноските във фонда за енергийна сигурност
  • грантовете от ЕС са по-малко с 525 млн. лв.
Разходите по консолидираната фискална програма (вкл. вноската в бюджета на ЕС) към ноември 2022 г. са в размер на 56.957 млрд. лв. (86.4% от годишния разчет) при 47.141 млрд. лв. година по-рано. Основен принос за нарастването на разходите имат програмите за изплащане на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия поради високите цени на електричеството, е обяснението на министерството.


Най-значително нарастват разходите за субсидии, където се отчитат и компенсациите за фирмите заради скъпия ток. При социалните и здравноосигурителните разходи също се отчита значителен ръст, главно при пенсиите. Заради изплащането на задължения от предходни години към пътностроителните и поддържащите фирми съществено нарастват и разходите за издръжка, завършва съобщението.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK