Енергийният регулатор определи цената на газа за декември

Енергийният регулатор определи цената на газа за декември

© Цветелина Белутова, КапиталКомисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за декември от 146.09 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена "Булгаргаз" ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издаден лиценз за производство и пренос на топлинна енергия. Повишението е с 18 на сто.


Комисията утвърди цената след анализ на внесените днес от "Булгаргаз" ЕАД актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.


В съобщението на комисията се посочва, че в ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски газ, доставян по интерконектора "България - Гърция". Тези количества покриват около 27% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво, отбелязва комисията. В същото време в сметката за декември влиза скъпият газ, нагнетен в Чирен през лятото, което е и причината за повишението на цената за декември в сравнение с предходните два месеца.
След преглед на заявените от държавния газов доставчик разходи комисията леко е намалила искането на "Булгаргаз", която тази сутрин внесе искане за по-висока от прогнозираната цена. Корекцията обаче е минимална - от исканите 146.83лв. /MWh на 146.09 лв./MWh. Установено е, че в предложената цена неоснователно са включени разходи за 2 454 017 лв. за доставка на количества на Виртуална търговска точка България.


С осигурените количества природен газ се покриват ангажиментите на обществения доставчик към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти и по Програмата за освобождаване на природен газ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK