Петър Андронов: В момента не може да се вярва много на прогнози и сценарии

Петър Андронов: В момента не може да се вярва много на прогнози и сценарии

© Цветелина Белутова, КапиталКога ще свърши войната в Украйна е факторът, който определя всички сценарии за икономиката на Европа догодина. Засега като най-вероятен се смята този, който предвижда мека рецесия. Това коментира Петър Андронов, главен изпълнителен директор в направление "Международни пазари" на KBC Group по време на конференцията "Банките и бизнесът в България през 2023 г.: Пътят към еврозоната", организирана от "Капитал".


Меката и дълбоката рецесия бяха с еднаква вероятност преди месец, което показва, че има силна волатилност на прогнозите, допълни той. Напомни признанието на ЕЦБ, че нейната прогноза за първото тримесечие на годината е най-неточната в цялата й история.


Призова никой да не залага на прогнозните проценти и сценарии, а за себе си каза, че ако преди време е бил предпазлив оптимист с акцент върху оптимист, то сега акцентът е върху предпазлив.
Цитира анализи, според които започващата зима няма да е толкова тежка, колкото се очакваше преди, а по-скоро изпитанията ще бъдат през зимата на следващата година, след като тази в голяма степен вече са компенсирани енергийните проблеми. Излизането на Китай на енергийните азиатски пазари също се очаква да повиши цените.


Посочи, че в Европа се очакват социални протести заради това, че за пръв път исторически има толкова голяма разлика между процента на растеж на заплатите спрямо ръста на инфлацията. Цитира данни, че в Европа разликата между ръста на заплатите и този на инфлацията е 2 процентни пункта, а в Европа тя е 6 процентни пункта. Напомни, че протестите за по-високи доходи в Европа дори не са за това те да са равни на инфлацията, каквото законодателство има в част от европейските страни, а за добавки над нейното равнище.


Централните банки са на кръстопът, но ще продължат да вдигат лихвите, посочи още Андронов. Според него не е основателен оптимизмът на някои среди, че заради последните добри икономически данни за част от Европа Европейската централна банка няма да вдигне лихвите до 3-3.25% през следващата година. Очаква се и Федералният резерв да продължи с повишението до 5.25%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK