"Капитал": Спас Русев е придобил "Булсатком" с кредит от собственика на "Виваком"

Спас Русев

© Надежда Чипева, Капитал

Спас РусевСделката за покупката на "Булсатком" от дружество на Спас Русев, сключена през септември, е финансирана от собственика на конкурента на пазара на телевизия и фиксиран интернет "Виваком" United Group. Новината се вижда в отчета на групата за деветмесечието на 2022 г., информира "Капитал".


От детайлите, предоставени на държателите на облигации в United Group, се разбира, че собственикът на "Виваком" и "Нова тв" планира скоро да придобие инфраструктура (базови станции и мрежа) от "Булсатком" за 90 млн. евро, продължава публикацията. Клиентската база не е обект на сделката и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) не е уведомена.


Според United Group прехвърлянето на станциите е подлежи на регулаторно одобрение и вече е завършено. "Смятаме, че транзакцията за оптичната мрежа също не трябва да бъде потвърждавана от регулаторите, тъй като "Булсатком" ще запази пълния контрол над нея. За да няма съмнения, ние ще уведомим КЗК, за да потвърди нашия анализ", казва UG в отчета си. Оптичната мрежа покрива 611 хил. домакинства и 347 населени места в България.


Спас Русев излезе от надзорния съвет на "Виваком"
Спас Русев излезе от надзорния съвет на "Виваком"Според източници на "Капитал" другите два големи телекома - "Йеттел България" и "А1 България" следят ситуацията като "Йеттел" се готви да подаде жалба в КЗК. "Тези факти напълно променят ситуацията, защото според публично достъпната информация "Булсатком" е придобита от компания, управлявана от Спас Русев, и сделката по никакъв начин не е свързана с United Group и "Виваком", заявиха от "Йеттел България" пред "Капитал". "Считаме, че КЗК е компетентният орган, който следва да анализира ефектите върху пазара и да предприеме предвидените в закона мерки, особено когато говорим за сделки, променящи съществено конкурентната среда", допълниха от оператора.


"Потенциална концентрация между "Виваком" и "Булсатком" би имала изключително негативно отражение върху конкуренцията на пазара на ТВ услуги, което в крайна сметка ще ощети сериозно потребителите. Πpeз пocлeднитe мeceци "Виваком" пpидoби няколко доставчици на интернет и телевизия и една поредна концентрация ще я превърне в доминантен играч с над 50% пазарен дял. Ако информацията се потвърди и от нея стане ясно, че става въпрос за концентрация, ние ще сезираме надлежно всички регулаторни органи", заявиха от "А1 България" пред изданието.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK