Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Пакетът от мерки срещу инфлацията за 172 млн. лв. ще е насочен към по-бедните

Пакетът от мерки срещу инфлацията за 172 млн. лв. ще е насочен към по-бедните

Виж видеото
Дянков: Трябва редовен бюджет до пролетта, за да има България шанс за еврозоната

Дянков: Трябва редовен бюджет до пролетта, за да има България шанс за еврозоната

Виж видеото

Ако нямаме редовен държавен бюджет до пролетта, България ще изпусне шанса си за еврозоната. Следващият прозорец за членство ще е през 2026 г. Това коментира бившият финансов министър Симеон Дянков пред "Нова телевизия".


Смята за единствено правилен хода на служебното правителство да не внася бюджет за следващата година, защото ако беше влязъл редовен бюджет, е щяло да се получи огромно наддаване - първо от "Продължаваме промяната" и БСП, а след това другите партии като ГЕРБ щели да бъдат принудени и те да наддават.


"Въпросът е докога удълженият бюджет ще е правилна стъпка. Има две причини, за да смятаме, че редовен бюджет трябва да дойде през пролетта. Някъде края на март, началото на април е пределът. Едната е, че общините и различни бюджетни организации изнемогват. И второ, за да влезем в еврозоната, на нас ни трябва редовен бюджет. А решенията за влизане в еврозоната стават пролетта. И от тази гледна точка това означава редовно правителство. Не редовен бюджет със служебно правителство, а редовен бюджет с редовно правителство", отбеляза Дянков.


По думите му таван върху някои хранителни стоки донякъде можел да помогне на България за влизане в еврозоната, защото основната тема, която се обсъждала в момента в Брюксел във връзка с влизането на България в еврозоната, е, че инфлацията е много над средната в Европа. Инфлацията била и проблем номер едно, който спъва българското членство в еврозоната.


"Ние сме над 5 процентни пункта. Някой може да каже 5% не е толкова много, но Хърватия, която беше приета само преди няколко месеца, беше с 0.6% над инфлационната стойност - средната за Европа, и там имаше доста разговори. Ние един вид сме 7 пъти над това, което беше Хърватия", уточни финансовият министър в първото правителство на Бойко Борисов.


Това означава според него, че става дума за твърде голям, невъзможен компромис за приемането на България в еврозоната от 2024 г. Той самият смята, че ще е много трудно България да влезе януари 2024 г.


Повече вижте във видеото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK