"Главболгарстрой" ще изпълнява новаторски проект за производство на рециклирани строителни материали

Това е . Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

"Главболгарстрой" ще изпълнява новаторски проект за производство на рециклирани строителни материалиПроектът


MOBICCON-PRO e международен изследователски проект в сферата на кръговата икономика в строителството, който се разработва и развива от консорциум от 10 европейски организации начело с българската строителна компания "Главболгарстрой холдинг" АД. Проектът е на обща стойност 26 млн. лева и е одобрен за финансиране по програма "Хоризонт Европа"* - най-голямата програма на Европейския съюз (ЕС) за научни изследвания и иновации. Консорциумът му обхваща партньори от четири страни, членки на ЕС (Франция, Белгия, Дания, България) и една страна, кандидатка за членство (Сърбия).


"Главболгарстрой" ще изпълнява новаторски проект за производство на рециклирани строителни материали


Проектът си поставя за цел да разработи, въведе в експлоатация и демонстрира ефективността на мобилно съоръжение за производство на висок клас рециклирани строителни продукти и материали. Идеята му е да наложи изцяло нова концепция при третирането на СО, използвайки ги като ресурс и връщайки ги обратно в строителния процес или на пазара.
За постигане на тези цели ще бъде създаден и териториален клъстерен център за региона на Югоизточна Европа, които да бъде установен в София и да обединява опита, експертността и усилията на представители на академичните среди (университети и изследователски технологични институти), публичните власти, индустрията, иноваторската общност, малките и средните предприятия, неправителствения и гражданския сектор. Центърът ще повиши информираността на гражданите и институциите относно необходимостта от намаляването на строителните отпадъци, както и за начините, по които това може да се осъществи по зелен и екологичен път. Той ще действа като "обслужване на едно гише" и ще предложи виртуална и физическа платформа за обмен на знания, идеи и работа в мрежа по ключови въпроси, свързани с обработката на СО, повторната употреба на рециклирани продукти и материали, законодателната среда и общественото участие.


Основната дейност на проекта MOBICCON-PRO предвижда изграждането на компактната мобилна пилотна инсталация за производство на висок клас рециклирани строителни материали, които ще бъдат предложени на пазара. Компактността на решението ще позволи съоръжението да бъде разположено в различни общини; на територията на други (съседни на България) държави, включително при необходимост и на големи текущи строителни обекти. То ще се състои от различно оборудване, прототипи и инсталации за извършване на раздробяване, пресяване, разделяне, пречистване и отмиване с цел да съдейства за производството на висок клас вторични продукти и материали.


"Главболгарстрой" ще изпълнява новаторски проект за производство на рециклирани строителни материали


След като бъде първоначално установена в София за период от две пилотни години, инсталацията ще бъде преместена за тестване на местно равнище на територията на една от общините, подкрепящи проекта - Монтана, Самоков, Сливница или Костинброд. Като финален етап от дейността мобилното съоръжение ще бъде разположено в община Пирот (Сърбия), която също е партньор по проекта.


"Главболгарстрой" ще изпълнява новаторски проект за производство на рециклирани строителни материали


Партньорите

  • "Главболгарстой" (България) - координатор по проекта
  • Датски технологичен институт (Дания)
  • Европейската федерация на строителната индустрия - ФИЕК (Брюксел/Белгия)
  • Университет CY Cergy Париж (Франция)
  • IDEA Consult (Брюксел/Белгия)
  • Университетът по архитектура, строителство и геодезия - УАСГ (България)
  • Община Пирот (Сърбия)
  • Институт за икономическа политика (България)
  • Общини (подкрепящи проекта): Монтана, Самоков, Сливница и Костинброд.


*Проект 101091679 - MOBICCON-PRO - HORIZON-CL4-2022-TWIN-TRANSITION-01 се финансира с грант по програма "Хоризонт Европа"

"Главболгарстрой" ще изпълнява новаторски проект за производство на рециклирани строителни материали


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK